Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Drama provocată de dispariţia aeronavei Malaysia Airlines, accentuată de politica „unicului copil” din China

Drama provocată de dispariţia aeronavei Malaysia Airlines, accentuată de politica „unicului copil” din China

mh370Când premierul malaezian, Najib Razak, a anunțat că nu există supraviețuitori în avionul dispărut MH370, toate familiile celor aflați la bord au fost șocate și profund îndurerate. Dar drama a fost și mai mare pentru părinții  lui Wang Yonggang, un tânăr de 27 de ani, unicul lor fiu. La fel ca mulți părinți chinezi ai generației lor, familiei Wang i-a fost impusă legea unicului copil, adoptată în 1979, ca măsură de precauție luată de Partidul Comunist împotriva unei explozii a populației, relatează The Telegraph.

„Este atât de trist. Yonggang a fost mândria părinților. Acum, inima lor este frântă”, a spus directorul Funing Middle School, Cao Kaifu, din provincia Jiangsu din estul Chinei.

China a fost acuzată de-a lungul timpului că încalcă drepturile omului prin această lege a unicului copil din cauza căreia s-au întâmplat foarte multe nedreptăți: avorturi, sterilizări și chiar cazuri de bebeluși omorâți în familiile din mediul rural, care au încercat să scape de fete, pentru că un băiat le-ar fi fost mai folositor.

Nefericitul accident în care a fost implicată aeronava Malaysia Airlines a readus în prim-plan dramele pe care le trăiesc „părinții orfani”, care își pierd singurul copil pe care guvernul le-a permis să-l aibă. Se estimează că există un număr de 1 milion de familii așa-numite „shidu”, iar în fiecare an 76.000 de părinți devin „orfani”.

În ultimele luni, mai multe zone din China, inclusiv Beijing și Shanghai, au început să schimbe controversata politică de control a nașterilor, relaxând regulile de planificare, iar părinților le este acum permis să aibă doi copii. Măsura a fost luată pentru a ajuta economia, având în vedere rapida îmbătrânire a populației chineze.

Dar aceste legi nu vor putea face nimic pentru a alunga suferința părinților celor aflați în avionul care, cel mai probabil, s-a prăbușit în Oceanul Indian. Avionul Boeing 777 a avut 153 de pasageri la bord, iar o treime dintre aceștia erau din generația 1980.

Ma Shijing, un asistent social din Shanghai, care conduce un grup de suport pentru părinții orfani a spus că majoritatea acestora au probleme psihologice și dificultăți financiare, iar peste 70% dintre părinții cărora le-a murit unicul copil, ajung la divorț. Unii părinți și-au găsit consolarea în religie, alții au adunat petiții pe care le-au înmânat guvernului, în care cer ajutor acestuia pentru părinții „shidu”.

„Din moment ce fiica noastră a murit, ne-am pierdut motivul de a trăi”, spune o mamă a cărei fiică a murit la vârsta de 23 de ani. „Am fost lipsiți de dreptul de a avea copii. Urăsc guvernul foarte mult!”

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *