Home / 2023 / Au fost 13 și 14 mai în lume – Autoritățile electorale ale Turciei au organizat alegeri prezidențiale, Autoritățile Israelului și militanții palestinieni din gruparea Jihadul Islamic au semnat un armistițiu iar Mii de oameni au fost evacuați deoarece Ciclonul Mocha se apropie de Myanmar și Bangladesh

Au fost 13 și 14 mai în lume – Autoritățile electorale ale Turciei au organizat alegeri prezidențiale, Autoritățile Israelului și militanții palestinieni din gruparea Jihadul Islamic au semnat un armistițiu iar Mii de oameni au fost evacuați deoarece Ciclonul Mocha se apropie de Myanmar și Bangladesh

Material realizat de Radu Ioan Mocanu.

Autoritățile militare ale Federației Ruse au anunțat decesul a doi comandanți staționați în zona de Est a Ucrainei, notează Reuters. Cei doi comandanți și-au pierdut viața pe fondul unei contraofensive locale a forțelor armate ucrainene. Decesul celor doi a fost anunțat într-o ședință organizată de conducerea ministerului apărării rus, astfel de evenimente fiind rar anunțate în ședințe publice. De asemenea, în ședință, s-a anunțat și contraofensiva ucrainenilor din jurul orașului Bahmut. Conform narativei rusești, mișcarea nu a reușit, discurs aflat în antiteză cu narativa oficialilor ucraineni care au anunțat că trupele ucrainene au făcut progrese. Autoritățile rusești au luat la cunoștință faptul că militarii ruși s-au retras din Bahmut pentru a se regrupa, eveniment petrecut după un conflict intern între forțele armate ale Federației Ruse și trupele de mercenari Wagner. 

Autoritățile electorale ale Turciei au organizat alegeri prezidențiale, ale căror consecințe se pot resimți și pe scena mondială, anunță Al Jazeera. Conform sondajelor de opinie, cursa electorală este foarte strânsă între actualul președinte, Recep Tayyip Erdogan, aflat la conducerea statului de douăzeci de ani, și Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziției care este susținut de o coaliție formată din șase partide. Alegerile au o miză foarte mare pe plan extern, Turcia fiind un stat membru NATO. În cei douăzeci de ani de la preluarea mandatului de președinte, Erdogan a condus țara prin perioada cea mai dificilă din istoria statului turc, format după destrămarea Imperiului Otoman. În ultimii douăzeci de ani, Turcia a devenit un actor principal pe scena politică mondială, având relevanță atât în conflictele europene cum ar fi Războiul din Ucraina, dar și în problemele Orientului Mijlociu, precum Războiul civil din Siria. 

Autoritățile Israelului și militanții palestinieni din gruparea Jihadul Islamic au căzut de acord în privința unui armistițiu, relatează Deutsche Welle. Armistițiul a fost inițial anunțat de presa din Israel și Egipt, însă la scurt timp după intrarea în efect a actului semnat, au fost raportate lupte aeriene. Totodată, un ziar israelian a anunțat că Forțele Aeriene Israeliene conduc operațiuni militare în Gaza, fiind raportate și riposte din partea palestinienilor. Conform documentului, armistițiul duce la oprirea violențelor, evacuarea civililor, evitarea demolării centrelor rezidențiale și oprirea asasinatelor. În ultimele săptămâni, autoritățile din Israel au condus mai multe operațiuni cu dronă ce au dus la asasinarea a mai multor lideri palestinieni. În schimb, gruparea Jihadul Islamic a lansat mai multe rachete pe teritoriul Israelului. În ultima perioadă, ca urmare a escaladării violențelor, cel puțin 34 de civili și-au pierdut viața. 

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a lipsit de la festivitățile organizate de stat cu prilejul Zilei Simbolurilor, conform BBC. Șeful statului a absentat de la o zi festivă foarte importantă a Belarusului, fapt ce alimentează zvonurile privind degradarea sănătății președintelui. Acesta a fost văzut în public ultima dată la la festivitatea din Minsk, cu ocazia Zilei Victoriei. În aceeași zi, Lukașenko a fost prezent la parada militară de la Moscova unde nu a părut în cea mai bună formă fizică și psihică, acesta apărând în public bandajat la mâna dreaptă. Tot atunci a absentat de la masa de prânz organizată de șeful de stat al Rusiei, Vladimir Putin, părăsind Moscova mai devreme. Un canal de Telegram al opoziției a declarat că președintele a fost văzut intrând într-o clinică de la marginea Minskului, însă oficial administrația acestuia nu a comentat zvonurile. 

Mii de oameni au fost evacuați deoarece Ciclonul Mocha se apropie de Myanmar și Bangladesh, punând în pericol viața locuitorilor, notează Al Jazeera. Se preconizează că la aterizarea ciclonului, vânturile din regiune vor bate cu până la 175 de kilometri pe oră, situația internă a statelor devenind instabilă din cauza panicii. Autoritățile naționale au anunțat că printre pericole se numără inundații, alunecări de teren și furtuni. Mai multe asociații regionale au făcut aranjamente cu forțele aeriene ale Myanmarului pentru a se putea realiza acțiuni de trimitere de ajutoare eventualilor sinistrați. Acest eveniment escaladează criza din Myanmar, stat în care puterea a fost preluată de armată, moment în care a început un război civil ce a măcinat statul. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 2 iunie în lume – Mai mulți lideri de stat s-au întrunit la Singapore în cadrul unui summit major, Președintele italian a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la proclamarea republicii, iar Grupul de state BRICS a solicitat o reechilibrare a ordinii globale care să nu mai fie orientată spre occident

Material realizat de Beatrice Vieru și Eduardo Hanes Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vizitat baza …