Home / A fost azi în lume / 2020 / A fost 31 decembrie în lume – Australia modifică imnul țării pentru a onora moștenirea indigenă, președintele Mexicului afirmă că femeile trebuie să decidă asupra dreptului de avort, iar China aprobă vaccinul Sinopharm
Credit foto: AP Photo/Luca Bruno

A fost 31 decembrie în lume – Australia modifică imnul țării pentru a onora moștenirea indigenă, președintele Mexicului afirmă că femeile trebuie să decidă asupra dreptului de avort, iar China aprobă vaccinul Sinopharm

Material realizat de Dora Timar și Adrian Călugăru

Guvernul Australiei a hotărât schimbarea imnului național pentru a include istoria indigenă, conform publicației CNN. Imnul Australiei a fost în atenția unor lungi controverse care au inclus lipsa empatiei și reprezentării poporului indigen, inegalitate în sistem și rasism, iar politicienii au încercat prin mai multe demersuri să includă și populația veche a Australiei în simbolurile naționale. Primul vers “Australieni, haideți să ne bucurăm, pentru că suntem tineri și liberi” acum se va termina în “suntem uniți și liberi”, majoritatea poporului care a emigrat în Australia abia acum câteva sute de ani fiind “tânăr”, dar istoria Australiei fiind mult mai veche. Prim-ministrul Scott Morrison a declarat înainte de începerea noului an că această schimbare nu va elimina nimic din imn, dar va adăuga foarte mult. Conducerea Australiei consideră că a atins un obiectiv foarte important de îmbrățișare a societății multiculturale din țară.

Proiectul de a crea un aeroport în Antarctica, estimat la miliarde de dolari, susținut de guvernul din Australia a fost criticat de oamenii de știință ca fiind dăunător pentru faună, informează The Guardian. Guvernul australian a planificat construirea celui mai mare proiect de infrastructură din Antarctica, în care a inclus crearea unui aeroport și a unei autostrăzi. În urma estimărilor ecologiștilor, proiectul va amplifica cu 40% amprenta umană din cea mai întinsă suprafață sălbatică de pe Glob. Reprezentanții proiectului au susținut că ideea ar contribui la dezvoltarea științifică din zonă, dar o mare parte din comunitatea științifică a respins aceste argumente. Cercetările anterioare au arătat impactul negativ pe care l-au avut construcțiile de infrastructură în Antarctica din 1980 până în prezent. Pe lângă posibilitatea de a distruge ecosistemul existent prin construcția propriu-zisă, oamenii de știință au avertizat asupra unor probleme precum poluarea, praful, zgomotul și emisiile de carbon. În cazul în care proiectul va fi aprobat construcțiile vor începe în anul 2023 și se vor finaliza, estimativ până în 2040.

Ministrul de externe al Iranului a declarat că președintele american Donald Trump a încercat să fabrice un pretext pentru a ataca țara, informează Reuters. Miercuri, armata din Statele Unite ale Americii a trimis două bombe nucleare B-52 în Orientul Mijlociu ca mesaj de descurajare a Iranului, dar le-au retras în ziua următoare, reprezentanții Pentagonului declarând că își doresc reducerea tensiunii din regiunea Somaliei. Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif a acuzat joi președintele SUA de încercarea fabricării unui pretext pentru a ataca Iranul și a destabiliza națiunea, și a anunțat că în cazul unei astfel de măsuri, statul se va apăra cu putere. Hossein Deghan, un sfătuitor militar al liderului suprem din Iran și fost ministru de apărare al țării, l-a amenințat pe președintele SUA “să nu creeze din Anul Nou un motiv de doliu pentru americani”. Conducerea din Washington a blamat forțele militare din Iran de atacuri cu rachete asupra unităților militare SUA din Irak, atacuri care au vizat Ambasada Statelor Unite la Bagdad.

Președintele Mexicului a declarat că este responsabilitatea femeilor din țară de a lua o decizie privind legalizarea avortului, relatează Reuters. La o zi după aprobarea legalizării avortului de către senatul din Argentina, președintele Mexicului a fost întrebat într-o conferință de presă despre posibilitatea propunerii unei astfel de legi în țară. Acesta a declarat că este necesară o consultare publică, legalizarea avortului fiind o lege controversată și că inițiativa unui astfel de proiect ar trebui să fie preluată de femei. “Este o decizie pentru femei. Acest gen de decizii nu ar trebui să fie decise de oamenii de sus”, sugerând organizarea unui referendum în acest sens. Avortul este legal în capitala Mexico City și statul Oaxaca, dar rămâne interzis în majoritatea țării, cu excepții circumstanțiale cum ar fi violul. Conform unui chestionar făcut pe 15.000 de adulți din țară, 63% au fost împotriva dreptului de a avorta, iar 32% pentru.

Guvernul Spaniei și al Marii Britanii au ajuns la înțelegerea de a păstra frontiera terestră din Gibraltar deschisă, relatează Reuters. Ministerul de externe al Spaniei a declarat că Gibralatar, teritoriu al Marii Britanii din sudul Spaniei, va rămâne parte din acordul cu Uniunea Europeană pentru zona Schengen. Tranziția teritoriului către autonomia Marii Britanii se va desfășura pe parcursul următoarelor 6 luni, iar mai multe detalii administrative vor fi dezbătute în viitor. Fără înțelegerea de ultim moment dintre cele două țări, zeci de mii de spanioli și cetățeni ai Gibraltarului care călătoresc zilnic în Spania ar fi fost supuși de la 1 ianuarie mai multor controale. Mulți spanioli încă își doresc suveranitate asupra portului din Gibraltar, pe care l-au cedat Marii Britanii în 1713 după un război.

Samuel Little, un bărbat descris de FBI drept cel mai prolific criminal în serie din istoria Statelor Unite ale Americii, a murit la vârsta de 80 de ani, informează BBC. Little a încetat din viață într-un spital din California, potrivit Departamentului pentru Corecții și Reabilitare. Acesta ispășea o pedeapsă de închisoare pe viață pentru uciderea a trei femei Dar, ulterior încarcerării sale, Little a recunoscut ucierea altor 93 de femei între 1970 și 2005. Fost boxer de performanță, criminalul a ucis multe dintre victime lovindu-le cu pumnii pentru a deveni inconștiente, apoi le strangula, astfel că nu întotdeauna erau găsite urme de violență pe trupurile neînsuflețite. Multe dintre decesele înregistrate de autorități au trecut drept supradoze de droguri sau morți accidentale și nu au fost vreodată investigate. Majoritatea victimelor lui Little erau persoane dependente de droguri sau practicau prostituția. Anul trecut, experți din cadrul FBI au apreciat că mărturiile lui Little sunt credibile.

Guvernul Chinei a aprobat vaccinul național Sinopharm împotriva virusului COVID-19 pentru imunizarea generală a populației, relatează The Guardian. Aproximativ un milion de persoane vulnerabile au fost deja vaccinate în China împotriva noului coronavirus, iar reprezentanții sănătății au aprobat joi utilizarea vaccinului creat în China pentru “aproximativ 60-70% din populație”. Deși nu au anunțat data oficială de începere a vaccinării, reprezentanți ai sănătății din țară au informat că vor începe “curând” iar costurile pentru achiziționarea vaccinurilor vor fi mult mai mici decât estimate. Vaccinul va fi utilizat în primă instanță pentru grupurile vulnerabile din China. În timpul unei conferințe de presă din Beijing, un reprezentant al statului a anunțat că vaccinul se încadrează în standardele oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății și va veni în sprijinul stabilirii imunității populației din China. Sinopharm este o companie farmaceutică chineză care a creat două vaccinuri experimentale, și deși guvernul nu a publicat date oficiale ale cercetării, s-a raportat o eficacitate a vaccinului aprobat de 86%.

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un a marcat trecerea în noul an cu o scrisoare deschisă adresată cetățenilor țării și o vizită la mormintele tatălui și bunicului său, potrivit presei de stat, fără a semnala dacă acesta va rosti și un discurs cu această ocazie, precum în anii precedenți, informează Reuters. În cadrul scrisorii, liderul de la Phenian mulțumește cetățenilor pentru încrederea și sprijinul acordat partidului pe care-l conduce în ”vremurile dificile” cu care se confruntă în această perioadă. Economia Coreei de Nord a fost puternic afectată din cauza restricțiilor impuse și a închiderii granițelor pentru a limita extinderea pandemiei de coronavirus. Chiar dacă statul nord-coreean nu a raportat oficial cazuri de infectare cu noul coronavirus, atât Coreea de Sud, cât și Statele Unite ale Americii opinează că această informație este puțin credibilă.

Premierul statului canadian Ontario, Doug Ford, a anunțat demisia ministrului de finanțe Rod Phillips, care a recunoscut că a încălcat regulile de restricție ale provinciei și a efectuat o excursie în Caraibe, potrivit BBC. Anterior, Phillips și-a cerut scuze și a descris călătoria drept ”o greșeală prostească”. Demisia lui Phillips a fost descrisă de Ford drept un ”semnal că guvernul său ia în serios obligațiile ca toți cetățenii trebuie să păstreze cele mai înalte standarde pentru respectarea regulilor”. Deși autoritățile celei mai populate provincii canadiene le-au cerut cetățenilor să restrângă orice călătorie non-esențială după creșterea alarmantă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, Rod Phillips a plecat pe 13 decembrie într-o excursie pe insula Saint Barts din Caraibe, de unde a revenit în dimineața de 31 decembrie.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …