Home / A fost azi în lume / Au fost 14 și 15 ianuarie în lume – Zeci de mii de israelieni au început să protesteze împotriva reformei juridice propuse de guvernul de la Ierusalim, Prim-ministrul statului Irak a anunțat necesitatea păstrării trupelor Statelor Unite ale Americii pe teritoriul țării iar un atac la o biserică protestantă din Republica Democrată Congo s-a soldat cu 5 decese și cel puțin 15 cetățeni răniți

Au fost 14 și 15 ianuarie în lume – Zeci de mii de israelieni au început să protesteze împotriva reformei juridice propuse de guvernul de la Ierusalim, Prim-ministrul statului Irak a anunțat necesitatea păstrării trupelor Statelor Unite ale Americii pe teritoriul țării iar un atac la o biserică protestantă din Republica Democrată Congo s-a soldat cu 5 decese și cel puțin 15 cetățeni răniți

Material realizat de Radu Ioan Mocanu.

Cel puțin 68 de persoane au decedat în urma celui mai grav accident suferit de industria aviatică din Nepal, informează Reuters. În urma prăbușirii aeronavei deținute de compania aeriană Yeti, sute de salvatori au demarat procedurile necesare pentru căutarea supraviețuitorilor, căutare ce a fost încheiată seară târziu, urmând să fie continuată a doua zi. Acesta a fost cel mai grav accident survenit în Nepal din 1992, când un avion s-a prăbușit, fără supraviețuitori. Conform sursei, condițiile meteo nu au jucat un factor important, fiind o zi cu cer senin. Acesta este ultimul accident dintr-o serie foarte lungă de tragedii ce au avut loc în țara aflată la poalele Munților Himalaya. Guvernul de la Kathmandu a anunțat formarea unei comisii speciale ce are rolul de a determina cauzele care au dus la prăbușirea aeronavei. 

 

Cinci persoane și-au pierdut viața iar cel puțin alte 15 au fost rănite într-un atac la o biserică protestantă din Republica Democrată Congo (RDC), informează Al Jazeera. Printr-un comunicat de presă, un purtător de cuvânt al armatei congoleze a anunțat că gruparea ugandeză Alianța Forțelor Democratice este suspectată de atacul din orașul Kasindi. Alianța Forțelor democratice este o grupare islamistă ce a pornit conflicte în Uganda și care staționează pe teritoriul RDC. Gruparea este loială grupului terorist ISIS și este cunoscută pentru atacurile dese lansate în ultimii ani. În regiunea estică Kisindi, forțele guvernamentale congoleze, cât și ugandeze au obiectivul de a extermina gruparea teroristă. 

 

Zeci de mii de israelieni au început să protesteze împotriva reformei juridice propuse de guvernul de la Ierusalim condus de Benjamin Netanyahu, notează BBC. Reforma sistemului juridic propune ca parlamentul să aibă mai multă ușurință putere în întoarcerea sentințelor date de Curtea Supremă, fapt ce a infuriat o parte din cetățeni care au organizat demonstrații împotriva deciziei guvernului. Opozanții reformei au caracterizat decizia ca fiind un atac asupra statului de drept, independenței justiției și o piedică în lupta pentru drepturile minorităților. Printre opozanții reformei se numără judecătorul principal de la Curtea Supremă și procurorul general al statului, dar și partidele parlamentare aflate în  minoritate, care au încurajat lumea să protesteze, pentru a „salva democrația”.

 

Cel puțin un om a fost ucis și alți șase au fost răniți în urma unui atac sinucigaș ce a avut loc în regiunea Hiran din Somalia, anunță Reuters.  La trecerea unui punct de control impus de autoritatea guvernamentala a Somaliei, a avut loc un atac sinucigaș în care au fost folosite două mașini care aveau explozibil montat. Atacul a fost revendicat de gruparea militantă al Shabaab, care din 2007 este în conflict cu guvernul somalez și are ca obiectiv impunerea Legii Islamice. Aceștia au menționat că atacul a vizat două baze militare din regiune. În urma intrării mai multor miliții locale în conflict, al Shabaab a căutat să se afirme prin mai multe atacuri teroriste. 


Primministrul statului Irak a anunțat necesitatea păstrării trupelor Statelor Unite ale Americii pe teritoriul țării pentru combatea grupării ISIS, enunță Al Jazeera. Premierul Irakului a comunicat în primul său interviu de când a preluat funcția că este în favoarea menținerii trupelor americane, deși mai mulți membri din coaliția de guvernare nu îi împărtășesc opiniile. Premierul a menționat că trupele străine staționate pe teritoriul statului sunt necesare pentru invingerea grupării teroriste ISIS. Încă din 2019, operațiunile militare americane pe teritoriul Irakului au fost reduse, ca urmare a pierderilor teritoriale suferite de ISIS, iar din 2021, rolul trupelor străine a devenit pur consultativ.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat

Material realizat de Mihai Turcu Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a început o …