Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 1 ianuarie în lume – Compania BioNTech critică Uniunea Europeană în criza alimentării cu vaccin, președintele Taiwanului invită China la dialog, iar Italia începe anul comemorării a 700 de ani de la moartea lui Dante Aligheri

A fost 1 ianuarie în lume – Compania BioNTech critică Uniunea Europeană în criza alimentării cu vaccin, președintele Taiwanului invită China la dialog, iar Italia începe anul comemorării a 700 de ani de la moartea lui Dante Aligheri

Material realizat de Dora Timar și Mihai Boș

Descoperirea unei femele din specia Swinhoe sau ”țestoasă cu coajă moale” a adus speranța în rândul cercetătorilor pentru salvarea de la dispariție a speciei, potrivit The Guardian. Femela de 86 kg a fost descoperită în lacul Dong Mo, în districtul Son Tay din Hanoi și capturată pentru teste genetice în Octombrie. Probele ADN au confirmat că este vorba despre specia Swinhoe sau „țestoasa cu coajă moale” (Rafetus swinhoei), aflată în cel mai mare risc de dispariție. Până acum, un singur mascul din această specie era considerat drept ultimul exemplar de țestoasă Swinhoe. O altă țestoasă care se presupune a cântări 130 kg a fost văzută în lac iar cercetătorii speră să fie vorba despre un alt mascul.

Firma producătoare de vaccinuri împotriva Covid-19, BioNTech, a criticat Uniunea Europeană pentru eșecul de a comanda suficiente doze de vaccin, informează The Guardian. Compania afirmă că depune eforturi împreună cu partenerul american Pfizer pentru stimularea producției de vaccin pe fondul întârzierilor provocate de aprobarea altor vaccinuri. Vaccinul Pfizer/BioNtech a fost primul aprobat în UE la sfârșitul lunii trecute, după ce a fost acceptat și în Marea Britanie Regatul Unit, Canada și SUA. Ugur Șahin, unul dintre co-fondatorii companiei de biotehnologie a declarat pentru publicația Der Spiegel că procesul de comandare al dozelor de vaccin din Europa “cu siguranță nu a decurs la fel de reapid și cursiv ca în alte țări.”

Optzeci și opt de desene aparținând lui Dante au fost expuse virtual în Italia, care marchează începerea unei serii de evenimente organizate pe tot parcursul anului pentru a comemora 700 de ani de la moartea poetului, înștiințează The Guardian. Desenele, aparținând artistului renascentist din secolul al șaisprezecelea Federico Zuccari, vor fi expuse online, gratuit, de către Galeria Uffizi din Florența. “Până acum, aceste desene au fost văzute doar de câțiva cărturari și expuse publicului doar de 2 ori și numai parțial”, a declarat Eike Schimdt, directorul galeriei Uffizi.  “Acum este publicată toată colecția, împreună cu un material didactic științific, de vineri fiind valabile gratuit”. “Galeria Ufizzi este foarte mândră să deschidă morții marelui poet făcând această colecție extraordinară accesibilă tuturor”, a adăugat Schimdt. Evenimentele comemorative vor avea loc în Florența, Ravenna și alte 70 de orașe și sate care au legătură cu poetul.

Un jurnalist afgan a fost împușcat mortal într-un atac armat din provinica centrală Ghor, potrivit BBC. Bismillah Aimaq, editor șef al unui post local de radio, este cel puțin al cincilea jurnalist ucis în Afganistan în ultimele 2 luni. Potrivit Reporteri fără Frontiere, Aimaq a supraviețuit unei alte tentative de asasinat în urmă cu o lună. Militanți afgani pentru drepturile omului și susținători ai guvernului au fost țintele unui nou val îngrijorător de violențe. Multe dintre incidente nu au fost asumate de nicio grupare militară, însă oficialitățile acuză talibanii ca fiind responsabili de majoritatea atentatelor.

Președintele Taiwanului Tsai Ing-wen a anunțat, în discursul de Anul Nou, că își dorește o discuție deschisă cu reprezentanții Chinei, informează Reuters. Conducerea din Taiwan susține că este pregătită să discute neînțelegerile existente cu guvernul Chinei, atât timp cât cei din urmă își doresc să dezbată situația dintr-o poziție echitabilă. Între cele două state tensiunea este în continuare în creștere, iar amenințările din partea conducerii de la Beijing au determinat-o pe Ing-wen să declare, în timpul discursului de anul nou, dorința de a ajunge la un consens cu statul rival chinez. “Cât timp autoritățile de la Beijing sunt determinate să renunțe la antagonism și să îmbunătățească relațiile dintre state, în linie cu principiile de reciprocitate și demnitate, noi suntem dispuși la a participa la un dialog semnificativ”.

Jocurile Olimpice și Paralimpice vor avea loc în această vară, în ciuda îngrijorărilor asupra creșterii cazurilor de infectări cu coronavirus, a declarat premierul Japoniei, Yoshihide Suga, pentru BBC. Jocurile Olimpice sunt programate să înceapă pe 23 Iulie urmând ca după o lună, în 24 August, să înceapă cele Paralimpice. Cazurile de Cvoid-19 au crescut în Japonia în ultimele zile, Tokyo raportând peste 1000 de infectări pentru prima dată. Premierul japonez a declarat, însă, că “Jocurile se vor ține vara aceasta și se vor desfășura în siguranță”.

Ministrul de Externe al Sudanului, Omar Qamareddine, a anunțat că armata a reușit să recupereze controlul asupra graniței cu Etiopia, conform Al Jazeera. Deși granița dintre Etiopia și Sudan a fost controlată în ultimii ani de fermierii din Etiopia care au utilizat pământul pentru agricultură, prim ministrul Sudanului a anunțat joi că prin utilizarea armatei a reușit să recupereze regiunea al-Fashqa. Această regiune de la graniță a fost în conflict între cele două state timp de mai mulți ani, dar odată cu invazia trupelor federale etiopiene trimise în regiunea Tigray împotriva forțelor armate locale, acest conflict a escaladat, forțând aproximativ 50.000 de cetățeni din Etiopia să se refugieze în state vecine pentru a evita un posibil război de amploare. Purtătorul de cuvânt al ministerului etiopian de externe, Dina Mufti, a acuzat ,,forțe externe” pentru relația tensionată dintre cele două țări.

Mii de persoane au participat la petreceri ilegale în Franța în noaptea de Anul Nou, cauzând daune materiale, relateaza Al Jazeera. În nordul Franței, aproximativ 2.500 de persoane au participat la petreceri ilegale, manifestându-se violent împotriva autorităților locale care au încercat să oprească evenimentele. Autoritățile au declarat că participanții la evenimente au venit din toată țara și s-au organizat prin intermediul rețelelor de socializare. Aceștia au incendiat mașinile de poliție și au aruncat în cei care se opuneau cu sticle și pietre, refuzând să se identifice. Astfel de petreceri au avut loc și în alte orașe mari din sudul Franței, conform autorităților participând câteva sute de persoane. Întâlnirile în grup sunt interzise în Franța ca urmare a unui ordin de restricție împotriva noului coronavirus.

Creatorii Flash Player au anunțat că software-ul nu va mai fi valabil din data de 31 decembrie, conform publicației BBC. Încă din 1996, Adobe Flash Player a reușit să creeze animații și jocuri prin intermediul internetului, aproximativ 99% dintre utilizatorii de internet având instalată aplicația. Jocuri populare, precum ar fi FarmVille, care a fost accesat de milioane de persoane, vor mai funcționa acum doar pe un site specific la care încă se lucrează în prezent. Odată cu schimbările mari în tehnologie, creatorii Flash Player nu au reușit să țină pasul, reprezentanții Apple anunțând încă din 2010 că nu va mai fi nevoie de acest plug-in pentru a utiliza produse ca iPhone și iPad. Reprezentanții Adobe au anunțat într-un mesaj de Anul Nou că este necesară dezinstalarea aplicației pentru a proteja computerele și telefoanele deoarece nu va mai exista securitate pe aceasta începând din 2021.

Cazurile de infectare cu noul coronavirus au eclipsat sărbătorirea Anului Nou în Japonia, relatează Reuters. Anul nou pentru japonezi este una din cele mai importante sărbători, anual primăriile organizând festivități cu artificii și ieșiri în masă în noaptea dintre ani, dar contextul pandemiei a schimbat traditia, oamenii find nevoiti sa ramană în casele lor. Până în prezent, în urma infectării cu COVID-19, aproximativ 3.480 de persoane au murit în Japonia din totalul de 235.700 de cazuri, iar rata infectărilor a fost în creștere în ultimele săptămâni. Prim ministrul Japoniei, Yoshihide Suga, a anunțat anularea evenimentului în care familia imperială din Japonia se întâlnea cu publicul pe data de 31 decembrie, și a declarat într-un mesaj scris că promite să “protejeze viețile oamenilor”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 8 august în lume – Locuința lui Donald Trump din Florida a fost percheziționată de FBI, Rusia a suspendat inspecțiile armelor nucleare strategice de către SUA, iar Ministrul de externe din Bangladesh a solicitat repatrierea refugiaților rohingya

Material realizat de Lara Popescu și Dora Timar Cel puțin opt persoane au murit și …