Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 5 mai în lume- Vladimir Putin a discutat cu prim-ministrului israelian cu privire la comentariile nepotrivite legate de Holocaust ale premierului rus, prețurile de consum din Turcia au crescut cu aproape 70% în aprilie față de 2021 iar președintele Zelenskiy a cerut prelungirea perioadei de pace pentru a putea evacua civilii rămași în Mariupol

A fost 5 mai în lume- Vladimir Putin a discutat cu prim-ministrului israelian cu privire la comentariile nepotrivite legate de Holocaust ale premierului rus, prețurile de consum din Turcia au crescut cu aproape 70% în aprilie față de 2021 iar președintele Zelenskiy a cerut prelungirea perioadei de pace pentru a putea evacua civilii rămași în Mariupol

Material realizat de Meda Dragomir și Ilinca Bîrcă

Vladimir Putin a discutat cu prim-ministrului israelian cu privire la comentariile nepotrivite legate de Holocaust ale premierului rus, declară Deutsche Welle. Liderul Rusiei, Vladimir Putin, a purtat o discuție telefonică cu prim ministrul israelian, Naftali Bennett, în care aceștia au discutat despre războiul din Ucraina. Apelul telefonic a venit ca urmare a unui conflict diplomatic declanșat de comentariile ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, legate de Holocaust. În timp ce vorbea despre președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy, care este are origini evreiești, Lavrov a susținut că Adolf Hitler este posibil să fi avut, la rândul său, ,,sânge evreiesc”. ,,Prim-ministrul a acceptat scuzele președintelui Putin în legătură cu remarcile lui Lavrov și îi mulțumește pentru că și-a clarificat poziția asupra poporului evreiesc și a memoriei Holocaustului”, a menționat un comunicat de presă publicat de biroul oficialului israelian.

Șeful CIA a sfătuit administrația Bolsonaro să nu interfereze în alegerile din Brazilia, raportează Reuters. Conform surselor, Directorul Agenției Centrale de Inteligență din Statele Unite, William Burns, le-a declarat anul trecut oficialilor din Brazilia că președintele Jair Bolsonaro ar trebui să înceteze să mai pună la îndoială sistemul electoral al țării, în perioada dinaintea alegerilor din octombrie. Aceste afirmații, neraportate pâna acum, au fost făcute în cadrul unei ședințe private din luna iulie a anului trecut. CIA-ul a refuzat să comenteze asupra acestei acuzații, iar cabinetul președintelui brazilian nu a acceptat solicitarea de comentariu din partea Reuters. Burns a fost, și rămâne în continuare, singurul oficial de rang înalt din Statele Unite care să se întâlnească în Brasilia cu guvernul de extremă dreaptă al lui Bolsonaro, de la punerea în funcție a președintelui Joe Biden.

Urnele de vot pentru alegerile locale și regionale s-au deschis în Irlanda de nord, Scoția, Țara Galilor și mare parte din Anglia, conform Al Jazeera. Secțiile de vot s-au deschis pe teritoriul Marii Britanii, pentru o nouă rundă de alegeri locale și regionale care s-ar putea dovedi istorice. În Belfast, partidul naționalist pro irlandez ar putea câștiga conducerea, pentru prima dată în istoria turbulentă a regiunii. Rezultatele alegerilor de joi ar putea avea imense consecințe constituționale pentru toate cele 4 națiuni ale Regatului Unit, cu învingătorii anticipați, Sinn Féin, deja angajați să realizeze unificarea celor doua provincii Irlandeze. De asemenea, o presiune suplimentară este pusă asupra prim-ministrului Boris Johnson, care se confruntă cu o potențială scadere în popularitate. Rezultatele sondajelor vor fi afișate vinerea aceasta.

Președintele Zelenskiy a cerut prelungirea perioadei de pace pentru a putea evacua civilii rămași în Mariupol, informează Al Jazeera. Liderul ucrainean, Volodimir Zelenskiy a solicitat prelungirea perioadei de armistițiu pentru a evacua mai mulți civili prinși în orașul asediat Mariupol din sudul Ucrainei, pe măsură ce trupele rusești își intensifică atacul asupra uzinei Azovstal. Aproximativ 200 de persoane, printre care și copii, sunt considerați a fi prinși în zona de adăpost din buncărele subterane ale uzinei. ,,Va dura foarte mult timp doar să îi scoatem pe acei oameni din subsoluri, din adăposturile subterane. În condițiile actuale, nu putem folosi mașinării grele pentru a da dărâmăturile la o parte. Totul trebuie să fie făcut de mână”, a afirmat președintele într-o declarație joi dimineața. Încă o dată, Zelenskiy a făcut un apel pentru asistența Națiunilor Unite, după ce organizația, alături de Crucea Roșie, a evacuat în ultimele săptămâni sute de oameni din Mariupol și alte zone asediate.

Premierul japonez a avertizat de o posibilă replică a invaziei din Ucraina în Asia de est, anunță The Guardian. Fumio Kishida, prim-ministrul Japoniei și Boris Johnson au avertizat că invazia din Ucraina ar putea fi replicată în Asia de est dacă puterile democratice nu se impun în fața conducerilor autocratice. ,,Asia de est ar putea deveni Ucraina mâine”, a comentat oficialul japonez joi, în timpul vizitei sale la Londra, ca parte a unui turneu mai amplu în care acesta încearcă să convingă liderii din zona Indo-Pacifică că invazia din Ucraina nu este numai o problemă pentru continentul european. ,,Trebuie sa colaborăm cu aliații noștrii și cu țările care împărtășesc aceleași valori și să nu tolerăm niciodată o încercare unilaterală de a schimba status quo-ul din Indo-Pacific prin folosirea forței”, a precizat acesta. De asemenea, Boris Johnson a declarat că ,,noi, cei din Marea Britanie, înțelegem că securitatea din Europa este inseparabilă de securitatea din regiunea Asia Pacific, din zona Indo-Pacifică”. 

Organizația Mondială a Sănătății a estimat că, la nivel mondial, numărul deceselor cauzate de COVID-19 este de aproape 15 milioane, informează Al Jazeera. Au existat 14,9 milioane de decese asociate cu COVID-19 până la sfârșitul anului 2021, a raportat joi organismul ONU. Numărul oficial al deceselor direct atribuite COVID-19 și raportate la OMS în acea perioadă, din ianuarie 2020 până la sfârșitul lui decembrie 2021, este puțin mai mare de 5,4 milioane. Mortalitatea în exces este calculată ca diferență între numărul de decese care au avut loc și numărul care ar fi fost așteptat în absența pandemiei, pe baza datelor din anii anteriori. Cifrele OMS reflectă persoanele care au murit din cauza COVID-19 direct și indirect din cauza efectului mai larg al pandemiei asupra sistemelor de sănătate și a societății, cum ar fi persoanele care nu au putut accesa asistența medicală pentru alte afecțiuni atunci când sistemele au fost copleșite în timpul unor valuri uriașe de infecție.

Forțe identificate de martori ca fiind rusești au „executat, torturat și bătut în mod sumar civili” în Republica Centrafricană (RCA) din 2019, a susținut un raport al grupului de drepturi Human Rights Watch (HRW), anunță CNN. Raportul, care se bazează pe interviuri cu 40 de persoane, inclusiv 10 victime ale violenței și 15 martori, detaliază abuzurile care ar fi fost comise de bărbați „cu pielea albă vorbind rusă” care purtau „haine bej kaki” și ,,foloseau arme militare”. Citând dovezi de la mai multe guverne occidentale, HRW a atribuit crimele „forțelor legate de Rusia care operează în Republica Centrafricană”, inclusiv „un număr semnificativ de membri ai Grupului Wagner”, care este un contractant privat de securitate militară cu legături cu guvernul rus. Grupul Wagner a devenit cunoscut pentru prima dată în 2014, când separatiștii susținuți de rușii din Donbas și-au început războiul cu guvernul ucrainean. Aceștia au fost acuzați de oficiali americani și de organele de pază pentru drepturile omului de încălcări susținute ale drepturilor omului. La sfârșitul lunii martie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că aproximativ 1.000 de persoane asociate cu grupul Wagner se aflau în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Prețurile de consum din Turcia au crescut cu aproape 70% în aprilie față de 2021, atingând un nivel maxim din ultimele  două decenii, relatează BBC. Prețurile la alimente și mobilierul de uz casnic au înregistrat cea mai puternică creștere a inflației anuale, iar costurile transportului s-au dublat în cursul anului. Costul alimentelor și al băuturilor nealcoolice a înregistrat o creștere anuală de 89,1%, în timp ce mobilierul și echipamentele de uz casnic au crescut cu 77,64%. Lunar, prețurile au crescut cu 7,25% în aprilie, potrivit datelor Institutului de Statistică din Turcia. Turcia a înregistrat o prăbușire a valorii lirei, deoarece președintele Recep Tayyip Erdogan acordă prioritate exporturilor în detrimentul stabilității valutare. Problemele Turciei au fost agravate de reticența președintelui de a crește ratele dobânzilor- un instrument folosit în mod obișnuit pentru a ajuta la ameliorarea inflației. Erdogan a descris ratele dobânzilor drept „mama și tatăl tuturor relelor” și a folosit o politică mai neconvențională pentru a încerca să slăbească prețurile, inclusiv intervenind pe piețele valutare.

Partidul centrist al lui Emmanuel Macron, La République en Marche, își schimbă numele în ,,Renaissance”, informează The Guardian. Rebrandingul partidului a fost anunțat chiar în momentul în care urma să înceapă campania pentru alegerile parlamentare din iunie. Macron speră să obțină o majoritate parlamentară împotriva concurenței din partea unei noi alianțe a partidelor de stânga conduse de Jean-Luc Mélenchon și a Raliului Național de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen, care încearcă să-și mărească numărul de locuri. Numele ,,Renaștere” înseamnă „a alege întotdeauna iluminismul în detrimentul obscurantismului”, a declarat secretarul general al partidului Renaissance, Stanislas Guérini, într-o conferință de presă la Paris. Gruparea lui Macron a folosit anterior numele Renaissance în timpul campaniei sale electorale europene din 2019.

Agenția Națională a Crimei din Marea Britanie (NCA) a recuperat peste 23 de milioane de dolari furate din Nigeria de (regretatul) dictatorul militar al țării Sani Abacha, declară Reuters. Abacha a condus cea mai populată națiune din Africa și cel mai important exportator de petrol din 1993 până la moartea sa în 1998, perioadă în care a furat până la 5 miliarde de dolari din bani publici, potrivit Transparency International. Acesta nu a fost acuzat niciodată. Banii recuperați în Marea Britanie fac parte dintr-un fond mai mare de fonduri identificat de Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) ca fiind deturnați de Abacha și asociații săi. „NCA se angajează să se asigure că Regatul Unit nu este un refugiu sigur pentru infractori pentru a-și spăla veniturile din infracțiuni, iar recuperarea civilă a activelor este o armă puternică în această luptă”, a declarat Billy Beattie, Asset Denial Senior Manager la NCA. Poliția spune că aproximativ 100 de miliarde de lire sterline (123 de miliarde de dolari) de numerar ilegal trec prin sau în Marea Britanie în fiecare an, cumpărând orice, de la case de lux până la companii întregi.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …