Home / Politica si... / Conflict / Acordul pe tema dosarului nuclear iranian provoaca ingrijorare in Arabia Saudita

Acordul pe tema dosarului nuclear iranian provoaca ingrijorare in Arabia Saudita

President Barack Obama DTN News Saudi Arabia June 3 2009Acordul preliminar incheiat la Geneva intre marile puteri si Teheran pe tema dosarului nuclear iarnian este o sursa de tensiuni in relatia dintre Statele Unite ale Americii si aliatii sai din Orientul Mijlociu.

Isralelul a fost primul care a reactionat, prin vocea premierului Benjamin Netanyahu ce a calificat acordul drept o „greseala istorica”, insa nici Arabia Saudita nu priveste cu ochi buni intelegerea dintre Grupul 5+1 (SUA, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) si Iran.

Dupa intalnirea de la Geneva, oficiali de la Riyad, dar si comentatori, citati de The New York Times, si-au exprimat temerea ca momentul in care Iranul castiga teren atat la capitolul legitimitate, cat si in ceea ce priveste resursele financiare este cat se poate de nepotrivit. Sauditii vad in relaxarea sanctiunilor internationale impuse Teheranului, o oportunitate pentru Iran de a-si spori influenta in regiune. Chiar si inainte de succesul de la Geneva, Teheranul a sprijinit regimului sirian cu armament, ceea ce l-a ajutat pe liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, sa obtina victorii importante impotriva contestatarilor sai. Mai mult, Arabia Saudita a asistat cu ingrijorare la incercarile Turciei – aliatul alaturi de care a oferit sustinere rebelilor sirieni in lupta impotriva regimului lui Bashar al-Assad – de a face gesturi conciliante in directia Iranului, la inceputul acestei luni, presedintele turc, Abdullah Gul invitandu-l pe omologul sau iranian sa faca o vizita oficiala la Ankara. „Sauditii se simt inconjurati din toate partile de influenta Iranului – in Irak, Siria, Liban, Bahrein. Este vorba despre o rivalitate care are radacini vechi.”, explica, pentru The New York Times, Richard W. Murphy, fost ambasador american care a petrecut zeci de ani in Orientul Mijlociu.

De altfel, Arabia Saudita si-a facut publica nemultumirea fata de modul in care este gestionata problema nucleara iraniana, dar si fata de atitudinea SUA in ceea ce priveste conflictul din Siria, cand, in luna octombrie, a refuzat sa devina membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, gest catalogat de multi analisti drept autodistructiv.

Arabia Saudita si SUA au mai avut pareri divergente legate de chestiuni ca inmultirea grupurilor fundamentaliste islamice sau conflictul israeliano-palestinian. Cu toate acestea, incheierea acordului de la Geneva a insemnat pentru regatul arab un gest de abandon din partea americanilor, lucru reprosat chiar de utilizatorii sauditi ai retelelor sociale, conform The New York Times. Potrivit jurnalistilor de la cotidianul american, la Riyad nu exista doar temerea ca de acum inainte regatul va fi mai vulnerabil in fata Teheranului, ci si ca odata cu intelegerea asupra programului nuclear, Iranul va deveni unul dintre cei mai importanti aliati ai Washington-ului in zona. “Negocierile de la Geneva sunt doar inceputul unui nou capitol de colaborare” intre SUA si Iran, se arata intr-un comentariu nesemnat, publicat in ziarul saudit Al Riyadh si citat de The New York Times.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *