Home / Statele Lumii / Afganistan

Afganistan

AFGANISTAN

af-lgflagDrapelul are trei benzi verticale egale de negru, roşu și verde. Stema naţională în alb, centrată pe bandă roşie, se suprapune uşor pe celelalte două benzi; centrul emblemei reprezintă o moschee, cu amvon şi steaguri de pe fiecare parte. Sub moschee sunt cifrele anului solar 1298 (1919 în calendarul gregorian) anul independenţei afgan din Marea Britanie;
Această imagine centrală este înconjurată de un chenar format din fascicole de grâu pe stânga şi dreapta. Centru-sus este inscripţia arabă Shahada (crezul musulman), mai jos sunt raze de soare în creştere peste Takbir (expresie Arabă sensul de “Dumnezeu este mare”),şi în centrul jos este inscriptionat numele Afganistan. Negru semnifică trecut, roşu reprezintă sângele vărsat pentru independenţă şi verde ar putea fi speranta pentru viitoar, prosperitatea agricolă sau Islamul.
Afganistan a avut cele mai multe modificări ale drapelului pe parcurul secolul XX decât orice altă ţară. Culorile negru, roşu și verde au apărut pe cele mai multe dintre ele.
 
SCURTĂ ISTORIE

Ahmad Shah Durrani a unificat triburile Pashtun şi a fondat în Afganistan în 1747. Ţara a servit ca un tampon între Imperiile britanic şi rus până când a câştigat independenţa de sub controlul britanic teoretic în 1919. Statul afgan a fost supus de Marea Britanie în urma a două războaie (1839-1842 și 1878-1880). După cel de-al treilea război anglo-afgan (mai-iunie 1919), Marea Britanie a recunoscut independența Afganistanului, proclamată la 28 februarie 1919. În timpul celui de-al doilea război mondial, Afganistan își menține neutralitatea declarată în 1939. La 17 iulie 1973 regele Muhammad Zahir Șah (1933-1973) este înlăturat, monarhia este abolită, iar Afganistanul se proclamă republică. Un experiment de scurtă durată în democraţia sa, între 1973 şi 1978, încheiat printr-o lovitură de stat comunistă. Uniunea Sovietică a invadat țara în 1979 să sprijine regimul comunist afgan şubred, declanșând un război lung şi distructiv. URSS s-au retras în 1989, sub presiunea implacabilă a rebelilor mujahedini anti-comuniști susținuți la nivel internaţional. După o serie de războaie civile ulterioare Kabul  a căzut în cele din urmă în 1996 sub conducerea talibanilor. O mișcare extremistă sponsorizata de Pakistan a apărut în 1994 pentru a pune capăt anarhiei și războiului civil.
În urma atacurilor teroriste din 11 septembie 200, în New York și  Washington, NATO a intervenit pentru a răsturna regimul impus de talibani acuzați de adăpostirea lui Osama Bin Ladin.
Conferinţa ONU de la Bonn, în 2001, a stabilit un proces de reconstrucţie politică, care a inclus adoptarea unei noi constituţii, alegeri prezidenţiale în 2004, şi alegeri pentru Adunarea Naţională în 2005. În decembrie 2004, Hamid Karzai a devenit primul preşedinte ales în mod democratic al țării, iar Adunarea Naţională a fost inaugurată în 2006. Karzai a fost reales în august 2009 pentru un al doilea mandat.
În pofida reușitei construcției unui guvern central stabil, revoltele talibanilor încă mențin zone din sud și est în instabilitate

GEOGRAFIE

Localizare: Sudul asiei, vestul și nordul Pakistanului, estul Iranului
Suprafață: 652,230 kilometri pătrați
Climat arid spre semiarid, ierni reci și veri secetoase
Lungimea granițelor: total 5,529 km
China 76 km, Iran 936 km, Pakistan 2,430 km, Tajikistan 1,206 km, Turkmenistan 744 km, Uzbekistan 137 km
Resurse naturale: de gaze naturale, petrol, cărbune, cupru, crom, talc, barites, sulf, plumb, zinc, minereu de fier, sare, pietre preţioase şi semipreţioase
 
POPULAŢIE 29,835,392 (iulie 2011)
Urbanizare
Populaţie urbană: 23% din totalul populaţiei (2010)
Rata de urbanizare: 4,7% rata anuală de schimbare (2010-15 )
Grupuri etnice: Paştun 42%, 27% ​​tadjică, Hazara 9%, uzbeci 9%, Aimak 4%, turkmenă 3%, Baloch 2%, alte 4%
Religie: musulmani sunnit 80%, musulmani şiiţii 19%, altele 1%
Capitala: Kabul
Sectoare adminstrative: 34 de provincii (welayat, singular – welayat); Badakhshan, Badghis, Baghlan, Balkh, Bamyan, Daykundi, Farah, Faryab, Ghazni, Ghor, Helmand, Herat, Jowzjan, Kabul, Kandahar, Kapisa, Khost, Kunar, Kunduz, Laghman, Logar, Nangarhar, Nimroz, Nuristan, Paktika, Paktiya, Panjshir, Parwan, Samangan, Sar-e Pul, Takhar, Uruzgan, Wardak, Zabul,
Zi națională: Ziua Independenţei, 19 august (1919)
Sistem de legi: sistem juridic mixt de drept civil, cutumiar şi lege islamică
Sistem de guvernare: Republică islamică
Executivul:
Şeful statului: Preşedinte al Republicii Islamice Afganistan, Hamid Karzai (din 7 decembrie 2004) urmat de Prim-vicepreşedinte Mohammad Fahim Khan (începând cu 19 noiembrie 2009); și  Vicepreşedintele Abdul Karim Khalili (din 7 decembrie 2004). Președintele este atât şeful statului şi cât și şef al guvernului.
Șef al guvernului: Preşedinte al Republicii Islamice Afganistan, Hamid Karzai (din 7 decembrie 2004) urmat de Prim-vicepreşedinte Mohammad Fahim Khan (începând cu 19 noiembrie 2009) și apoi de Vicepreşedintele Abdul Karim Khalili (din 7 decembrie 2004)
Cabinetul: 25 de miniştri; Miniştrii sunt numiţi de către preşedinte şi aprobati de către Adunarea Naţională.
Alegeri: preşedintele şi doi vicepreşedinţi sunt aleşi prin vot direct pentru un mandat de cinci ani (eligibili pentru un al doilea mandat); în cazul în care nici un candidat nu primeşte cel puțin 50% în primul tur de scrutin, candidaţii cu cele mai multe voturi va participa la a doua rundă; ultimele alegeri a avut loc la 20 august 2009 ( următoarele vor avea loc în 2014)
Rezultatele alegerilor: Hamid Karzai, preşedintele reales (primul tur) – 49.67% din vorturi Hamid Karzai, Abdullah Abdullah 30.59%, Ramazan BASHARDOST 10.46%, Ashraf Ghani 2,94%; alte 6.34%; nota – Abdullah a cedat voturile lui Karzai după primul tur.

Puterea legislativă:
Adunarea Naţională este bicamerală, compusă din

– Meshrano Jirga sau Adunarea Bătrânilor(102 de locuri, o treime din membrii aleşi de consiliile provinciale pentru un termen de patru ani, o treime alesi de la consiliile regionale pentru un termen de trei ani şi o treime nominalizată de către preşedintele pe perioadă de cinci ani)

– Wolesi Jirga sau Adunarea Poporului (nu mai mult de 250 de locuri); membrii aleşi direct pentru cinci ani.

În cazuri rare, guvernul ar putea convoca Loya Jirga (Marele Consiliu) privind aspecte ale independenţei, suveranităţii naţionale şi integrităţii teritoriale; Acesta poate modifica prevederile Constituţiei şi judeca preşedintele în cazuri excepționale. Este alcătuit din membri ai Adunării Naţionale şi a preşedinţii consiliilor provinciale şi regionale
Alegerile au avut loc la 18 septembrie 2010 (viitoarele alegeri sunt ațteptate în 2015)
Rezultatele alegerilor sunt în funcție de partid. Etnia este principalul factor care influenţează alianţe politice; Compozitia Loya Jirga în funcție de numărul de locuri de grupuri etnice – paştun 96, hazara 61, tadjică 53, uzbece 15, Aimak 8, arabe 8, turkmenă 3, Nuristani 2, Baloch 1, Pahhai 1, turca 1; femeile deţin 68 de locuri.
 
Puterea juridică:
 
Constituţia stabileşte nouă membri Stera Mahkama (Curţea Supremă de Justiţie). Judecătorii sunt nouă la număr și sunt numiţi pentru 10 ani de către preşedinte, cu aprobarea Wolesi Jirga) Exista, de asemenea, instanţe subordonate ca Înalta Curte de Apel și un ministru al justiţiei. O Comisei a Drepturilor Omului separată a fost înființată prin Acordul de la Bonn și este înnsărcinată cu investigarea încălcarii drepturilor omului şi crimelor de război.

af_large_locator   af-map

Despre PoliticALL

Vezi și

Republica Dominicana

Republica Dominicana Drapelul tarii: O cruce alba pe centrul drapelului si care imparte steagul in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *