Home / Politica si... / Alegeri / Alegerile Europarlamentare: cine va obţine cele mai multe mandate şi ce europarlamentari trimite România la Bruxelles?

Alegerile Europarlamentare: cine va obţine cele mai multe mandate şi ce europarlamentari trimite România la Bruxelles?

Cu toți suntem nerăbdători să aflăm care va fi rezultatul final al alegerilor parlamentare din data de 25 mai 2014. Posibilul răspuns la acestă întrebare, îl putem găsi desigur în multe dintre sondajele care au fost făcute în ultima vreme, acestea fiind doar o opinie publică din statele membre privind alegerile europarlamentare ce urmează să fie decise zilele acestea. Având în vedere că data alegerilor este de 25 mai, compoziția finală și oficială a noului Parlament European o vom cunoaște doar după ședința constitutivă din 1-3 iulie 2014. Rezultatul votului este mai important ca până acum, întrucât formaţiunea cu cele mai multe mandate în PE ar putea da preşedintele Comisiei Europene.

Prima proiecție a sondajelor a fost făcuta în luna martie de către IPP (Institutul de Politici Publice), însă până acum procentajul sondajelor nu a prezentat schimbări radicale. Rezultatul estimat al alegerilor rămâne strâns între principalii competitori, și anume: Partidul Popular European, reprezentatul ales fiind Jean-Claude Juncker și Partidul Socialist European, pentru care va candida Martin Schulz.

PPE ar putea obține 28% din numărul de mandate, iar S&D 27%, potrivit unei analize finalizate de către IPP. Estimările au spus că Socialistii și Popularii ar putea câstiga 201, respectiv 210 mandate în urma acestor alegeri, ceea înseamnă că PPE va pierde 63 de locuri,adica 8% din mandate, față de numărul total pe care îl au oficial în Parlamentul European, la momentul actual, pe când numărul celor din gruparea S&D va cunoaște o ușoară creștere, cu 8 mandate. Procentajul celorlate partide participante, în luna martie, arată că pe locul al treilea se situează  ALDE cu 8,8 procente, urmați de Verrzi cu 6,2 %, pe ultimele locuri situându-se EFD cu 4,5%, ECR 5,65, GUE/NGL 5,7%. Cei neafiliati vor intra in Parlamentul European cu un procentaj 14,4%.

Un alt sondaj realizat însa de VoteWatch Europe, susține că rezultatul alegerilor va fi cu totul diferit fața de cel realizat de IPP. În cadrul sodajelor acestora, Socialistii vor câștiga cele mai multe mandate, devenind cel mai important grup politic din PE, acesția fiind urmați de actualii fruntași PPE. Conform sondajelor, Partidul Popular Democrat va primi 202 mandate, în timp ce Alianţa Progresistă a Socialiştilor și Democraţilor (S&D) ar creşte de la 194 de mandate în actuala legislatură, la 221.

Un eveniment neașteptat pentru alegerile din 25 e pe cale de a deveni realitate și are legatură cu partidelor neafiliate, care spre surprinderea tuturor vor obține,conform estimărilor aproximativ 14-15% dinmandate. Schimbări pare să aibă loc și în formarea Parlamentului European, astfel că, grupurile politice din centru par să piardă teren în fața partidelor radicale de stânga și de dreapta. Dacă în legislatura 2009-2014, mandatele grupurilor de centru, PPE, S&D şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), aveau împreuna 73% din mandate, sondajele arată că acest număr va scadea până la 65%.

Ce partid vor susține românii la alegerile Europarlamentare? Cât despre situația României la Europarlamentare, majoritatea sondajelor realizate arată că mai puțin de jumatate din românii vor merge la vot, ceilalti nefiind interesați de acest subiect. Anul acesta România va trimite în Parlamentul European mai puțin cu un deputat, după aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, din iulie 2013.România detine 32 de mandate in Parlamentul European, iar potrivit celui mai recent sondaj realizat de IPP, estimările arătau că jumatate dintre ele vor ajunge la gruparea socialiștilor. Procentele se împart astfel: 47% PSD, 19% PNL, 13% PDL, 9% PMP, 6% UDMR și PC. Acestea sunt însă doar niște sondaje de opinie, alegerile având loc pe data de 25 mai, până când procentele exprimate mai sus pot lua alte întorsături.

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *