Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 27 septembrie în lume – Prințul Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a fost numit prim-ministrul țării, Uraganul Ian a ucis cel puțin două persoane în Cuba, iar FMI a avertizat că reducerile bugetare ale Regatului Unit vor „spori probabil inegalitatea”
Sursă foto: DW

A fost 27 septembrie în lume – Prințul Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a fost numit prim-ministrul țării, Uraganul Ian a ucis cel puțin două persoane în Cuba, iar FMI a avertizat că reducerile bugetare ale Regatului Unit vor „spori probabil inegalitatea”

Material realizat de Dora Timar

Prințul Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a fost numit prim-ministrul țării, informează Al Jazeera. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a fost numit prim-ministru al regatului într-o remaniere a cabinetului ordonată de regele Salman, potrivit unui decret regal publicat marți de Agenția oficială de presă Saudită. Prințul Mohammed este deja conducătorul de facto al regatului, dar numirea îi oficializează rolul de lider al guvernului regatului. Prințul moștenitor, cunoscut prin inițialele sale MBS, a servit anterior ca vicepremier, precum și ministru al apărării. El este înlocuit ca ministru al apărării de fratele său mai mic, Khalid bin Salman, care a fost ministru adjunct al apărării. Decretul regal a reafirmat toți ceilalți înalți miniștri în posturile lor, inclusiv ministrul de externe Prințul Faisal bin Farhan al Saud, ministrul finanțelor Mohammed al-Jadaan și ministrul investițiilor Khaliid al-Falih. Prin numirea lui MBS ca prim-ministru, un rol deținut anterior – și în mod obișnuit – de către rege, monarhul în vârstă de 86 de ani continuă un transfer lent, dar constant de putere în regat.

Uraganul Ian a ucis cel puțin două persoane în Cuba și a lăsat întreaga insulă fără electricitate, conform CNN. Ambele decese au apărut în urma lovirii provinciei Pinar de Rio, o femeie murind în momentul în care un perete s-a prăbușit, iar un bărbat în momentul în care acoperișul casei sale a căzut peste acesta. Miercuri, echipajele speciale s-au grăbit să restabilească funcționarea rețelei electrice la unele dintre milioanele de cubanezi care au pierdut energie electrică în timp ce uraganul Ian a lovit regiunea de vest cu vânturi puternice și valuri de furtună. Uraganul a fost prognozat să arunce până la 16 centimetri de ploaie și să declanșeze alunecări de teren și inundații în regiunea de vest, determinând ordine de evacuare pentru mii de locuitori. Lovitura uraganului vine pe fondul crizei economice care a luat amploare în ultimele luni, cauzând proteste rare din cauza stocului epuizat de alimente, combustibil și medicamente, precum și de penele de curent care au fost recurente pe parcursul verii.

Compania Meta a confirmat că a perturbat operațiunile chineze de influențare a alegerilor electorale din Statele Unite, informează Al Jazeera. Operațiunea a menținut conturi false pe Facebook și Instagram, primul semn al intervenției directe chineze conform raportului Meta. Reprezentanții platformelor Meta au declarat că au perturbat prima operațiune de influență generată de China, axată pe direcționarea utilizatorilor din Statele Unite spre conținut politic înainte de alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie. Rețeaua a menținut conturi false pe platformele de social media ale Meta, Facebook și Instagram, precum și serviciul concurent Twitter. Reprezentanții Meta au declarată că descoperirea opreațiunilor a fost semnificativă deoarece a sugerat o schimbare către o intervenție mai directă în politica internă a SUA, comparative cu eforturile anterioare cunoscute de propagandă chineză. Un alt director executive Meta a declarat că nu există suficiente dovezi pentru a spune cu precizie cine a fost în spatele opreațiunilor.

Guvernul din Qatar a chemat „diplomații acasă” pentru serviciul militar la Cupa Mondială, relatează The Guardian. Liderii din Qatar au chemat sute de civili, inclusiv diplomați convocați înapoi din străinătate, pentru serviciul militar obligatoriu care operează puncte de control de securitate la stadioanele Cupei Mondiale, potrivit unei surse și documentelor publicate de Reuters. Desfășurarea de recruți, dintre care unii ar amâna în mod normal serviciul național deoarece munca lor este considerată vitală, subliniază provocarea logistică cu care se confruntă micul stat arab din Golf care găzduiește unul dintre cele mai mari turnee sportive din lume. Recruții se antrenează pentru a gestiona cozile de securitate ale stadionului, pentru a detecta contrabanda, cum ar fi alcoolul, drogurile sau armele ascunse.

Fondul Monetar Internațional a avertizat că reducerile bugetare ale Regatului Unit vor „spori probabil inegalitatea”, conform Al Jazeera. Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut guvernului Regatului Unit să ia în considerare acordarea unui sprijin direcționat familiilor și întreprinderilor, în loc de reduceri considerabile de taxe. FMI a avertizat că „pachetele fiscale mari și nedirecționate” ar putea crește inegalitatea în Regatul Unit și ar putea submina politica monetară. În primele sale comentarii de marți cu privire la planurile noului ministru de finanțe al Regatului Unit, Kwasi Kwarteng, care au trimis lira sterlină și obligațiunile în cădere liberă, FMI a cerut autorităților să ia în considerare acordarea unui sprijin mai bine direcționat familiilor și întreprinderilor, în loc de reduceri fiscale considerabile și cheltuieli guvernamentale mult mai mari. “Monitorizăm îndeaproape evoluțiile economice recente din Marea Britanie și suntem în contact cu autoritățile”, a declarat un purtător de cuvânt al FMI, ca răspuns la o interogare a agenției de știri Reuters, după ce lira sterlină a atins un nivel scăzut pe fondul preocupărilor legate de piață.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 24 noiembrie în lume – Compania farmaceutică daneză, Novo Nordisk a semnat un acord oficial cu președintele francez, iar Peste 2.000 de angajați Amazon din Germania au participat la o grevă de Black Friday

Material realizat de Turcu Mihai și Alexandra Filip Guvernul chinez a declarat că cetățenii europeni …