Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 21 ianuarie în lume – CEDO acuză Rusia de încălcarea drepturilor omului în conflictul cu Georgia din 2008, Twitter blochează accesul ambasadei Chinei în SUA, iar poliția britanică anunță descoperirea unei ferme de cannabis chiar lângă sediul Băncii Angliei
Polițiștii londonezi au descoperit o adevărată fermă de cannabis, chiar în districtul financiar al capitalei Regatului Unit. Foto: City of London Police

A fost 21 ianuarie în lume – CEDO acuză Rusia de încălcarea drepturilor omului în conflictul cu Georgia din 2008, Twitter blochează accesul ambasadei Chinei în SUA, iar poliția britanică anunță descoperirea unei ferme de cannabis chiar lângă sediul Băncii Angliei

Material realizat de Oana Florea și Ioana Mănăilă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO) a declarat că Rusia a comis o serie de încălcări ale drepturilor omului în timpul războiului cu Georgia din 2008 fiind responsabilă pentru ucidea civilor georgieni și pentru jefuirea și incendierea caselor acestora, relatează The Guardian.  Hotărârea vine la 13 ani de la conflictul de cinci zile între forțele ruse și trupele georgiene, CEDO declarând Kremlinul vinovat de tratament inuman și degradant. Guvernul georgian de atunci a încercat să restaureze controlul asupra zonei separatiste  a Osetiei de Sud, sprijinită de Moscova, însă Rusia a răspuns cu o invazie pe scară largă. Forțele georgiene au fost evacuate, iar civilii și militarii au fost bombardați. Judecătorii au decis că Rusia nu a investigat crimele de război și că aceasta au împiedicat  întoarcerea în Osetia de Sud  a peste 20 000 de georgieni care au trăit anterior în regiune.  Ministrul adjunct al Justiției din Georgia, Gocha Lordkipanidze, a descris verdictul curții ca fiind o „victorie istorică” și o confirmare a faptului că încălcările comise de Rusia în timpul războiului  au reprezentat o epurare etnică a georgienilor.

Președintele american Joe Biden a semnat 10 ordine executive pentru a intensifica lupta împotriva coronavirusului care a devastat SUA, informează BBC. Procesul de vaccinare va fi accelerat, iar numărul testărilor va crește, legislația de urgență fiind utilizată și pentru a mări producția de echipamente esențiale. Biden a declarat că vor fi necesare luni de zile pentru a învinge pandemia și a adăugat că America va reuși dacă oamenii sunt solidari. Politica subliniază o strategie națională spre deosebire de abordarea lui  Trump care se baza pe autonomia statelor de a decide. Administrația Biden a prezentat un plan compus din șapte puncte care includ efortul de a facilita distribuirea eficientă a vaccinurilor și de a crește accesul  la testare. Deși ordinele executive nu necesită aprobarea Congresului, Biden va avea nevoie de cooperarea acestuia pentru a adopta pachetul de stimulare financiară necesar implementării măsurilor. Consilierul medical șef al președintelui, Anthony Fauci, a declarat că SUA se va alătura schemei Covax concepută pentru a livra vaccinuri anti-coronavirus țărilor sărace și a informat că SUA vor continua să sprijine financiar Organizația Mondială a Sănătății, anulând astfel decizia lui Trump de a părăsi OMS.

Guvernul de la Tokyo a negat speculațiile potrivit cărora Jocurile Olimpice din această vară, amânate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, vor fi în cele din urmă anulate, informează Deutsche Welle. Secretarul adjunct al guvernului japonez, Manabu Sakai, a negat speculațiile apărute apărute în presa internațională, subliniind că autoritățile impun măsuri de combatere a răspândirii epidemiei pentru a putea fi capabile să organizeze cel mai mare eveniment sportiv internațional al anului. Declarațiile oficialului japonez au venit la scurt timp după ce publicația The Times, citând o sursă guvernamentală, a anunțat că autoritățile de la Tokyo caută „o cale onorabilă de a anunța anularea Jocurilor Olimpice”, Japonia urmând a se concentra pe organizarea la ediției din 2032.

Cel puțin 32 de persoane au fost ucise și alte 110 rănite în urma a două atacuri sinucigașe care avut loc într-o zonă aglomerată din centrul Bagdadului, relatează Al Jazeera.  Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Yahya Rasool a declarat că primul sinucigaș a simulat o boală pentru a atrage mulțimea de oameni spre el, în timp ce al doilea sinucigaș a detonat explozibilul în timp ce oamenii acordau ajutor răniților.  Atacurile reprezintă primul atentat dublu din Bagdad de la cel din ianuarie 2018  încoace în urma căruia  90 de persoane au fost rănite și alte 35 ucise.  Ministerul sănătății a declarat că spitalele din capitală s-au mobilizat pentru a trata răniții, iar oficialii au sugerat că este probabil ca numărul morților să crească deoarece mulți dintre aceștia se află în stare critică. Până la acest moment atacul nu a fost revendicat de nimeni, dar Sajad Jiyad, un analist al think-tank-ului The Century Foundation, a declarat că atentatul poartă semnul distinctiv al ISIS, care a atacat mai multe zone aglomerate din Bagdad în trecut. Jiyad a adăugat că atacul  reprezintă un eșec al securității guvernului care a fost avertizat că ISIS este încă activ.

Un tribunal din Tokyo a respins joi un proces al cetățenilor japonezi care locuiesc în Europa, care au dorit să-și păstreze cetățenia, în urma dobândirii pe cea străină, deși Japonia nu permite dubla cetățenie, conform Reuters. Japonia nu a adoptat încă dubla cetățenie, cerând cetățenilor care nu dețin o singură naționalitate să aleagă dacă o păstrează pe cea japoneză sau nu. Yuki Shiraishi, unul dintre cei care fac parte din proces, a migrat în Elveția pentru a locui alături de părinți. Acesta a declarat că a fost nevoit să-și piardă cetățenia japoneză chiar înainte de a merge să studieze înapoi în Japonia. Avocații care se ocupă de acest caz au informat că reclamanții intenționează să facă apel împotriva deciziei de respingere a procesului. Guvernul Japoniei a argumentat decizia cu privire la dubla cetățenie, menționând că ar putea complica problemele de impozitare și protecție diplomatică, nefiind în conformitate cu conceptul de stat suveran. Persoanele care au deschis procesul au susținut că legea afectează interesul național, cauzând pierderi a unor oameni talentați care trăiesc în străinătate, argumentând prin faptul că îmbătrânirea în rândul persoanelor micșorează populația. Deși dubla cetățenie nu este încă aplicată, se estimează că aproximativ 900000 de persoane o dețin la momentul actual în Japonia.

Twitter a blocat contul ambasadei Chinei din SUA în urma unei postări care susține politica Chinei față de musulmanii uiguri din Xinjiang, platforma declarând că postarea încalcă poziția Twitter cu privire la  ”dezumanizarea” oamenilor, informează Al Jazeera.  Ministerul chinez de Externe a declarat că nu înțelege justificarea măsurii și a adăugat că este responsabilitatea ambasadei să clarifice situația. Contul ambasadei chineze a postat luna aceasta un tweet în care afirma că femeile uigure s-au emancipat nemaifiind „mașini de făcut copii”, citând un studiu al ziarului de stat China  Daily. Un purtător de cuvânt al Twitter a declarat că măsurile au fost necesare, postarea încălcând politica platformei care interzice dezumanizarea persoanelor pe bază de religie, etnie, rasă sau naționalitate.  Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat joi într-o conferință de presă că nu înțelege măsura luată de Twitter și a adăugat că speră că plaforma nu aplică standarde duble. Anul trecut, China a fost acuzată de Fundația Jamestown din Washington că a folosit sterilizarea forțată, avortul și planificarea familială coercitivă împotriva musulmanilor minoritari, dar aceasta  a declarat că acuzațiile sunt nefondate și false.

Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în urma unui incendiu care a cuprins o clădire a Institutului Serum, cel mai mare producător de vaccinuri din India, realtează Al Jazeera. Potrivit unei surse din interior firmei, producția de vaccin nu va fi afectată în urma incidenului.Canalele de televiziune au prezentat imagini la fața locului, în vestul statului indian Maharashtra, arătând un nor imens de fum cenușiu. Serum Institute of India (SII) produce milioane de doze dintr-un vaccin descoperit de Universitatea Oxford și AstraZeneca pentru India și alte țări cu venituri mici și medii. Compania se pregătește totodată să producă un vaccin dezvoltat de compania americană Novavax Inc. Pompierii ajunși la locul incendiului au declarat că au fost necesare cinci autospeciale pentru stingerea focului. Deși s-au solicitat explicații, încă nu există declarații publice despre victime și nici despre cauza incendiului.

Guvernul francez recomandă oamenilor să poarte măști chirurgicale în public deoarece acestea oferă o protecție mai mare împotriva transmiterii COVID-19 decât măștile din material steril, relatează Reuters.  În Franța există deja obligativitatea de a purta mască în locuri publice, dar până acum nu s-au făcut recomandări oficiale cu privire la tipul de mască. Autoritățile franceze sunt îngrijorate că s-ar putea confrunta cu noile variante contagioase ale virusului, iar recomandarea a venit din partea ministrul sănătății francez, Olivier Veran, care a declarat că guvernul nu exclude o înăsprire a restricțiilor, existând posibilitatea impunerii carantinei dacă este necesar. În acest moment rată maximă de infectare în Franța este de 35%, cu mult sub Marea Britanie, dar cu toate acestea oficialii francezi din domeniul sanitar au detectat în ultimele zile o creștere rapidă a ratei de transmitere a virusului, ceea ce îi face precauți având în vedere noile variante mai contagioase ale virusului.

Poliția britanică a descoperit o fabrică de cannabis de mari proporții, chiar în apropierea Băncii Angliei, în urma semnalării ”unui puternic miros de cannabis”, informează BBC. Poliția a descoperit o adevărată fabrică de canabis într-o clădire de lângă Banca Angliei, prima de acest fel identificată în cartierul financiar al capitalei. Aceasta a fost descoperită într-un cartier din Londra, un loc în care clădirile au fost golite din cauza riscului răspândirii virusului COVID-19. Ofițerii au găsit 826 de plante în subsolul unei clădiri comerciale din strada Throgmorton, fabrica improvizată având un sistem propriu de ventilare și de iluminare. Poliția a arestat două persoane și a sigilat clădirea.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 feburarie în lume – Liderul opoziției georgiene este arestat, Marea Britanie acceptă amânarea ratificării tratatului Brexit de către UE, iar Iranul anunță interzicerea accesului la transmisia video de la siturile sale nucleare

Material realizat de Anca-Maria Barbu și Miruna Toma Liderul opoziției din Georgia, Nika Melia, a …