Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 16 mai în lume – Capitala ucraineană Kiev a fost vizată de alte atacuri aeriene rusești, președintele sirian, Bashar al-Assad, a fost invitat la summitul COP28 al Națiunilor Unite, iar mai multe persoane au fost arestate după ce nepotul primei doamne a Franței a fost atacat
Sursă foto: Reuters

A fost 16 mai în lume – Capitala ucraineană Kiev a fost vizată de alte atacuri aeriene rusești, președintele sirian, Bashar al-Assad, a fost invitat la summitul COP28 al Națiunilor Unite, iar mai multe persoane au fost arestate după ce nepotul primei doamne a Franței a fost atacat

Material realizat de Mădălina Robu

Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, au convenit să aibă întâlniri separate cu o delegație de lideri din șase țări africane, pentru a discuta un posibil plan de a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat președintele Africii de Sud, relatează ABC News. Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a declarat că a discutat cu Putin și Zelensky la telefon și că fiecare dintre ei a fost de acord să găzduiască „o misiune de pace a liderilor africani” la Moscova și, respectiv, la Kiev. „Principalul subiect al discuțiilor noastre sunt eforturile de a găsi o soluție pașnică a conflictului devastator din Ucraina”, a adăugat Ramaphosa. Liderii din Zambia, Senegal, Congo, Uganda și Egipt vor alcătui delegația alături de Ramaphosa, a menționat acesta într-un comunicat. Putin și Zelensky i-au oferit undă verde pentru a „începe pregătirile”, a susținut liderul sud-african.

Un grup de advocacy care a servit și ca spațiu sigur pentru comunitatea LGBTQ din Beijing a devenit cea mai recentă organizație care a fost închisă în urma represiunii guvernului liderului chinez Xi Jinping, informează ABC News. „Anunțăm cu regret că, din cauza forțelor aflate în afara controlului nostru, Centrul LGBT din Beijing își va înceta activitatea”, se arată într-o notificare postată pe contul oficial WeChat al centrului. Centrul LGBT din Beijing nu a răspuns solicitării trimise prin e-mail de a oferi comentarii adiționale. De asemenea, Ministerul Afacerilor Civile, care supraveghează organizațiile non-profit din China, nu a răspuns imediat unei cereri asemănătoare trimise prin fax. Închiderea organizației marchează o lovitură critică pentru grupurile de advocacy care cândva aveau libertatea să vorbească în mod public despre munca lor pentru drepturile LGBTQ+.

Reprezentanții Emiratelor Arabe Unite l-au invitat pe președintele sirian, Bashar al-Assad, să participe la summitul COP28 al Națiunilor Unite privind schimbările climatice, conform CNN. Reprezentanții Ambasadei Emiratelor Arabe Unite la Damasc au anunțat printr-o postare pe Twitter că Assad a primit o invitație de a participa la COP28 de la șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Abu Dhabi. Agenția de știri de stat SANA a confirmat, de asemenea, respectiva invitație. Dacă Assad va participa, acesta ar fi primul său summit global de la începutul războiului civil din țara sa în 2011 și ar putea provoca tensiuni diplomatice pentru țările care continuă să impună sancțiuni regimului său. „COP28 se angajează într-un proces incluziv care produce soluții de transformare. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă îi avem pe toți în sală.” a declarat un purtător de cuvânt al COP28.

Capitala ucraineană Kiev a fost vizată de alte atacuri aeriene rusești, descrise de un oficial ca fiind „de densitate excepțională”, relatează BBC. Liderii ucraineni au declarat că toate cele 18 rachete au fost doborâte și există filmări care înfățișează apărarea antiaeriană distrugând țintele deasupra orașului. Pe de altă parte, reprezentanții ruși susțin că respectivul atac, format din drone și rachete, și-a lovit toate țintele. Reprezentanții de la Moscova și-au intensificat campania aeriană în ultimele săptămâni, înaintea unei ofensive ucrainene așteptate. Alerta de raid aerian a fost ridicată două ore mai târziu în cel de-al optulea atac care a lovit capitala în această lună. Un număr neobișnuit de mare de explozii puternice s-a auzit în centrul orașului, după cum autoritățile le-au comunicat locuitorilor prin mesaje online că apărarea aeriană a fost activată.

Mai multe persoane au fost arestate după ce nepotul primei doamne a Franței, Brigitte Macron, a fost atacat în urma unui discurs TV al președintelui francez, informează BBC. Jean-Baptiste Trogneux a fost bătut de protestatari antiguvernamentali în orașul nordic Amiens. Acesta a fost lovit în cap, brațe și picioare. Președintele Emmanuel Macron a numit atacul „inacceptabil”, adăugând că „violența nu își are locul într-o democrație”. Jean-Baptiste Trogneux a fost atacat în fața magazinului de ciocolată al familiei, magazin ce a fost vizat în mod repetat de protestatari. Purtătorii de cuvânt ai poliției locale au declarat că au arestat opt persoane după atac. Atacatorii au fugit de la fața locului după ce vecinii au intervenit pentru a opri agresiunea. Doamna Macron a spus că este solidară cu familia ei și a condamnat „lașitatea, prostia și violența” atacului.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 11 și 12 mai în lume – Vladimir Putin l-a demis din funcția de ministru al apărării pe Serghei Șoigu, Au avut loc alegerile prezidențiale în Lituania, iar Președintele Turciei a declarat că SUA și statele europene nu au pus suficientă presiune pe liderii din Israel să ajungă la un armistițiu în Fâșia Gaza

Material realizat de Andrei Rus Emirul Kuweitului a numit un nou guvern sub conducerea unui …