Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 26 septembrie în lume – Haiti se confruntă cu o catastrofă umanitară, Japonia l-a onorat pe fostul prim-ministru Shinzo Abe, Reprezentanții Iranului acuză SUA de interferențe menite să slăbească statul
Sursă: Odelyn Joseph/AP

A fost 26 septembrie în lume – Haiti se confruntă cu o catastrofă umanitară, Japonia l-a onorat pe fostul prim-ministru Shinzo Abe, Reprezentanții Iranului acuză SUA de interferențe menite să slăbească statul

Material realizat de Lara Popescu


Un bărbat înarmat a atacat o școală din centrul Rusiei, ucigând cel puțin 17 persoane și rănind 24, conform oficialilor ruși, informează BBC
. Printre victime se numără 11 copii din cadrul școlii de aproximativ 1.000 de elevi din orașul Izhevsk. Atacatorul, care era un fost elev al școlii, s-a sinucis la fața locului. Videoclipurile postate online par să arate panică în interiorul clădirii în care au avut loc împușcăturile, copiii și adulții alergând de-a lungul coridoarelor. Alte materiale foto arată urme de sânge pe podeaua clasei și o gaură de glonț într-o fereastră, cu copii ghemuiți sub bănci. Unsprezece copii și patru adulți au fost uciși, inclusiv doi paznici și doi profesori, potrivit comisiei de anchetă din Rusia. Toți cei 24 răniți, cu excepția a doi dintre ei, au fost copii.

Reprezentanta Organizației Națiunilor Unite în Haiti a declarat că statul insular se confruntă cu o catastrofă umanitară, conform BBC. Săptămâni de violență și atacuri asupra depozitelor de ajutor alimentar au zguduit securitatea alimentară a națiunii, a declarat Helen La Lime în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. În semn de protest față de situația dificilă, întreprinderile și-au oprit activitatea, iar serviciile de transport nu mai funcționează. Ca urmare, mii de oameni cer demisia prim-ministrului Ariel Henry. Tulburările civile de pe insulă au escaladat după ce Henry a anunțat încetarea subvențiilor guvernamentale pentru combustibil, pe 11 septembrie, ceea ce a determinat creșterea prețurilor la benzină și motorină.

Japonia l-a onorat pe fostul prim-ministru Shinzo Abe la prima înmormântare de stat pentru un fost premier în 55 de ani, relatează Reuters. Ceremonia a început la ora 14:00, cenușa lui Abe fiind adusă în sala Nippon Budokan din centrul orașului Tokyo de către văduva sa, Akie. Mii de persoane îndoliate s-au prezentat dimineața devreme în locurile desemnate din apropierea sălii pentru a-și aduce ultimele omagii. În doar câteva ore, aproximativ 10.000 de persoane au depus flori. Uciderea lui Abe la un miting de campanie din iulie a declanșat un val de dezvăluiri despre legăturile dintre parlamentari din Partidul Liberal Democrat, partid aflat la guvernare, declanșând o reacție împotriva actualului premier, Fumio Kishida.

Reprezentanții Iranului au declarat că Statele Unite ale Americii încearcă să folosească tulburările naționale pentru a slăbi țara, conform Reuters. Guvernul din Iran s-a confruntat cu multiple critici internaționale în legătură cu moartea unei femei aflate în custodia poliției, care au declanșat la rândul lor proteste la nivel național. Teheranul a cedat în urma celor mai mari demonstrații din 2019, demonstrații declanșate de moartea unei femeii kurde în vârstă de 22 de ani, Mahsa Amini, după ce aceasta a fost reținută de poliția moralității care a impus restricții stricte cu privire la îmbrăcămintea femeilor. Acțiunile autorităților iraniene au fost condamnate pe scară largă. Cu toate acestea, măsurile impuse de la Teheran nu i-au oprit pe iranieni să facă apel la căderea liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei și a restului instituției clericale.

Sonda spațială a companiei americane Dart a reușit să lovească un asteroid, marcând succesul primului asemenea test de siguranță derulat de NASA, informează BBC. Coliziunea a fost intenționată și concepută pentru a testa dacă rocile spațiale care ar putea amenința Pământul ar putea fi blocate în siguranță. Camera lui Dart a returnat o imagine pe secundă, chiar până la momentul impactului cu ținta, și anume un obiect de 160 m lățime numit Dimorphos. O să dureze câteva săptămâni pentru ca oamenii de știință din misiunea condusă de NASA să știe sigur dacă experimentul lor a funcționat, dar Dr. Lori Glaze, directorul științei planetare de la agenția spațială, a fost convins că prin această misiune s-a realizat ceva remarcabil. Cercetătorii vor determina potențialul succes prin studierea modificărilor orbitei lui Dimorphos în jurul unui alt asteroid cunoscut sub numele de Didymos.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 februarie în lume – Parlamentul german a aprobat propunerea coaliției de guvernare pentru legalizarea parțială a canabisului, Dezbaterea privind renunțarea la francul african de vest a câștigat amploare în Burkina Faso, Mali și Niger, odată cu formarea Asociației Statelor Sahariene și cu lovitura de stat din Niger și Curtea Supremă a Rusiei a confirmat decizia Comisiei Electorale Centrale de a respinge înscrierea candidatului liberal Boris Nadezhdin din cursa pentru alegerile prezidențiale.

Material realizat de Mihai Turcu. Parlamentul german a aprobat propunerea coaliției de guvernare pentru legalizarea …