Home / Politica si... / Alegeri / Alegerile europene. Cine ar putea fi succesorul lui Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene?

Alegerile europene. Cine ar putea fi succesorul lui Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene?

article2839_w_lMarile formațiuni politice transnaționale din Uniunea Europeană și-au desemnat candidații pentru șefia Comisiei Europene. BBC News face o scurtă prezentare a politicienilor care ar putea prelua conducerea Executivului de la Bruxelles, după expirarea, în luna noiembrie, a mandatului lui Jose Manuel Barroso.

Jean-Claude Juncker este reprezentantul Partidului Popular European în cursa pentru alegerea noului șef al Comisiei Europene. Prim-ministru al Luxemburgului între 1995 și 2013, Juncker a prezidat Eurogrupul, format din miniștrii de Finanțe ai țărilor din zona euro, care a luat decizii dure cu privire la statele împovărate de datorii ca Portugalia, Irlanda, Grecia sau Cipru. Jean-Claude Juncker a avut un rol important și în procesul de introducere a monedei unice europene.

Din partea Partidului Socialiștilor Europeni va candida Martin Schulz, actualul președinte al Parlamentului European. Format în rândurile social-democraților germani, Schulz își dorește o integrare cât mai profundă a statelor membre UE și a militat, pe parcursul activității sale în instituțiile blocului comunitar, pentru drepturile omului, reforma piețelor financiare și pentru eforturi susținute în vederea creșterii economice a UE.

Liberalii Europeni (ALDE) îl trimit în cursa electorală pe fostul premier belgian Guy Verhofstadt, care s-a numărat în 2004 printre favoriții pentru ocuparea funcției de șef al Executivului de la Bruxelles. Verhofstadt pledează pentru un Fond Monetar European și pentru emiterea de ”eurobonduri” comune cu scopul micșorării diferenței dintre debitorii și creditorii UE și crede că este nevoie de mai multă coeziune la nivelul blocului comunitar pentru a face față concurenței reprezentante de SUA, China, India și alte puteri economice mondiale.

Cea mai tânăra candidată pentru președinția Comisiei Europene este Ska Keller, reprezentanta Verzilor. Însă, această formațiune a mai desemnat un candidat, în persoana francezului Jose Bove. Keller a devenit deputat în Parlamentul European în 2009, iar în aria sa de expertiză intră chestiuni legate de migrație, șomajul din rândul tinerilor și comerțul echitabil.

Iar Stânga Europeană l-a desemnat drept candidat pe Alexis Tsipras, liderul Syriza, principalul bloc de opoziție din Grecia. La alegerile din 2012, Syriza a ieșit pe locul al doilea, în condițiile în care o mare parte din electorat a refuzat să mai sprijine partidele tradiționale ca urmare a profundei crize economice și a pierderilor masive de locuri de muncă. Alexis Tsipras este unul dintre cei care s-au opus condițiilor impuse Greciei de creditorii internaționali.

Prima confruntare televizată dintre cei cinci candidați a avut loc pe 28 aprilie, însă este de așteptat ca dezbaterea din 15 mai, găzduită de European Broadcasting Union și transmisă în direct pe Democracy Live, să fie urmărită de un număr mult mai mare de telespectatori.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Democrații obțin o victorie istorică și preiau controlul asupra Senatului SUA după alegerile din statul Georgia

Material realizat de Anca-Maria Barbu Rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor din statul Georgia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *