Home / A fost azi în lume / Mai / A fost 6 mai în lume – Germania a anunțat că va trimite tancuri Howitzer în Ucraina, Organizația Națiunilor Unite a început pregătirea unei noi misiuni de salvare din Mariupol iar Luiz Inácio Lula da Silva și-a demarat campania electorală menită să îl destituie din funcție Bolsonaro

A fost 6 mai în lume – Germania a anunțat că va trimite tancuri Howitzer în Ucraina, Organizația Națiunilor Unite a început pregătirea unei noi misiuni de salvare din Mariupol iar Luiz Inácio Lula da Silva și-a demarat campania electorală menită să îl destituie din funcție Bolsonaro

Material realizat de Meda Dragomir.

Germania a anunțat că va trimite tancuri Howitzer în Ucraina, conform Deutsche Welle. Ministrul apărării, Christine Lambrecht, a declarat că Germania va furniza Ucrainei șase astfel de obuziere autopropulsate. Acest sistem de artilerie este format dintr-un vehicul dotat cu tunuri ce pot lansa proiectile la distanțe de până la 40 de km. De asemenea, Germania va asigura pregătirea armatei ucrainene pentru a putea facilita operarea armamentului. Lambrecht a făcut acest anunț în timpul unei vizite în Slovacia, motivată de întâlnirea cu trupele germane mobilizate la granița cu Ucraina. Ministrul nu a precizat un interval de timp pentru livrarea tancurilor, dar instructajul soldaților ucraineni va începe de săptămâna viitoare. 

 

Organizația Națiunilor Unite a început pregătirea unei noi misiuni de salvare din Mariupol, declară Deutsche Welle. Antonio Guterres, Secretarul General ONU, a anunțat că urmează sa se desfășoare a treia operațiune de salvare a civililor blocați în orașul asediat Mariupol, din sudul Ucrainei, precizând că autoritățile fac tot posibilul pentru a scoate oamenii din, ceea ce descrie el, un “peisaj de coșmar”. Bombardamentele din ultimele săptămâni deja au transformat orașul într-o ruină, dar atacurile recente din jurul uzinei Azovstal, în care aproximativ 200 de civili își au adapostul, riscă o distrugere și mai semnificativă. “Trebuie sa continuam sa facem tot ce ne stă în putință pentru a îi evacua pe acești oameni (…)”, a afirmat Guterres. Acesta a refuzat sa ofere informații adiționale în legătură cu misiunea de salvare pentru a “evita subminarea unui posibil success”. 

 

Fostul președinte brazilian Lula și-a demarat campania electorală menită să îl destituie din funcție pe actualul lider Bolsonaro, informează Al Jazeera. Luiz Inacio Lula da Silva, fostul președinte și politician, în vârstă de 76 de ani, și-a anunțat a șasea candidatură pentru conducerea Braziliei, pe fondul temerilor legate de instaurarea unui posibil regim autoritar în țară. “Noi nu acceptăm această ură instaurată de către acest instigator la genocid care ne conduce Guvernul”, a afirmat Lula într-un discurs, făcând referire clară la actualul lider. Compania de sondaje Datafolha a precizat în martie că Lula deja deținea un avantaj de 17 procente în fața actualului președinte, avantaj despre care experții au dedus că se va micșora în lunile ce urmează. Jair Bolsonaro, un adept al naționalismului, care și-a exprimat aprecierea pentru lideri precum Viktor Orban, a declarat în nenumărate rânduri, fără vreo dovadă reală, că sistemul electoral din Brazilia este instabil și poate cădea pradă unei posibile fraude.  

 

Liderii republicani din statul Louisiana au demarat un proiect de lege ce ar putea transforma avortul într-o faptă criminală, relatează The Guardian. Pe fondul actualelor proteste legate de o posibila anulare a deciziei Roe v. Wade de către Curtea Supremă din Statele Unite, politicienii din Louisiana au avansat un proiect de lege ce va considera efectuarea unui avort drept o faptă penală. “Nu putem să așteptăm după Curtea Supremă”, a declarat Danny McCormick, reprezentantul de stat din Louisiana. Această decizie, care specifică punerea sub acuzare a oricărei persoane care susține sau asistă un avort, este considerată neconstituțională, atât timp cât decizia din cazul Roe v. Wade mai este valabilă. Cu toate acestea, conform unui raport dezvăluit de către Politico, Curtea Supremă plănuiește să anuleze în iunie această lege, care atestă, încă din anul 1973, dreptul unei femei la avort. 

 

O campanie de dezinformare cu privire la armatele din Polonia și Finlanda s-a răspândit în mediul online, raportează Euronews. Utilizatorii rețelelor de socializare au indicat în mod fals că cele două state membre ale Uniunii Europene se pregătesc să se alăture conflictului militar din Ucraina. Investigațiile realizate de Euronews și alte organizații independente de fact-checking au scos la iveală faptul că aceste acuzații sunt false, iar presupusele materiale video au fost scoase din context. În aceste vremuri de conflict și criză, când oamenii sunt în constant căutare de noi detalii despre război, articolele de dezinformare pot deveni la fel de virale precum faptele verificate. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 13 mai în lume – Cetățenii din Croația protestează după ce anumite spitale refuză să efectueze avortul, Consiliul de Securitate al ONU atrage atenția asupra represiunii talibane împotriva fetelor și femeilor, iar moartea jurnalistei Shireen Abu Akleh ar putea fi clasată drept crimă de război

Material realizat de Maria Pițigoi și Meda Dragomir Mii de croați au participat la o …