Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 11 noiembrie

Azi, dar candva – 11 noiembrie

11 nov 2004 – A decedat Yasser Arafat (pe numele sau adevarat Mohamed Abdel Raouf Arafat al-Qudwa al-Husseini), presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1994 impreuna cu Yitzhak Rabin si Shimon Peres.

11 nov 1973 – A decedat Artturi Ilmari Virtanen, chimist finlandez, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1945.

11 nov 1884 – S-a nascut Friedrich Bergius, chimist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1931 impreuna cu Carl Bosch.

11 nov 1851 – Astronomul american Alvan Clark patenteaza telescopul.

Fiodor Dostoievski11 nov 1821 – S-a nascut Feodor Mihailovici Dostoievski, unul din cei mai importanti scriitori rusi, dar si unul dintre cei mai importanti autori din istoria literaturii. Modernismul literar, existentialismul si diversele scoli de psihologie, teologie si critica literara au fost profund influentate de ideile sale. In plan biografic, momentul crucial al vietii sale l-a reprezentat anul 1849, cand a fost arestat si condamnat la moarte pentru participarea la intrunirile unui cerc de intelectuali liberali. A petrecut 8 luni in inchisoare alaturi de acestia, pana cand, la 22 decembrie, prizonierii au fost condusi, fara avertizare, in Piata Semionovski. Aici a fost pronuntata condamnarea la moarte prin impuscare si li s-a rostit ultima rugaciune; chiar in ultimul moment, armele au fost retrase, deoarece sosise un mesager cu informatia ca tarul hotarase sa le crute vietile. Ceremonia executei suspendate fusese o parte a pedepsei. Apoi, Dostoievski a fost condamnat la 4 ani intr-un lagar de munca in Siberia, urmati de o perioada nedefinita de exercitiu militar. 10 ani mai tarziu, acesta incepe sa scrie despre experientele traite. Influenta sa a fost uriasa, practic nu exista romancier important din secolul al XX-lea asupra caruia Dostoievski sa nu-si fi exercitat influenta: Herman Hesse, Marcel Proust, William Faulkner, Albert Camus, Ernest Hemingway, Franz Kafka, Henry Miller, Gabriel Garcia Márquez, Vladimir Nabokov, Henry James, Joseph Conrad, D.H. Lawrence, dar si Friedrich Nietzsche, Andre Gide, Jean-Paul Sartre sau Mihail Bulgakov. Cele mai importante opere ale sale sunt: “Crima si pedeapsa” in 1866, “Idiotul” in 1868, “Demonii” in 1872, “Fratii Karamazov” in 1880. Aceste scrieri sunt renumite pentru profunzimea psihologica, Dostoievski fiind unanim privit drept unul dintre cei mai mari psihologi ai literaturii. S-a specializat in analiza starilor patologice care conduc la nebunie, crima si suicid, dar si in exploatarea umilintei, autodistrugerii, dominatiei tiranice si furiei criminale.

11 nov 1493 – S-a nascut celebrul Paracelsus (Philippus Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim), fizician, alchimist, medic, astrolog, teolog, filosof si ocultist elvetian. A primit primele notiuni de chirurgie si medicina de la tatal sau, care era alchimist si medic. Obtine bacalaureatul in medicina. A mai fost instruit si de celebrul Johannes Trithemius, unul dintre cei mai renumiti maestri in magie, alchimie si astrologie. Sub indrumarea acestui profesor, i-au fost cultivate inclinatiile sale spre stiintele si practicile oculte. In 1516 obtine doctoratul în medicina la Universitatea din Ferrara, Italia. In aceasta perioada isi ia numele de “para-Celsus”, insemnand ”deasupra lui Celsus” (Aulus Cornelius Celsus reprezinta autoritatea romana in medicina, fiind supranumit “Hippocrate al latinilor” si “Cicero al medicinei”). Cutreiera Europa si Orientul Mijlociu studiind cu diferiti alchimisti. In toate aceste peregrinari, a cules foarte multe date utile, adunand informatii pretioase. Paracelsus a fost primul care a definit principiul conform caruia fiecarei boli ii corespunde un medicament specific. Una dintre cele mai importante scrieri ale sale este “Marea carte de chirurgie” din 1536. Se spune ca Paracelsus este parintele toxicologiei, dar si ca ar fi introdus termenul “inconstient” in sensul sau clinic/stiintific. Tot acesta a anticipat cu cateva secole tratarea sifiisului cu compusi de mercur, descoperirea ca inhalarea prafului cauzeaza silicoza la mineri, dar si homeopatia (metoda de tratare a bolilor prin folosirea in doze mici a unor medicamente, care in doze mari ar provoca la omul sanatos simptomele bolii respective), si a fost primul care a asociat gusa cu mineralele din apa potabila.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *