Home / Politica si... / Conflict / Analiză Reuters: SUA și UE nu au un plan viabil în cu privire la criza din Ucraina

Analiză Reuters: SUA și UE nu au un plan viabil în cu privire la criza din Ucraina

Euromaidan_Kyiv_1-12-13_by_Gnatoush_004De la începutul protestelor din Ucraina, ca urmare a refuzului președintelui Viktor Ianukovici de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană la presiunea Moscovei, SUA și UE au încercat să câștige teren în fața Rusiei. Însă, în lipsa unor strategii bine puse la punct niciuna dintre marile puteri nu a reușit să influențeze decisiv evoluția situației din fosta republică sovietică, se arată într-o analiză publicată de Reuters.

”Statele Unite sunt în căutarea unei soluții politice rapide, iar UE are o viziune pe termen lung cu privire la ceea ce ar putea fi un viitor durabil pentru Ucraina”, explică Heather Grabbe, director al Open Society European Policy Institute, care sprijină organizații ale societății civile din Ucraina. În plus, se arată în analiza citată, niciuna dintre cele două puteri nu pare avea vreun plan de urgență viabil în cazul în care Ucraina ar intra în incapacitate de plată dacă Rusia i-ar cere rambursarea imediată a datoriilor.

În ciuda tacticilor diferite, jurnaliștii de la Reuters subliniază că Washingtonul și Bruxelles-ul au opinii  comune în ceea ce privește problema ucraineană. În primul rând, și oficialii americani și cei europeni exclud folosirea forței pentru a pune capăt manifestațiilor de stradă. Ambele puteri consideră că Ucraina ar trebui să aleagă o apropiere economică de UE, fără ca Rusia să influențeze acest proces prin amenințări și sancțiuni și sunt pregătite să ofere sprijin financiar în cazul în care Kievul va îndeplini condițiile impuse de Fondul Monetar Internațional, pe care Ianukovici a refuzat până acum să le accepte.  Și, atât SUA cât și UE îl văd pe actualul lider de la Kiev ca fiind mai degrabă o piedică, decât o soluție pentru rezolvarea crizei.

De altfel, potrivit Reuters, oficiali europeni și experți guvernamentali susțin că, sub presiunea lui Vladimir Putin, Ianukovici va mai aștepta doar până la încheierea Jocurilor Olimpice de la Soci, pe 23 februarie, pentru a ordona forțelor de securitate să pornească o reprimare violentă a protestelor din țară. Însă, având în vedere că grupurile de opoziție s-au mobilizat peste tot în Ucraina, o astfel de încercare de a pune capăt mișcărilor de protest ar putea duce la o vărsare de sânge. În aceste condiții, se arată în analiza citată, apare întrebarea dacă Vladimir Putin, care s-a strădit să îmbunătățească imaginea Rusiei prin organizarea Jocurilor Olimpice, este dispus să sacrifice acum capitalul câștigat.

Concluzia jurnaliștilor de la Reuters este că în lipsa unui plan bine pus la punct, UE și SUA riscă să fie depășite de situația din Ucraina,  cele trei luni de proteste demonstrând că Rusia își dorește mult mai mult decât cele două puteri occidentale ca Ucraina să intre în sfera sa de influență.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *