Home / A fost azi în lume / 2022 / Februarie / A fost 28 februarie în lume – Impactul negativ asupra încălzirii globale a devenit  „ireversibil”, Belarus a aprobat găzduirea permanentă a armelor nucleare și a forțelor ruse iar Forțele Navale din Ucraina au declarat că polițiștii de frontieră care păzeau Insula Șerpilor sunt nevătămați
Președintele Alexander Lukașenko îvotează la referendum - Nikolay Petrov/BelTA/Handout

A fost 28 februarie în lume – Impactul negativ asupra încălzirii globale a devenit  „ireversibil”, Belarus a aprobat găzduirea permanentă a armelor nucleare și a forțelor ruse iar Forțele Navale din Ucraina au declarat că polițiștii de frontieră care păzeau Insula Șerpilor sunt nevătămați

Material realizat de Delia Afilipoaie și Meda Dragomir

 

Google a dezactivat temporar traficul de date în timp real pentru Ucraina, relatează CNBC. Google, compania deținută de conglomeratul Alphabet Inc., a anunțat că a suspendat temporar anumite instrumente din cadrul Google Maps care furnizau informații în timp real despre condițiile de trafic din Ucraina. Agenția a declarat că această acțiune globală de a opri transferul de informații live cu privire la cât de aglomerate sunt anumite spații, precum magazinele și restaurantele, a fost luată pentru a asigura siguranța comunităților locale, în conformitate cu sfaturile autorităților din Ucraina. Mai multe companii importante de tehnologie au afirmat, de asemenea, că vor implementa noi măsuri pentru a proteja securitatea utilizatorilor din regiune.  

 

Belarus a aprobat găzduirea permanentă a armelor nucleare și a forțelor ruse, în urma unui  referedum, parte a pachetului de reforme constituționale care a extins, totodoată. și mandatul liderului Alexandru Lukașenko, informează France24. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Igor Karpenko, a declarat că 65,16% dintre participanții la referendum au votat în favoarea amendamentelor și 10,07% au votat împotrivă. Potrivit acestuia, prezența la vot a fost de 78,63%. Pentru a intra în vigoare, amendamentele trebuie să primească cel puțin 50 la sută din voturi, cu o prezență de peste jumătate din electorat. Lukașenko, care este la putere din 1994, a promis referendumul în urma protestelor împotriva disputatei sale realegeri din 2020.

 

Forțele Navale din Ucraina au declarat că polițiștii de frontieră care păzeau Insula Șerpilor sunt nevătămați, relatează Euronews. Conform Forțelor Navale ucrainene, cei 13 ofițeri care erau de gardă pe Insula Șerpilor au fost capturați de către marina rusească. Deși inițial au fost declarați decedați, autoritățile din Ucraina au informat că aceștia “au fost reținuți de către ocupanții ruși”. Bărbații au atras atenția internațională după ce un material audio, în care au refuzat sfidător să se predea în fața navei rusești, a fost făcut public. “Suntem foarte bucuroși sa aflăm că frații noștri sunt vii și nevătămați”, au comunicat Forțele Navale din Ucraina pe pagina lor oficială de Facebook.

 

Elveția a semnat un memorandum de înțelegere cu Regatul Unit privind cooperarea vamală, informează Euronews. Autoritățile din Elveția și Marea Britanie au semnat un acord cu privire la cooperarea vamală, cu scopul de a consolida relațiile comerciale dintre cele două țări. “Obiectivul acestui memorandum de înțelegere este de a intensifica contactele bilaterale dintre specialiștii în inițiative de modernizare și digitalizare, cât și de a promova strânsa colaborare în domeniul vamal”, a declarat Biroul Federal elvețian pentru securitatea vamală și de frontieră.”Dezvoltarea ulterioară a relațiilor vamale și comerciale  este în conformitate cu strategia de ‘reducere a disparităților’ a Consiliului Federal, care urmărește acordurile bilaterale semnate în urma ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană”, au adăugat aceștia.

 

Cel puțin 20 de civili au fost uciși într-un atac din estul Republicii Congo, a declarat Al Jazeera. Conform președintelui unei organizații locale, Odette Zawadi, atacul asupra regiunii Kikura, din nord-estul Republicii Democrate Congo, a survenit duminică seara, în urma căruia s-au raportat cel puțin 20 de decese. Atât Zawadi, cât și un resident local, au condamnat Forțele Aliate Democratice, o grupare armată teroristă ce operează de-a lungul granițelor țării, pentru această agresiune. Incidentul vine la câteva luni de la lansarea unei inițiative comune între RDC și autoritățile din Uganda pentru a opri crimele comise de Forțele Aliate Democratice, care operează pe teritoriile ambelor state încă din 2013.

 

Statele Unite au închis ambasada din Belarus, în urma atacului asupra Ucrainei, conform Politico. Antony Blinken a anunțat că Departamentul de Stat american a suspendat activitatea din cadrul ambasadei de la Minsk, pe fondul invaziei din Ucraina. Belarus, țară al cărui lider, Aleksandr Lukașenko, este un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a servit drept zonă de staționare pentru trupele de la Moscova. “Am adoptat aceste măsuri ca urmare a problemelor de siguranță și securitate care au rezultat din atacul nejustificat al forțelor militare rusești asupra Ucrainei”, a declarat Secretarul de Stat. De asemenea, autoritățile americane au emis restricții de călătorie pentru cetățenii din Belarus, sfătuindu-i să evite călătoriile în această regiune, din cauza riscurilor ridicate. 

 

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC) a extins embargoul asupra armelor din Yemen către întreaga grupare Houthi, informează Al Jazeera. Decizia vine în urma creșterii  presiunii internaționale, datorată unor atacuri recente asupra țărilor din Golf. Rezoluția de luni, propusă de Emiratele Arabe Unite (EAU) și adoptată cu 11 voturi pentru și patru abțineri, extinde embargoul care, până acum, a vizat doar anumiți lideri ai grupării. Delegația emiratelor a salutat rezultatul votului, menționând că rezoluția va „reduce capacitățile militare ale rebelilor și va împinge spre încetarea escaladării acestora, atât în Yemen, cât și în regiune”. Mișcarea vine la câteva zile după ce administrația președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a emis noi sancțiuni împotriva unei rețele acuzată că a transferat zeci de milioane de dolari membrilor grupării, precum și pe fondul eforturilor guvernului din EAU de a convinge țările să adopte o poziție mai dură împotriva rebelilor.

 

Conform ultimei evaluări a Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, impactul negativ asupra încălzirii globale a devenit  „ireversibil”, informează BBC. Cu toate acestea, autorii menționează că mai există încă o scurtă fereastră de timp pentru a reduce pierderile proiectate, însă creșterea temperaturii trebuie menținută sub 1,5 °C. Conform studiului, oamenii și natura sunt împinși dincolo de abilitățile lor de a se adapta, iar peste 40% din populația lumii este „foarte vulnerabilă” la schimbările climatice. Acest raport, publicat la doar patru luni de la COP26,  arată amploarea responsabilităților liderilor mondiali.

 

Site-urile mai multor instituții mass-media din Rusia au fost sparte, afișând mesaje anti-Putin, anti-război și apeluri către președinte pentru a opri invazia Ucrainei, informează Reuters. Site-ul agenției naționale de știri TASS, împreună cu site-urile rbc.ru, kommersant.ru, fontanka.ru și iz.ru ale punctului de vânzare Izvestia au fost unele dintre ținte. De asemenea, anumite surse au declarat că responsabilii pentru atac ar fi  comunitatea de activiști online Anonymous, care a captat prima dată atenția globală în urmă cu aproximativ un deceniu. 

 

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), de la Haga, Karim Khan, a anunțat că va demara o anchetă cu privire la crimele de război și cele împotriva umanității din Ucraina, relatează The Guardian. Acesta a declarat că, deși Ucraina nu este membră a CPI, a atribuit jurisdicție instanței, adăugând că există temeiuri pentru a deschide o anchetă bazată pe o investigație preliminară anterioară, privind Crimeea și Donbasul, publicată anul trecut. Odată cu creșterea dovezilor privind utilizarea nediscriminată de către Rusia a munițiilor cu dispersie în orașele ucrainene și nivelarea clădirilor rezidențiale, în special din Harkov, guvernul de la Kiev pregătește, de asemenea, un dosar împotriva Moscovei, pentru a fi dus la Haga.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 28 martie în lume – Uniunea Europeană a adoptat o lege care interzice comercializarea mașinilor care emit CO2 până în anul 2035, Moscova a testat două rachete supersonice antinavă în Marea Japoniei, iar prim-ministrul Greciei a anunțat că vor avea loc alegeri parlamentare în 21 mai

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu  Un incendiu a izbucnit la un centru …