Home / CulturALL / Atentate teroriste, războaie interetnice și asasinări politice – din Balcani până în Orientul Mijlociu via Franța – la Cinepolitica 2016

Atentate teroriste, războaie interetnice și asasinări politice – din Balcani până în Orientul Mijlociu via Franța – la Cinepolitica 2016

Alte 3 titluri, care aduc în discuție probleme cât se poate de actuale, de la atentatele teroriste din Franța, până la urmările Războiului Iugoslav și ale asasinării lui Yitzhak Rabin – unul dintre cei mai importanți susținători ai păcii din Orientul Mijlociu -, completează lista filmelor din competiția Cinepolitica 2016 (13 – 17 aprilie, Cinema Elvira Popescu, București).

La 10 luni de la tragedia Charlie Hebdo, regizorul Nicolas Boukhrief se pregătește să lanseze thrillerul Made in France: În interiorul celulei/ Made in France: Inside the Cell, a cărui premieră era programată pe 18 noiembrie. Cu câteva zile înainte are loc, din nefericire, masacrul de la Bataclan iar producția este retrasă de pe piață pentru o perioadă nedeterminată. Un demers pur artistic cu un parcurs dramatic, cauzat de conjuncturi politice neprevăzute. Povestea din film este clară: un jurnalist franco-algerian se infiltrează într-o celulă teroristă jihadistă, construită chiar pe teritoriul Franței. Scopul său esta acela de a strânge informații esențiale direct de la o sursă de pericol extrem, aflată în cel mai negru întuneric pentru autoritățile care încă bâjbâie la suprafața rețelelor. Filmul este plin de acțiune, fără a pune foarte multe probleme filosofice, dar care reprezintă un prim și important act de curaj al unui cineast aflat în mijlocul cutremurătoarelor evenimente. Made in France: În interiorul celulei va fi prezentat la București, în cadrul competiției Cinepolitica.

Războaiele Iugoslave: un subiect revenit în actualitate, cu ocazia condamnării recente a lui Radovan Karadzic la 40 de ani de închisoare pentru genocidul de la Srebrenica. În Fratele Dejan/ Brat Deyan/ Brother Deyan, regizorul Bakur Bakuradze, nominalizat de 2 ori la Cannes de-a lungul carierei sale, tratează latura umană a efectelor acestui război interetnic care a dus la destrămarea Iugoslaviei. La 25 de ani de la Războaiele Iugoslave, generalul Dejan Stanić se ascunde  în așteptarea iminentei condamnări a Tribunalului de la Haga pentru crimele de care se face vinovat. Transportat într-un loc izolat de către niște foști combatanți care i-au rămas fideli, Deyan continuă să traiască cu războiul în suflet, într-o singurătate insuportabilă, iar angoasa și tensiunea care se acumulează în profunzimea sinelui său constituie un proces moral mai dur decât orice altă instanță oficială. Filmul a deschis competiția internațională a importantului Festival de la Locarno în 2015.

Cel mai nou film al lui Amos Gitai, Yitzhak Rabin, ultima zi/ Rabin, The Last Day, câștigător a două premii la Veneția 2015, urmărește într-o manieră sobră, chirurgicală, „autopsia” instituțională care a urmat asasinării fostului premier Israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Demersul este susținut de imagini de arhivă foarte valoroase, iar reconstituirile dramatizate sunt fidele realității. Deși are un caracter de film documentar, producția generează o tensiune permanentă, susținută de elemente cât se poate de veridice. Concluzia este subtilă dar cutremurătoare și are reverberații cât se poate de actuale, într-o lume în care fanatismul religios și violența ce-i urmează au atins noi cote alarmante.

Spotul festivalului:


 

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …