Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 26 aprilie în lume – Președintele chinez Xi Jinping a discutat telefonic cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, Papa Francisc a declarat că femeile vor putea vota în cadrul sinoadelor, iar luptele continuă în unele părți ale Sudanului, în ciuda armistițiului
Sursa foto: BBC

A fost 26 aprilie în lume – Președintele chinez Xi Jinping a discutat telefonic cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, Papa Francisc a declarat că femeile vor putea vota în cadrul sinoadelor, iar luptele continuă în unele părți ale Sudanului, în ciuda armistițiului

Material realizat de Emilia Popescul

Oficialii Dakotei de Nord au limitat accesul în anumite locuri la toalete, vestiare și dușuri pentru persoanele transgender, informează AP News. Copiii și adulții transgender din Dakota de Nord nu vor putea accesa băi, vestiare sau dușuri care se potrivesc genului cu care se identifică în locuri precum căminele colegiilor sau închisori, conform unei noi legi semnate de guvernatorul republican Doug Burgum. Republicanul Eric Murphy, profesor de științe biomedicale la Universitatea din Dakota de Nord, a declarat că nu crede că trebuie să existe o lege care să le spună oficialilor școlii cum să gestioneze această problemă. Uniunea Americană a Libertăților Civile a declarat că, până în prezent, în legislaturile de stat au fost introduse peste 450 de proiecte de lege care atacă drepturile persoanelor transgender. Săptămâna trecută, guvernatorul a semnat un proiect de lege care restricționează acordarea îngrijirilor medicale persoanelor sub 18 ani pentru afirmare de gen. Restricții similare au intrat în vigoare în opt state în acest an și sunt programate să intre în cel puțin nouă până anul viitor.

Papa Francisc a declarat că femeile vor putea vota în cadrul sinoadelor, relatează Deutsche Welle. Papa a aprobat modificarea legilor care guvernează Sinodul Episcopilor – un organism înființat în urmă cu peste 50 de ani pentru a coordona întâlnirile periodice ale episcopilor din lume. Până acum, numai bărbații puteau vota propunerile prezentate la sinod. În cadrul noilor schimbări, femeile nu numai că pot participa la sinoade ca auditori, dar pot și să voteze în cadrul organului consultativ papal. Cinci surori se vor alătura celor cinci preoți în calitate de reprezentanți cu drept de vot la următoarea întâlnire din octombrie, la Roma. Noile reguli vin după două etape majore pentru drepturile femeilor în Vatican. În 2021, Papa a numit pentru prima dată o femeie pe a doua cea mai importantă poziție în guvernarea Vaticanului. Anul trecut, printr-o nouă reformă a administrației centrale a Sfântului Scaun, Papa a permis oricărui catolic laic botezat, inclusiv femeilor, să conducă majoritatea departamentelor Vaticanului.

Președintele chinez Xi Jinping a discutat telefonic cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru prima dată de la începutul războiului în Ucraina, relatează Al Jazeera. Președintele chinez Xi Jinping a declarat că dorește să trimită un reprezentant la Kiev care să servească drept mediator în urmărirea unei „soluționări politice”. „Cred că acest apel, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre”, a scris Zelenski pe Twitter. Oficialul chinez a declarat că China este cel mai bine poziționată pentru a ajuta la medierea conflictului, deoarece nu a luat parte la acesta, deși nu a condamnat în mod explicit Rusia pentru invazia sa din februarie 2022. În ultimele săptămâni, China a încercat să se poziționeze ca un mediator pe scena internațională, după ce a asigurat o apropiere surpriză între vechii inamici din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită și Iran, la începutul acestui an. „Disponibilitatea Chinei de a dezvolta relații cu Ucraina este consistentă și clară. Indiferent de evoluția situației internaționale, China va colabora cu Ucraina pentru a promova cooperarea reciproc avantajoasă”, a declarat Xi Jinping în timpul convorbirii.

Noul reprezentant al Organizației Națiunilor Unite în Haiti a avertizat cu privire la o intensificare „alarmantă” a actelor de violență, informează Al Jazeera. Într-un interviu acordat Consiliului de Securitate al ONU, șefa Biroului Integrat al Națiunilor Unite din Haiti (BINUH), Maria Isabel Salvador, a declarat că 1.674 de omucideri, violuri, răpiri și linșaje au fost raportate în primul trimestru al anului 2023. „Acest lucru este în creștere față de 692 de astfel de incidente în aceeași perioadă a anului anterior”, a declarat Salvador, citând datele colectate de BINUH și Poliția Națională Haitiană. Violența bandelor a crescut, în special după asasinarea președintelui Jimenel Moise, în iulie 2021. Violența a împiedicat accesul la unitățile de asistență medicală, a forțat închiderea școlilor și a clinicilor și a înrăutățit nesiguranța alimentară. Statele Unite și unii dintre aliații săi, în special Canada, s-au concentrat pe furnizarea de echipamente, pe formarea Poliției Naționale din Haiti și pe sancționarea persoanelor acuzate de obținerea de profit de pe urma instabilității.

Luptele au continuat în unele părți ale Sudanului, în ciuda existenței unui armistițiu de 72 de ore, conform BBC. Șeful armatei sudaneze a aprobat prelungirea cu 72 de ore a armistițiului, care urmează să expire vineri. Încetarea focului a început luni la miezul nopții, aducând o pauză unui conflict care a izbucnit pe 15 aprilie, pe fondul unei lupte pentru putere între liderii armatei și grupul rival al Forțelor de sprijin rapid – RSF. Bandele au jefuit case și clădiri goale, vizând, de asemenea și vehicule. Oamenii nu au acces la alimente, îngrijiri medicale și bani. Facțiunile aflate în conflict pretind că ar controla locuri importante, cum ar fi aeroporturile și sediul armatei. Oamenii nu au acces la internet, iar liniile telefonice sunt slabe. Cel puțin 459 de persoane au fost ucise de la izbucnirea luptelor, deși numărul real este considerat a fi mult mai mare. Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că se așteaptă la „mult mai multe” decese din cauza bolilor, a lipsei accesului la alimente și apă și a perturbării facilităților de sănătate.

Autoritățile din Singapore au executat un bărbat pentru furnizarea de canabis, informează BBC. Tangaraju Suppiah, în vârstă de 46 de ani, a fost spânzurat, fiind acuzat de contrabandă cu 1 kg de canabis. Activiștii au declarat că a fost condamnat pe baza unor dovezi slabe și a primit acces legal limitat în timpul urmăririi sale. Autoritățile din Singapore au declarat însă că a primit un proces echitabil și i-au criticat pe cei care au pus sub semnul întrebării instanțele. Singapore are unele dintre cele mai dure legi anti-drog din lume. Oficialii susțin că acestea sunt un factor de descurajare necesar pentru criminalitatea legată de droguri, care este o problemă majoră în alte părți din Asia de Sud-Est. Biroul ONU pentru drepturile Omului a cerut marți autorităților din Singapore să „reconsidere urgent” execuția, susținând că pedeapsa cu moartea încalcă normele internaționale. Tangaraju nu a fost găsit cu drogurile sau în timpul livrării, dar procurorii au declarat că el a fost responsabil pentru coordonarea transportului și au urmărit două numere de telefon folosite de un livrator înapoi la el.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …