Home / A fost azi în lume / A fost 26 noiembrie în lume – OMS își propune să elaboreze un plan de combatere a situațiilor pandemice, Turcia se confruntă cu o destabilizare rapidă a monedei naționale, iar junta militară din Myanmar conduce populația către o adâncă situație de criză

A fost 26 noiembrie în lume – OMS își propune să elaboreze un plan de combatere a situațiilor pandemice, Turcia se confruntă cu o destabilizare rapidă a monedei naționale, iar junta militară din Myanmar conduce populația către o adâncă situație de criză

Material realizat de Yvonne Andreiaș și Daniel Rădoi

O nouă tulpină COVID-19, care își are originile în Africa de Sud, declanșează un puternic semnal de alarmă la nivel Mondial, conform Reuters. La nivel internațional, Marea Britanie a adoptat măsuri rapide și concrete, interzicând zborurile din Africa de Sud, iar UE plănuiește să aplice aceeași strategie: “Toate călătoriile aeriene către aceste țări ar trebui suspendate până când vom avea o înțelegere mai clară a pericolului reprezentat de această nouă variantă”, a afirmat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Șeful Organizației Mondiale a Turismului a ONU a solicitat luarea unei decizii cât mai curând, în vreme ce OMS a declarat că ar putea dura săptămâni întregi pentru a determina cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva acestei noi variante, care a fost identificată pentru prima dată săptămâna aceasta. 

Liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, s-a întâlnit vineri, pentru prima data, cu migranții blocați la granița cu Polonia, informează Reuters. Lukașenko le-a comunicat migranților că statul îi va ajuta să se întoarcă acasă dacă vor dori, dar nu îi va forța. Mii de migranți sunt blocați la frontiera de est a Uniunii Europene. Polonia, alături de alte state membre ale Uniunii Europene afirmă că această criză face parte dintr-un război hibrid pe care Minsk îl poartă drept răzbunare pentru sancțiunile UE impuse ca răspuns la înăbușirea protestelor de către Lukașenko împotriva realegerii sale, disputate încă de anul trecut și este concepută pentru a destabiliza blocul economic.

Premierul ucrainean, Denys Shmyhal, solicită sprijinul NATO în contextul mobilizării majore a trupelor rusești și a avertizează serviciile americane de informații asupra unei potențiale invazii, relatează Politico. Oficialii ucraineni au declarat că mii de soldați ruși au rămas în Belarus în urma exercițiilor militare comune desfășurate la începutul acestei toamne și că Rusia a creat și amplasat noi unități de informații militare de-a lungul graniței dintre Belarus și Ucraina, cu acordul liderului autoritar al Belarusului, Alexander Lukașenko. În acest context, Denys Shmyhal a cerut NATO să trimită nave de război în Marea Neagră și să intensifice controalele aeriene de recunoaștere de-a lungul frontierelor Rusiei.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) își propune să conceapă și să adopte un pact internațional pentru prevenirea pandemiilor, informează Reuters. OMS se apropie de un consens în vederea negocierii unui acord internațional de prevenire a viitoarelor pandemii, deși Washingtonul este deocamdată reticent în a conferi pactului un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic. În acest context, miniștrii sănătății din cele 194 de state membre ale OMS vor participa luni la o Adunare Extraordinară de 3 zile în vederea încercării de a încheia un acord cu scopul de a consolida abilitățile organizației, vizând gestionarea și combaterea epidemiilor și a pandemiilor, după ce organizația a fost supusă criticilor în privința modul în care a gestionat pandemia COVID-19.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a dezvăluit vineri, 26 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, un complot care presupune o nouă lovitură de stat, cu implicarea rușilor, planificat să aibă loc săptămâna viitoare, informează The Guardian. Zelenski nu a oferit detalii complete despre presupusul complot și nu a acuzat statul rus de implicare, deși a vorbit pe larg la o conferința de presă despre amenințarea escaladării forței militare ruse și a declarat că Ucraina va fi pregătită în cazul în care lucrurile vor scăpa de sub control. Guvernul de la Kremlin a negat orice posibil rol în presupusa lovitură de stat, afirmând că nu are de gând să ia parte la astfel de acte.

Echipajele franceze de pescuit au organizat o serie de proteste împotriva guvernului britanic pe canalul Mânecii, precum și în trei porturi din nordul Franței, conform The Guardian.  Protestele au avut loc ca urmare a disputei referitoare la accesul ambarcațiunilor franceze pe Canalul Mânecii. Pescarii au aprins rachete de semnalizare roșii în timpul protestului din portul Saint-Malo, pentru a atrage atenția. O jumătate de duzină de nave de pescuit au blocat accesul în portul Calais, principala poartă de acces către Europa din Marea Britanie, însă traficul nu a fost oprit. Protestele simbolizează atitudinea disprețuitoare și umilitoare a Regatului Unit în urma Brexitului.

Londra a fost afectată de cea mai mare grevă din ultimii trei ani,  inițiată de angajații rețelei londoneze de metrou, informează Reuters. Magazinele din centrul Londrei, care sperau să obțină vânzări crescute cu ocazia zilelor de Black Friday, au fost afectate de întreruperea rețelei de metrou într-una dintre cele mai aglomerate zile de cumpărături ale anului. Greva a durat aproximativ 24 de ore și a rezultat în suspendarea liniilor Piccadilly, Waterloo și City și a generat întârzieri considerabile pe liniile Jubilee, Central, Victoria și Northern. Retragerea a 2.000 de membri ai sindicatului Feroviar, Maritim și de Transport (RMT) a avut loc după o serie de contradicții cu privire la planurile TfL (Transport for London) de a-i determina pe conductorii de metrou să lucreze în schimburi pe timp de noapte. 

Junta militară din Myanmar a fost acuzată că, începând de la preluarea puterii printr-o lovitură de stat la începutul acestui an, a forțat populația să ajungă în pragul foametei prin intermediul unor ofensive successive, conform The Guardian. Consiliul consultativ special pentru Myanmar a declarat că junta a distrus rezervele de alimente și a ucis animale, tăind în același timp drumurile folosite pentru transportul alimentelor și medicamentelor. Potrivit ONU, aproximativ 3 milioane de persoane au nevoie de asistență vitală în Myanmar, dintre care 2 milioane au fost identificate ulterior loviturii de stat.

Turcia se află într-un colaps generat de lipsa de aprovizionare cu medicamente în urma prăbușirii monedei naționale, informează Reuters. Turcia se zbate pentru posibilitatea de a cumpăra medicamente, întrucât industria farmaceutică avertizează că stocurile scad în urma prăbușirii lirei. Acest lucru a condus la creșterea prețurilor de import și a perturbat aprovizionarea. Moneda Turciei a scăzut cu până la 25% de la începutul săptămânii trecute și până în prezent, ca efect al unei scăderi drastice a ratei dobânzii. Lira turcească a scăzut cu 38% față de dolar și cu 32% față de euro până acum în acest an. Companiile farmaceutice sunt nevoite să reducă unele importuri costisitoare din cauza scăderii puterii de cumpărare a monedei. Farmaciştii au prezis, de asemenea, că problemele de aprovizionare ar putea continua până în februarie, când va fi stabilit noul tarif anual de referinţă pentru medicamente.

Premierul britanic, Boris Johnson, s-a oferit să colaboreze ,,mai intens și mai rapid” cu Franța și UE pentru a încerca să oprească migranții fără documente care traversează Canalul Mânecii, după ce zeci de persoane s-au înecat în încercarea de a ajunge în Marea Britanie, relatează Politico. Astfel, într-o scrisoare adresată președintelui francez Emmanuel Macron, premierul britanic a solicitat o cooperare mai eficientă din partea Franței și a Uniunii Europene pentru a permite întoarcerea tuturor migranților ilegali. În acest context, Franța a invitat miniștrii belgieni, germani, olandezi și britanici, alături de reprezentanți ai Comisiei Europene, la o reuniune duminică în portul Calais, Canalul Mânecii, pentru a discuta această problemă.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …