Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 19 noiembrie

Azi, dar candva – 19 noiembrie

19 nov 1819 – Este inaugurat muzeul Prado din Madrid, Spania. Fiind unul dintre cele mai cunoscute si vizitate muzee din lume, gazduieste cea mai importanta colectie de pictura spaniola din lume, dar si alte lucrari europene. Construit la Madrid in 1818 din ordinul lui Ferdinand al VII-lea, a fost deschis publicului sub numele de Muzeul Regal de Pictura. Exponatele apartin unei perioade indelungate: secolul al XII-lea – secolul al XIX-lea, facand parte, initial, din diversele colectii regale ale monarhilor spanioli din casa de Habsburg si de Bourbon. In 1868, dupa exilarea Isabelei a II-a, a devenit Muzeul National Prado. In 1872 a achizitionat multe picturi remarcabile, in trecut aflate in proprietatea manastirilor spaniole. Aici sunt expuse extraordinarele colectii ale tablourilor spaniolilor El Greco, Diego Velasquez si Francisco Goya, dar si ale lui Rubens, Rafael, Tiziano, Botticelli, Caravaggio, Albrecht Durer, Rembrandt sau Paolo Veronese. Printre celelalte exponate ale sale se numara si colectii impresionante de statui greco-romane.

19 nov 2004 – A decedat Sir John Robert Vane, farmacist englez, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1982 impreuna cu Sune K. Bergstrom si Bengt Ingemar Samuelsson.

19 nov 1919 – A decedat Alexandru Vlahuta, scriitor si publicist, membru de onoare post-mortem al Academiei Romane. Printre cele mai importante opere ale sale se numara: “Din goana vietii”, 1892, “Icoane sterse”, 1895, “Romania pitoreasca”, 1901, “Din durerile lumii”, 1908, “Din trecutul nostru”, 1908.

19 nov 1915 – S-a nascut Earl Wilbur Sutherland Jr., farmacist si biochimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1971.

George Emil Palade19 nov 1912 – S-a nascut George Emil Palade, medic si om de stiinta roman, specialist in domeniul biologiei celulare, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1974 impreuna cu Albert Claude si Christian Duve. Cea mai importanta realizare a sa este descoperirea ribozomilor (granulele lui Palade). Din 1946 se stabileste in SUA, obtinand in 1952 cetatenia americana. Devine membru al Academiei Nationale de Stiinta din SUA in 1961 si membru de onoare al Academiei Romane in anul 1975. La 12 martie 1986, presedintele Americii, Ronald Reagan i-a decernat Medalia Nationala pentru merite deosebite in domeniul stiintei.

19 nov 1875 – S-a nascut Hiram Bingham, politician si explorator american, cel care a descoperit orasul-cetate Machu Picchu, la 24 iulie 1911 (desi localnicii stiau de existenta sa). Centru urban pre-columbian construit in jurul anului 1450, la apogeul Imperiului Incas, a fost abandonat dupa aproximativ 100 de ani in momentul sosirii conchistadorilor spanioli. In 1983 a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, iar astazi este o importanta atractie turistica.

19 nov 1828 – A decedat Franz Peter Schubert, compozitor austriac care a reunit principiile muzicii clasice si pe ale celei romantice, celebru pentru melodicitatea si armonia liedurilor sale si muzica de camera. Acesta poate fi considerat ultimul mare compozitor clasic. Muzica lui, subiectiv emotionala in maniera romantica, este conceputa poetic si revolutionara in limbaj. Desi a trait putin, acesta a lucrat foarte mult: peste 700 de lieduri, 80 de piese corale, 50 de duete pentru pian, 40 de lucrari religioase, 22 de cvartete, 22 de sonate pentru pian, 18 lucrari pentru teatru musical, 9 simfonii, 8 impromptu-uri. Munca neincetata, sifilisul si febra tifoida l-au doborat la numai 31 de ani.

19 nov 1493 – Cristofor Columb descopera Puerto Rico.

Castelul Bran19 nov 1377 – Prima atestare documentara a Castelului Bran (monument istoric si arhitectonic, situat in Pasul Bran-Rucar, la 30 de kilometri de judetul Brasov), prin actul emis de Ludovic I de Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi cetatea de piatra “cu munca si cheltuiala lor proprie”. A fost construit pe varful unei stanci in perioada 1377-1378, pentru a inlesni controlul permanent al drumului dintre Brasov si Campulung Muscel, drum cu o deosebita importanta comerciala si strategica. Cetatea a fost folosita ca punct vamal. In perioada 1412-1419 s-a aflat in stapanirea lui Mircea cel Batran si a fiului sau, Mihail. Dupa 1498, a apartinut orasului Brasov. In 1920, Consiliul Orasenesc Brasov a donat constructia reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Regina l-a amenajat, transformand cetatea in castel si l-a lasat mostenire fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, fiind abandonat si devastat. A fost redeschis vizitelor publice in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987 a intrat in restaurare, lucrarile luand sfarsit, in linii mari, in 1993. Desi a intrat in circuitul turistic mondial drept castelul lui Dracula, porecla lui Vlad Tepes, se pare ca acesta nu a locuit niciodata la castel, iar legenda celebrului vampir a fost creata de Bram Stoker, scriitorul irlandez care a folosit porecla crudului voievod (despre care se spune ca a ucis peste 20.000 de barbati, femei si copii prin tragere in teapa) in celebrul sau roman. In anul 2000, Castelul Bran a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg si de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, mostenitorii castelului. In luna mai 2006, acestia au devenit proprietarii castelului si ai domeniului aferent in urma unei decizii guvernamentale de retrocedare. Statul roman a pastrat administrarea castelului pentru inca 3 ani, pana in 18 mai 2009. Inaintea retrocedarii, Ministerul Culturii a dispus mutarea colectiilor apartinand statului roman de la Castelul Bran la Vama Medievala din apropiere. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colectia personala. Redeschiderea oficiala a muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *