Home / 2023 / A fost 8 septembrie în lume – Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a anunțat semnarea unui acord de liber schimb între Marea Britanie și India, iar Oficialii Coreei de Nord au raportat lansarea primului submarin tactic de atac
Sursă foto: Reuters

A fost 8 septembrie în lume – Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a anunțat semnarea unui acord de liber schimb între Marea Britanie și India, iar Oficialii Coreei de Nord au raportat lansarea primului submarin tactic de atac

Material realizat de Teodora Anca 

Autoritățile din Cuba au arestat 17 membri ai unui grup infracțional de trafic de persoane, acuzați că ar fi ademenit tinerii să lupte pentru Rusia, conform Politico. Guvernul cubanez a condamnat aceste acțiuni, iar Ministrul de Interne a transmis faptul că autoritățile lucrează la dezintegrarea acestei rețele. Persoanele implicate în rețeaua de trafic riscă până la 30 de ani de închisoare sau pedeapsa capitală, în funcție de gravitatea crimelor comise. Totodată, statul cubanez a mai transmis că țara nu își dorește să fie complice la acțiuni legate de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Oficialii Coreei de Nord au anunțat lansarea primului submarin tactic de atac, în cadrul eforturilor de a-și consolida forța navală, relatează Al Jazeera. Lansarea submarinului, numit Hero Kim Kun OK, marchează începutul unui nou capitol pentru forța navală a Coreei de Nord. Submarinul, care urmează să fie plasat între peninsula coreană și Japonia, va fi unul dintre principalele mijloace de ofensivă subacvatică din cadrul flotei marine a Coreei de Nord. Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, a specificat faptul că atingerea unei dezvoltări rapide a forțelor navale reprezintă o prioritate pentru  statul nord-coreean, având în vedere mișcările agresive și acțiunile militare întreprinse de către „inamici”.

În mai multe regiuni ocupate din Ucraina, au început alegerile locale organizate de reprezentanții ruși, conform Euronews. Majoritatea alegerilor au fost desfășurate în regiunile Donetsk, Luhansk, Herson și Zaporojie. Această acțiune a fost condamnată de către Kiev și de către Consiliul Europei, fiind considerată  o încălcare flagrantă a dreptului internațional de către Rusia. La acest scrutin, votanții au avut sarcina de a alege consiliile regionale, care ulterior vor numi guvernatorii regionali. Deși Rusia nu deține control total asupra regiunilor ucrainești anexate, statul încearcă să păstreze o aparență de normalitate în ceea ce privește procesul electoral.

Acțiunile Apple au scăzut pentru a doua zi consecutivă, după ce oficialii chinezi au interzis angajaților guvernamentali utilizarea iPhone-urilor în calitate de telefoane de serviciu, conform BBC News. În ultimele săptămâni, oficialilor le-au fost date instrucțiuni de către superiorii lor de a nu folosi iPhone-uri ca telefoane de serviciu, mai multe restricții fiind impuse și asupra altor dispozitive de marcă străină. Astfel, valoarea companiei Apple a scăzut cu peste 6% în ultimele zile. China este a treia cea mai mare piață din lume pentru produsele Apple, de unde compania americană obținea anterior un profit de peste 18%. Este, de asemenea, locul în care majoritatea produselor Apple sunt fabricate de cel mai mare furnizor al său, Foxconn.

Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a transmis faptul că India și Marea Britanie au făcut progrese în ceea ce privește semnarea unui acord de liber schimb, relatează Bloomberg News. În contextul Summitului G20 care va avea loc în India, în acest an, cele două state își doresc consolidarea și cooperarea economică, care ar aduce beneficii reale cetățenilor  ambelor țări. Totodată, Premierul britanic a mai subliniat că trebuie stabilite niște priorități în această direcție pentru a se ajunge la un acord care să mulțumească ambele state. Mai mulți experți politici susțin că Marea Britanie încearcă să încheie noi acorduri comerciale pentru a evidenția beneficiile Brexitului, iar India, cea mai populată națiune din lume, ar fi un premiu semnificativ.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 21 septembrie în lume – Guvernul indian a oprit eliberarea de vize pentru cetățenii canadieni, statul polonez a anunțat că va înceta livrarea de arme către Ucraina, iar președintele Siriei a efectuat prima vizită de stat în China de la debutul războiului civil

Material realizat de Anca Teodora-Maria Autoritățile din Statele Unite ale Americii au anunțat că vor …