Home / Politica si... / Alegeri / Michelle Bachelet, primul şef de stat din istora Chile care obţine al doilea mandat

Michelle Bachelet, primul şef de stat din istora Chile care obţine al doilea mandat

Michelle Bachelet, candidata stangii, a castigat, duminica, alegerile prezidentiale din Chile, invingand-o pe contracandidata sa, Evelyn Matthei, cu un scor clar de 68% la 32%, conform BBC.

Invingatoarea din alegeri a fost aclamata de mii de sustinatori in momentul in care aceasta si-a tinut discursul dupa aflarea rezultatelor. Bachelet i-a emotionat puternic pe unii dintre sustinatori, care nu s-au abtinut sa izbucneasca in lacrimi. Printre suporterii lui Bachelet se numara multe femei, membri ai comunitatii gay si ecologisti.

Michelle Bachelet, in varsta de 62 de ani, a spus in discursul sau ca doreste sa „faca profunde reforme in Chile”, absolut necesare dupa ani de proteste in strada. „Astazi in Chile avem majoritatea si acum este momentul sa indeplinim visul pe care toti il avem, sa incepem din nou sa credem in noi, sa credem in puterea pe care o are unitatea.”

In timpul campaniei electorale, Bachelet a promis o ampla reforma in cadrul educatiei, a taxelor, precum si modificarea Constitutiei si a legii electorale. Aceasta a promis ca va finanta educatia pentru a oferi acces gratuit in Univeritati, prin cresterea taxelor, va modifica Constitutia si va incerca sa protejeze mediul inconjurator.

Michelle Bachelet este primul sef de stat din Chile care obtine un al doilea mandat, in contextul in care aceasta a mai castigat si alegerile din 2006. Anterior anului 2010, Constitutia interzicea unui presedinte sa candideze pentru a obtine un al doilea mandat, in prezent singura conditie restrictiva fiind ca un presedinte sa nu detina doua mandate consecutive.

O alta premiera a fost faptul ca acest scrutin de vot a fost electronic, ceea ce a marit numarul de votanti de la 8 milioane la 13,5 milioane. Dar votul a devenit optional odata cu aceasta schimbare. De asemenea, a fost primul vot in care alegerea s-a facut intre doua femei, ambele cu experienta in politica.

Rivala doamnei Bachelet, Evelyn Matthei, a acceptat cu demnitate infrangerea si a felicitat-o personal pe Michelle Bachelet si si-a exprimat dorinta ca „totul sa mearga bine. Nimeni care iubeste Chile nu-si poate dori altceva” a spus aceasta.

Cele doua femei impart un trecut dramatic. Au copilarit impreuna la o baza militara, deoarece ambele fete aveau tatal general in armata. Fernando Matthei a devenit un membru din junta militara a dictatorului Pinochet, iar Alberto Bachelet a fost torturat pana la moarte pentru  ca a refuzat sa il sustina.

Cele doua femei au pastrat relatii cordiale de-a lungul anilor in timp ce au ales sa se alature unor grupuri politice diferite, dreapta si stanga.

Bachelet si-a incheiat primul mandat fiind inca populara, de aceea asteptarile pentru acest mandat sunt foarte mari. „Sunt mandra ca m-ati ales astazi presedinte. Sunt mandra de tara pe care am construit-o dar sunt si mai mandra de tara pe care o vom construi”, a declarat invingatoarea din alegerile prezidentiale.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *