Home / A fost azi în lume / 2021 / A FOST 22 APRILIE ÎN LUME- RUSIA RETRAGE FORȚELE ARMATE DE LA GRANIȚA CU UCRAINA, PAPA FRANCIS ÎNDEAMNĂ LA PROTEJAREA NATURII, IAR BIDEN SE PREGĂTEȘTE SĂ RECUNOASCĂ GENOCIDUL ARMEAN
Sursa foto: vaticannews.va

A FOST 22 APRILIE ÎN LUME- RUSIA RETRAGE FORȚELE ARMATE DE LA GRANIȚA CU UCRAINA, PAPA FRANCIS ÎNDEAMNĂ LA PROTEJAREA NATURII, IAR BIDEN SE PREGĂTEȘTE SĂ RECUNOASCĂ GENOCIDUL ARMEAN

Material realizat de Oana Florea și Ioana Mănăilă

Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a ordonat retragerea trupelor militare de la granița cu Ucraina, relatează BBC. Uniunea Europeană a anunțat că peste 100.000 de soldați ruși s-au aflat în apropierea frontierei, cât și în Crimeea. Ministrul Rus a declarat că „trupele și-au demonstrat capacitatea de a oferi o apărare credibilă țării”, precizând că acestea se vor întoarce la bază până la 1 mai.  După anunțul făcut de Shoigu, NATO a declarat că va rămâne vigilentă precizând că orice mișcare din partea Rusiei este privită cu mare interes.

Crima unei femei din Kuwait a stârnit revoltă pe rețelele de socializare, utilizatorii cerând pedepse mai mari pentru comiterea infracțiunilor violente împotriva femeilor, informează Al Jazeera.  Farah Hamza Akbar a fost ucisă de un bărbat împotriva căruia au fost intentate anterior două dosare pentru hărțuire. Bărbatul, arestat și eliberat ulterior pe cauțiune, a răpit-o pe Farah și a înjunghiat-o până când aceasta a decedat, iar potrivit Ministerului de Interne, trupul femeii a fost găsit lângă un spital aflat la sud de Kuwait. Mai mulți utilizatori de pe rețele de socializare au tras la răspundere autoritățile spunând că făptașul nu ar fi trebuit eliberat după ce ar fi amenințat-o pe femeie de mai multe ori.

Gambia a devenit al doilea stat din Africa care a eradicat trahomul, una dintre principalele cauze ale orbirii, conform The Guardian. Anunțul făcut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vine după zeci de ani de muncă în acest demers, boala afectând vederea a aproximativ 1,9 milioane de persoane din întreaga lume. În 2018, Ghana a fost prima țară din Africa care a eliminat boala. Potrivit OMS, boala se răspândește adesea în comunități și este frecventă în rândul copiilor, infecția transmițându-se prin atingere și prin intermediul hainelor și a muștelor.

Potrivit oficialilor americani, președintele Joe Biden se pregătește să recunoască oficial masacrul armenilor de către Imperiul Otoman din timpul Primului Război Mondial ca fiind geonicid, relatează The Guardian. Parlamentarii și activiștii armeni americani au făcut presiuni asupra președintelui Biden pentru ca acesta să facă anunțul înaintea sau în timpul Comemorării Genocidului Armean care va avea loc pe 24 aprilie. Un grup format din mai mult de 100 de membri ai Camerei Reprezentanților au semnat o scrisoare prin care i-au cerut președintelui Biden să devină primul președinte american care recunoaște în mod oficial atrocitățile ca fiind genocid. Deși Turcia a acceptat faptul că numeroși armeni au fost uciși în Primul Război Mondial, aceasta contestă cifrele și neagă faptul că crimele sistematice constituie un genocid. Ministrul de externe al Turciei a avertizat administrația Biden că recunoașterea  genocidului va dăuna relațiilor turco-americane.

Singapore a declarat joi că a izolat aproximativ 1200 de lucrători migranți, în urma cazurilor de COVID-19 găsite în căminul acestora, inclusiv în rândul bărbaților care au fost deja infectați, conform Reuters. Autoritățile au început efectuarea de teste COVID-19 pentru locuitorii din căminul Westlite Woodlands, după ce un lucrător a fost găsit pozitiv în timpul testelor de rutină. Singapore a decis înăsprirea cerințelor de carantinare pentru lucrătorii migranți care sosesc din țări cu risc ridicat de cazuri. 

Portugalia a devenit prima țară din Uniunea Europeană care și-a prezentat Comisiei Europene planul de redresare și reziliență, informează EuroNews. În cursul anului trecut, cele 27 de state membre au convenit asupra unui Mecanism de redresare și reziliență în valoare de 750 de miliarde de euro, iar pentru accesa fondurile, fiecare țară trebuie să specifice modul în care va cheltui banii. După primirea propunerii  președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că salută planul de redresare și reziliență al Portugaliei menționând că acesta „marchează începutul unei noi etape în procesul de punere în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență.” Termenul limită până la care statele Uniunii Europene își pot prezenta planurile ar trebui să fie sfârșitul lunii aprilie, însă autoritățile de la Bruxelles au dat dovadă de flexibilitate, von der Leyen declarând că „obiectul nostru rămâne adoptarea tuturor planurile până la vară.”

Norvegia a împrumutat Suediei și Islandei 216 000 de doze de vaccin AstraZeneca, relatează EuroNews. Într-un comunicat al Ministerul Sănătății din Norvegia se precizează faptul că dozele vor fi împrumutate doar dacă țară continuă suspendarea utilizării vaccinului AstraZeneca. În urma deciziei, Suedia va primi 200 000 de doze de vaccin, în timp ce Islandei îi vor fi livrate 16 000 de doze.  Ministrul  norvegian al Sănătății, Bent Høie, a declarat că se bucură că vaccinurile pe care Norvegia le are în stoc vor fi utilizate de alte țări. Totodată, acesta a precizat faptul că  Suedia și Islanda vor returna dozele dacă autoritatea de reglementare din Norvegia va decide reluarea utilizării vaccinului AstraZeneca. Deși Institutul Norvegian de Sănătate Publică a recomandat oprirea vaccinării cu AstraZeneca, guvernul a declarat că nu existe date suficiente pentru a lua o decizie finală, experții continuând să evalueze vaccinul.

Cu ocazia Zilei Pământului, Papa Francis a transmis că omenirea trebuie să evite „calea autodistrugerii”, relatează Reuters. În cadrul unui eveniment găzduit de președintele american Joe Biden, Suveranul Pontif a precizat faptul că nu putem continua să tratăm natura cu lipsă de respect deoarece aceasta „nu ne va mai ierta.”  Totodată,  acesta le-a cerut liderilor politici să acționeze cu curaj precizând că este momentul pentru inovație și invenție. Începând cu alegerea sa din 2013, Papa Francis a lansat mai multe apeluri pentru protejarea mediului și nu a ezitat să îl critice pe fostul președinte american, Donald Trump, care a retras Statele Unite din acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Comisia Europeană a informat  că nu s-a luat încă nicio decizie în ceea ce privește deschiderea unui proces împotriva companiei AstraZeneca care nu a livrat la timp dozele de vaccin, relatează Al Jazeera. Cu toate că ministrul sănătății din Irlanda a declarat că o astfel de acțiune a fost inițiată, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a informat că nu a fost luată încă nicio decizie în acest demers. Mai multe surse au declarat că în prezent Comisia lucrează la inițierea unor proceduri judiciare după ce producătorul de vaccinuri a redus livrările către Uniunea Europeană. Chestiunea a fost discutată în cadrul unei întâlniri ai diplomaților Uniunii Europene, majoritatea statelor membre sprijinind acțiunea în justiție. Un purtător al Comisiei Europene a transmis că „ceea ce contează este asigurarea livrării unui număr suficient de doze în conformitate cu angajamentele anterioare ale companiei”, statele membre analizând „toate opțiunile pentru ca acest lucru să se întâmple.” Compania AstraZeneca a declarat că nu este la curent cu inițierea unor astfel de proceduri judiciare și a precizat că poartă discuții regulate cu Comisia Europeană în ceea ce privește chestiunea aprovizionării.

Compania farmaceutică Pfizer a declarat că a identificat variante contrafăcute ale vaccinului său în Mexic și Polonia, informează BBC. Pfizer a declarat că vaccinurile din Mexic aveau etichete false, în timp ce vaccinurile din Polonia conțineau o substanță considerată a fi un tratament antirid.  Organizația Mondială a sănătății (OMS) a avertizat că vaccinurile false reprezintă un risc grav pentru sănătatea publică mondială și a solicitat ca acestea să fie identificate și scoase din circulație. Aproximativ 80 de persoane au primit vaccinul contrafăcut în Mexic,  dar potrivit Wall Street Journal, acesta este inofensiv și nu oferă nicio protecție împotriva virusului. Purtătorul de cuvânt al guvernului mexican, Hugo Lopez-Gatell, a declarat că vaccinurile contrafăcute au fost detectate de poliția cibernetică după ce acestea au fost scoase la vânzare pe rețele sociale, în timp ce autoritățile poloneze au informat că niciunei persoane nu i s-a administrat vaccinul contrafăcut.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat

Material realizat de Mihai Turcu Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a început o …