Home / 2023 / A fost 22 septembrie în lume – Oficialii din India au anunțat că vor acorda femeilor un procent de 33% de locuri în parlament, Curtea Supremă din Brazilia a blocat încercările de a reduce drepturile de revendicare a pământurilor indigene iar Justin Trudeau a acuzat India de implicare în asasinatul lui Hardeep Singh Nijjar

A fost 22 septembrie în lume – Oficialii din India au anunțat că vor acorda femeilor un procent de 33% de locuri în parlament, Curtea Supremă din Brazilia a blocat încercările de a reduce drepturile de revendicare a pământurilor indigene iar Justin Trudeau a acuzat India de implicare în asasinatul lui Hardeep Singh Nijjar

Material realizat de Anca Teodora și Mihai Turcu.

Trei sportive de arte marțiale din India s-au confruntat cu probleme la granița cu China, informează BBC News. Acestea sunt originare din statul indian Arunachal Pradesh, teritoriu revendicat de China. India a susținut că sportivele au fost împiedicate să călătorească și au acuzat Beijingul de negarea acreditării corespunzătoare. China a negat acest lucru, susținând că toți sportivii cu documente legale sunt bineveniți. Autoritățile indiene au lansat un “protest puternic” și au anunțat că Ministrul Sporturilor din India a anulat călătoria sa la Jocurile Asiatice. Organizatorii jocurilor lucrează la găsirea unei soluții pentru a permite sportivelor să concureze. Evenimentul s-a desfășurat în contextul conflictului îndelungat între cele două state privind disputa frontalieră.

 

Curtea Supremă din Brazilia a blocat încercările de a reduce drepturile de revendicare a pământurilor indigene, relatează The Guardian  Nouă dintre cei 11 membri ai Curții au votat împotriva a ceea ce grupurile de indigeni numeau “trucajul termenului” – o încercare susținută de afacerile agricole de a împiedica comunitățile indigene să își revendice pământurile. Scene emoționante au avut loc în afara sediului Curții Supreme din Brasília joi, după ce s-a format o majoritate care susține drepturie indigene. Unii activiști au plâns de bucurie, alții au dansat. “Trăiască rezistența indigenă,” a scris pe Twitter Eloy Terena, un avocat indigen care este totodată oficial de rang înalt în noul minister pentru popoarele indigene din Brazilia. Scene similare au avut loc în întreaga regiune a amazonului, care este găzduiește aproximativ jumătate dintre cei 1,7 milioane de cetățeni indigeni din Brazilia.

 

Trupele azere s-au apropiat periculos de Stepanakert, enclava armeană Nagorno-Karabah, declanșând panică printre locuitori, relatează Al Jazeera. Această mișcare a survenit la trei zile după ce armata din Azerbaidjanul a lansat un intens bombardament asupra pozițiilor separatiste armene, inițiativă denumită “operațiune antiteroristă”, cerând rebelilor să depună armele și guvernului separatist să se dizolve. Autoritățile din Nagorno-Karabah au acceptat cerințele militare, însă negocierile privind reintegrarea regiunii în Azerbaidjan rămân nerezolvate. Purtătoarea de cuvânt a forței separatistă Armine Hayrapetyan a avertizat că situația în Stepanakert este critică, cu trupe azere înconjurând orașul.

 

 Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a acuzat India de implicare în asasinatul lui Hardeep Singh Nijjar, relatează The Guardian. Nijjar a fost asasinat în luna iunie pe motivul implicării sale în mișcarea de independență a statului Khalistan. Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, a anunțat în parlament că există acuzații credibile că acest asasinat implică guvernul indian. Canada a expulzat un diplomat indian, iar India a răspuns în mod similar. Au fost suspendate negocierile comerciale dintre cele două state, iar tensiunile diplomatice au escaladat. India a emis avertismente de călătorie pentru cetățenii săi în Canada, iar Trudeau a cerut cooperarea Indiei pentru a dezvălui adevărul din spatele acestui asasinat.

 

Un atac cu rachete ucrainene a lovit sediul Flotei Mării Negre a Rusiei în Crimeea, publică The Guardian. Ministerul rus al Apărării a confirmat dispariția unui militar în urma asaltului asupra bazei din Sevastopol. Guvernatorul numit de Moscova a avertizat locuitorii să evite centrul orașului, în timp ce imagini de pe rețelele sociale arătau fum dens ieșind din sediul flotei. Surse rusești au susținut că atacul a fost efectuat cu rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie și lansate de avioane ucrainene. Autoritățile rusești au raportat și interceptarea unei alte rachete în apropiere de Bakhchysarai. Oficialii din Ucraina au confirmat lovitura, fără a oferi detalii. Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei a amenințat cu “neutralizarea” Flotei Mării Negre ruse.

 

Oficialii din Kenya au propus să conducă o misiune a ONU cu scopul stabilizării statului Haiti, cu susținerea Statelor Unite ale Americii, conform BBC News. Această inițiativă a răspuns cererilor secretarului de stat american, Antony Blinken, pentru mai mult sprijin internațional. Blinken a propus un ajutor în valoare de 65 de milioane de dolari poliției din Haiti. Situația în plan intern s-a înrăutățit în Haiti după asasinarea președintelui Jovenal Moise, în urmă cu doi ani. 

 

Reprezentanții statului olandez au anunțat închiderea câmpului gazeifer din Groningen, conform Deutsche Welle. Guvernul olandez a anunțat și în trecut intenția de a închide cel mai mare câmp gazeifer al Europei până în anul 2030, din cauza riscurilor de seisme de magnitudine joasă. Producția de gaze din zăcământul din regiunea de nord-est se va opri începând cu data de 1 octombrie, după cum a anunțat Ministerul Afacerilor Economice, lăsând liberă posibilitatea producției de gaze doar în cazul temperaturilor reci extreme.

 

Șeful armatei sudaneze a avertizat oficialii ONU că războiul se poate extinde și poate cuprinde întreaga regiune, conform Al Jazeera. Abdel Fattah al-Burhan, șeful armatei sudaneze, a făcut apel la exercitarea presiunilor internaționale asupra forțelor paramilitare cu care se luptă, inclusiv asupra desemnării lor drept „teroriști”. Conflictul a izbucnit în Sudan pe 15 aprilie, după prăbușirea unui plan de integrare al armatei și al Forțelor de Sprijin Rapid, condus de către fostul adjunct al lui Burhan, generalul Mohamed Hamdad Dagalo. Adresându-se Națiunilor Unite, Burhan a cerut numirea membrilor Forțelor de Sprijin Rapid drept „teroriști”.

 

Autoritățile din Ucraina au lansat un atac cu rachete împotriva unei baze rusești din Crimeea, conform CNN News. În ultima lună, Ucraina a intensificat atacurile asupra bazelor militare rusești din Crimeea, inclusiv asupra apărării antiaeriene. Țintele precum Crimeea au o valoare simbolică considerabilă pentru oficialii din Kiev, precum și un scop strategic. De asemenea, această mișcare face parte dintr-un efort mai larg, desfășurat în Crimeea, Zaporojie, Donetsk și Luhansk, de a lovi centrele de logistică, combustibil, întreținere și comandă din Rusia, cu scopul de a perturba capacitatea de furnizare a liniilor frontale.

 

Oficialii din India au anunțat că vor acorda femeilor un procent de 33% de locuri în parlament, conform NBC News. Parlamentul statului indian a votat o lege ce rezervă un procent de 33% femeilor în camera inferioară și în legislaturile de stat, pentru a asigura o reprezentare egală. Toate partidele din opoziție au susținut proiectul de lege, afirmând că întârzierea punerii în aplicare este o nedreptate pentru femei. Doar femeilor le va fi permis să concureze pentru locurile incluse în procentul de 33%. Această lege va fi adoptată în 2029. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 24 noiembrie în lume – Compania farmaceutică daneză, Novo Nordisk a semnat un acord oficial cu președintele francez, iar Peste 2.000 de angajați Amazon din Germania au participat la o grevă de Black Friday

Material realizat de Turcu Mihai și Alexandra Filip Guvernul chinez a declarat că cetățenii europeni …