Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 22 februarie în lume – Ambasadorul Italiei în Congo și-a pierdut viața după un atac asupra caravanei sale, India anunță că poate adapta vaccinurile pe care le fabrică la noile tulpini ale coronavirusului, iar Canada votează pentru recunoașterea genocidului comis de China împotriva uigurilor
Ambasadorul Italiei în Congo, Luca Atanassio, în vârstă de 43 de ani, și-a pierdut viața în urma unui atac asupra convoiului ONU care se deplasa în estul țării, o zonă măcinată de tensiuni cu grupări rebele

A fost 22 februarie în lume – Ambasadorul Italiei în Congo și-a pierdut viața după un atac asupra caravanei sale, India anunță că poate adapta vaccinurile pe care le fabrică la noile tulpini ale coronavirusului, iar Canada votează pentru recunoașterea genocidului comis de China împotriva uigurilor

Material realizat de Dora Timar și Ioana Mănăilă

Luca Attanasio, ambasadorul Italiei în Republica Democrată Congo și alte două persoane au fost uciși în urma unui atac asupra unui convoi al Organizației Națiunilor Unite, în estul Africii, relatează The Guardian. Ministerul de externe de la Roma a confirmat decesul ambasadorului italian, în vârstă de 43 de ani, și a unui carabinier din escorta ambasadorului. Convoiul se îndrepta pentru a discuta despre Programul Alimentar Mondial, fiind atacat în timpul unei tentative de răpire în apropierea orașului Kanyamahoro, conform declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al parcului național Virunga. Drumul pe care călătoreau aceștia este un loc cu atacuri frecvente ale hoților. Misiunea ONU de menținere a păcii și asistență umanitară în Republica Democrată Congo este una dintre cele mai periculoase operațiuni din lume. 

Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, i-a mulțumit luni omologului său rus, Vladimir Putin, pentru sprijinul economic pe care l-a primit țara sa anul trecut în urma protestelor masive împotriva regimului său, informează Reuters. Rusia a acordat Belarusului o sumă de 1,5 miliarde de dolari anul trecut, în luna septembrie, drept sprijin pentru Lukașenko. Protestatarii au ieșit în stradă după realegerea președintelui Lukașenko, acuzând că alegerile au fost fraudate. Acesta a negat frauda electorală, declarând recunoștința sprijinului economic oferit de Rusia. Lukașenko i-a declarat lui Putin, în timpul discuțiilor din orașul Sochi din sudul Rusiei, că ”banii nu au fost irosiți”. 

Trei girafe dintr-o specie pe cale de dispariție au murit electrocutate din cauza liniilor electrice de înaltă tensiune aflate la mică altitudine în Soysambu Conservancy din Nakuru, Kenya, conform BBC. Exemplarele de girafe Rothschild sunt printre cele mai rare, fiind estimat că mai puțin de 1600 de exemplare mai trăiesc în sălbăticie. 600 dintre exemplarele de girafe Rothschild se află pe teritoriul Kenyei. Serviciul faunei sălbatice din Kenya a declarat că va înlocui stâlpii de electricitate din zonă, pentru ca animalele să fie în siguranță. Paula Kahumbu, conservator, a declarat că aceste decese ar fi putut fi prevenite dacă sfatul experților ar fi fost urmat. Aceasta a scris pe Twitter că „aceste linii electrice au ucis girafe, vulturi și flamingo”. 

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a îndemnat țările bogate să nu îngreuneze eforturile țărilor mai sărace de a-și procura vaccinurile, informează Al Jazeera. În timp ce națiunile mai bogate au obținut un număr foarte ridicat de doze de vaccin, necesare pentru vaccinarea unui procentaj ridicat din populație, țările în curs de dezvoltare se confruntă cu probleme serioase în această privință. Tedros a declarat că abordările țărilor dezvoltate față de producătorii de vaccin afectează tranzacțiile cu proiectul COVAX și suma alocată a fost redusă din această cauză. Acesta a menționat că țările trebuie să coopereze în respectarea tranzacțiilor pe care le-a făcut COVAX și să se asigure că cererile ridicate de doze nu subminează aceste tranzacții. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut recent țărilor bogate să doneze cât mai repede 4-5% din stocul lor de doze de vaccin țărilor în curs de dezvoltare din Africa. 

Parlamentarii din Iran au solicitat urmărirea penală a președintelui Hassan Rouhani pentru acordul încheiat între Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA) și Organizația pentru Energie Atomică din Iran (AEOI), considerat o „încălcare” a unei legi adoptate de Parlament în luna decembrie, relatează Al Jazeera. În urma ședinței organizate luni, o majoritate considerabilă a votat pentru a trimite un raport al Comisie de securitate națională și politică externă către justiție, cu privire la acordul încheiat cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, pentru a fi revizuit. AEOI a declarat că punerea în aplicare a protocolului va fi oprită de marți, în conformitate cu legea, neavând acces la supravegherea nucleară a ONU. 

Cercetătorii de la companiile farmaceutice din India au declarat că vaccinul anti COVID-19 creat de aceștia poate să combată mutațiile care au apărut, conform Reuters. Reprezentanții companiilor farmaceutice indiene Bharat Biotech și Biological E. Ltd au declarat că pot reface cu ușurință vaccinurile create pentru a lupta cu noile mutații ale virusului odată ce descoperă secvența genetică specifică noilor rădăcini care au apărut. În ultimele luni, oficialii din India au confirmat pe teritoriul lor prezența unor mutații ale virusului COVID-19 prima dată identificate în Brazilia, Marea Britanie și Africa de Sud, iar numărul cazurilor de infecții cu virusul a crescut la peste 11 milioane. Cercetătorii de la compania Bharat Biotech au colaborat cu Consiliul de Cercetare Medicală din India pentru a crea primul vaccin anti COVID-19 din India, în țară existând cea mai mare producție de vaccinuri la nivel mondial, ceea ce a determinat reprezentanții companiilor să promită producția a miliarde de doze de vaccin. Directorul de la compania Biological E. Ltd a declarat că cercetătorii sunt în procesul de creare a unor tehnologii care să ajute combaterea unor noi mutații.

Autoritățile din Republica Guineea se luptă pentru a controla epidemia Ebola din țară pe fondul scepticismului afișat de către comunitățile religioase, relatează Al Jazeera. Oficialii din Guineea au încercat să răspundă rapid pentru a limita expansiunea virusului Ebola în țară, după ce mai multe persoane au fost infectate în regiunea de sud a țării Guineei săptămâna trecută. Deși există restricții pentru întâlnirile de grup cu mai mult de 5 persoane, inclusiv pentru nunți și târguri, oamenii din sudul țării sunt sceptici cu privire la directivele guvernului și la reapariția virusului în țară, virus care a ucis 2.500 de cetățeni în epidemia din perioada 2014-2016. Comunități din Republica Guineea au declarat că aceștia nu cred în existența virusului și că măsurile luate de guvern în ultimul timp sunt o amenințare pentru oamenii din țară care se străduiesc să supraviețuiască. Cu toate acestea, autoritățile din țară, alături de experți internaționali au încercat în ultimele zile să descopere sursa virusului și să carantineze persoanele care au intrat în contact cu cei infectați.

Oficialii din Emiratele Arabe Unite și Qatar au stabilit prima întâlnire oficială după ce au ajuns la o înțelegere asupra problemei diplomatice apărute acum 3 ani, informează Al Jazeera. Delegați oficiali din Emiratele Arabe Unite și Qatar s-au întâlnit în Kuwait pentru prima dată de la încheierea acordului pentru disputa dintre țări care a durat mai bine de 3 ani. Oficiali din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt au tăiat legăturile cu Qatar în iunie 2017 după ce au acuzat guvernul din țară, printre alte acțiuni, de susținere a terorismului. Guvernul din Qatar a negat acuzațiile în mod repetat, specificând că nu există nicio justificare pentru tăierea relațiilor și excluderea țării din Consiliul de Cooperare al Golfului din care făcea parte alături de celelalte țări. După negocierile de luna trecută, au fost reluate călătoriile dintre cele patru țări și Qatar, urmând ca fiecare stat membru să poarte discuții bilaterale cu guvernul din Qatar pentru a rezolva problemele individuale.

Scurgerea de petrol descoperită săptămâna trecută în apele teritoriale ale Israelului a determinat autoritățile să închidă plajele din țară, aceștia confruntându-se cu una dintre cele mai severe dezastre ecologice, relatează CNN. Autoritățile din Israel încearcă să localizeze sursa scurgerii de petrol, presupusă că a fi venit de la o navă, scurgere care a fost descrisă ca unul din cele mai grave dezastre ecologice din țară, fiind amenințătoare pentru fauna sălbatică. Amploarea poluării este atât de gravă încât ministrul de interne al țării a emis o declarație în care a cerut oamenilor să nu se apropie de plajele din țară. Procesul masiv de curățare este în curs de desfășurare, dar autoritățile au sugerat că va lua o perioadă lungă de timp pentru a restabili un mediu sigur în zona plajelor. Prim ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, și Ministrul protecției mediului Gila Gamliel au vizitat zona în care se presupune că s-a vărsat pentru prima dată petrolul pentru a evalua daunele. Între timp, a fost stabilit un centru de înregistrare și informare pentru voluntarii care își doresc să ajute.

Parlamentul din Canada a votat pentru a recunoaște tratamentul Chinei asupra populației uigure ca genocid, informează The Guardian. Decizia parlamentului nu a fost susținută de prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, care a avertizat că mișcarea poate crea tensiuni diplomatice între cele două națiuni, acesta considerând că termenul de genocid este prea ”puternic” pentru faptele comise de autoritățile chineze. Odată cu votul parlamentului, Canada a devenit a doua țară după Statele Unite ale Americii care a recunoscut tratamentul guvernului chinez asupra comunității musulmane de uiguri ca genocid. O tentativă similară de vot a avut loc în Marea Britanie la începutul lunii dar a eșuat din cauza voturilor împotriva acestei decizii. Ambasadorul Chinei în Canada, Cong Peiwu, a criticat votul, declarând pentru presa canadiană că parlamentarii din Ottawa ar trebui să nu se amestece în politicile interne din China. Rapoartele din zona Xinjiang a Chinei au arătat că mai mult de 1 milion de musulmani au fost ținuți în lagăre unde au fost supuși violenței sexuale, acuzații pe care guvernul Chinez le-a negat. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …