Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 21 aprilie în lume- Mii de susținători ai lui Navalnîi protestează la nivel național, Ministrul de externe ucrainean cere acțiuni concrete din partea Vestului, iar Biden se pregătește să găzduiască primul summit pentru climă

A fost 21 aprilie în lume- Mii de susținători ai lui Navalnîi protestează la nivel național, Ministrul de externe ucrainean cere acțiuni concrete din partea Vestului, iar Biden se pregătește să găzduiască primul summit pentru climă

Material realizat de Anca-Maria Barbu și Ana-Miruna Toma

Mii de susținători ai liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, s-au înghesuit miercuri, în centrul Moscovei, în cadrul unor manifestații de amploare națională, prin care cereau libertatea acestuia, în timp ce experții ONU au avertizat că viața criticului de la Kremlin este în pericol, precizează Al Jazeera. Peste 400 de persoane au fost arestate în toată țara în cadrul protestelor. Alți zeci de oameni au fost reținuți chiar înainte începutul protestelor. Susținătorii celui mai sincer adversar al președintelui Vladimir Putin se tem că ar putea muri în curând și solicită să i se acorde îngrijiri medicale adecvate. ,,Situația lui Navalnîi este într-adevăr critică, așa că am trecut la protestul în masă”, a declarat pentru agenția de presă Associated Press Vladimir Ashurkov, un apropiat aliat al Navalnîi și director executiv al Fundației pentru Combaterea Corupției. Medicii afirmă că, judecând după rezultatele analizelor sale, acesta ar trebui să fie internat în prezent la terapie intensivă. Experții ONU în domeniul drepturilor omului au cerut miercuri Rusiei să permită opozantului rus să fie evacuat medical în străinătate, spunând că se tem că viața lui se află în mare pericol. 

Ministrul de externe ucrainean a declarat că Vestul trebuie să acționeze în mod concret pentru a împiedica Rusia să deschidă o ofensivă împotriva statului vecin, relateaza Reuters. Într-un interviu acordat publicației Reuters, Dmytro Kuleba, ministrul de externe ucrainean, a afirmat ca nu deține informații conform cărora Rusia intenționează să inițieze o nouă ofensivă în Ucraina, susținând, cu toate acestea, că momentul ca aliații vestici să intervină pentru a preveni o astfel de agresiune a venit. În cadrul întâlnirii sale de săptămâna trecută cu Secretarul de stat american Antony Blinken, Kuleba a solicitat Statelor Unite să furnizeze Ucrainei mijloace puternice de război electronic (electronic warfare), pentru a preveni blocarea canalelor de comunicare, în cadrul unui atac cibernetic rusesc. De asemenea, acesta a solicitat o întâlnire a liderilor europeni, solicitându-le acestora impunerea unui nou set de sancțiuni asupra Rusiei, în cazul escaladării tensiunilor. Diplomația vestică a ajutat la restrângerea tendințelor ofensive ale Rusiei, însă ,,totul va depinde de măsura în care aceștia își vor respecta promisiunile’’, a mai declarat Kuleba. Acesta a adăugat faptul că președintele Volodymyr Zelenskiy nu a primit niciun răspuns de la Vladimir Putin cu privire la invitația de a se întâlni. 

Președintele Joe Biden se pregătește să găzduiască primul summit virtual pe tema schimbărilor climatice, de Ziua Pământului, conform The Independent. Inițiativa a fost anunțată de Casa Albă încă de la 27 februarie, împreună cu o serie de acțiuni executive ale președintelui american menite să combată impactul schimbărilor climatice. Biden a invitat 40 de șefi de stat și de guvern să participe la summit-ul virtual, în contextul în care acesta își dorește ca SUA să își asume rolul de lider global în adresarea provocărilor urgenței climatice. John Kerry, reprezentantul prezidențial pentru climă a reușit să obțină participarea lui Xi Jinping la summit, mișcare considerată o victorie pentru diplomația climatică, având în vedere faptul că statul asiatic este cel mai mare poluant din lume. Biden își dorește să se diferențieze de predecesorul său republican, care a afirmat că schimbările climatice sunt ,,o invenție’’, asumându-și schimbări structurale la nivel domestic și introducerea climei ca punct-cheie în politica externă americană.

Curtea Constituțională din Germania a decis că Planul de redresare economică al Uniunii Europene este constituțional, relatează Deutsche Welle. Ratificarea legislației cu privire la planul de redresare economică a fost sistată pe 26 martie, după ce ambele camere ale parlamentului german aprobaseră prevederile, deoarece partidul parlamentar de extremă dreapta Alternativ fur Deutschland și un grup numit Citizens’ Will Initiative au contestat constituționalitatea acesteia. Planul de redresare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, vizează datorii externe comune ale blocului european și creșterea contribuției bugetare a Germaniei de la 1.4% la 2% din venitul național brut. Comisia Europeană poate iniția utilizarea celor 750 de miliarde de euro doar după ce toate cele 27 state membre au ratificat acordul, iar amânarea deciziei Curții Constituționale Germane sau o decizie de neconstituționalitate ar fi amânat, pentru câteva luni, acordarea fondurilor în toate statele membre, afectate profund de criza economică.

Franța a lansat un permis de sănătate COVID pentru a permite călătoria înspre și dinspre teritoriile sale de peste mări și, eventual, către alte țări membre ale Uniunii Europene, conform Euronews. Acest permis va permite cetățenilor vaccinați, celor care prezintă rezultate negative în urma efectuării unui test sau celor care și-au revenit din COVID-19 să călătorească. Permisul, care este similar cu pașapoartele de vaccin discutate la nivelul întregului bloc european, face parte din noua aplicație mobilă COVID din țară, ,,TousAntiCOVID”. În profilul personal al acestei aplicații oamenii își pot stoca certificatele de vaccinare, rezultatele testelor sau pot înregistra evidența de recuperare după trecerea prin boală. Cédric O, secretarul de stat al Franței pentru Sectorul Digital, a declarat că „Franța este prima țară din Uniunea Europeană care pune această funcționalitate la dispoziția cetățenilor săi”. Facilitățile de testare, cum ar fi laboratoarele și farmaciile, vor trimite rezultatele COVID către o bază de date administrată de sistemul francez de asigurări de sănătate. Aici, documentele vor fi „semnate” pentru a le fi garantată autenticitatea, iar apoi vor putea fi adăugate la în profilul aplicației. În mod similar, atunci când cineva a primit o doză de vaccinare, un certificat va fi emis și pus la dispoziție pentru a fi adăugat în aplicație. Aplicația TousAntiCOVID a fost descărcată de aproape 15 milioane de persoane de la lansarea sa în iunie 2020. Cei care nu vor utiliza aplicația vor putea imprima coduri QR ale certificatelor lor. Cédric O a adăugat că sistemul prezintă două avantaje: caracterul fals al testului poate fi depistat imediat, iar viteza de citire a documentelor pentru a permite trecerea frontierei se va realiza mai rapid și mai eficient. 

Sistemul de sănătate din India a ajuns la un pas de prăbușire, pe măsură ce un al doilea val al pandemiei de coronavirus străpunge țara cu o viteză devastatoare, conform relatării CNN. Cimitirele rămân fără spațiu, spitalele nu mai acceptă preluarea bolnavilor, iar pacienții și familiile disperate ale acestora cer  ajutor pe rețelele de socializare pentru paturi de ATI și medicamente. India a raportat 295.041 de noi cazuri de coronavirus și 2.023 de decese miercuri, cea mai mare creștere a cazurilor și cel mai mare număr de decese înregistrat în doar 24 de ore de la începutul pandemiei și până în prezent, potrivit datelor colectate de CNN prin Ministerul Sănătății al Indiei. „Lucrurile sunt scăpate de sub control”, a declarat Ramanan Laxminarayan, directorul Centrului pentru dinamica, economia și politica bolilor din New Delhi. ,,Nu există oxigen. Un pat de spital este greu de găsit. Este imposibil să faci un test. Trebuie să aștepți peste o săptămână”, a mai declarat acesta. De exemplu, cel puțin 22 de pacienți Covid-19 care internați în secția de ATI au murit miercuri în așteptarea aprovizionării cu oxigen, întârziate din pricina unui accident. Unele spitale din Delhi au „rămas cu doar câteva ore de oxigen”, în timp ce autoritățile s-au grăbit să transforme complexe sportive, săli pentru evenimente, hoteluri și școli în centre de tratament, cu scopul de a adăuga 6.000 de paturi suplimentare în următoarele zile. 

Ministrul australian de externe, Marise Payne, a retras contractele de infrastructură încheiate între statul Victoria și China, conform Deutsche Welle. Acordurile încheiate în 2018 și 2019 fac parte din Inițiativa Belt and Road a Chinei, care își propune să extindă influența statului asiatic în lume, prin proiecte de infrastructură. Marise Payne a declarat că aceste acorduri se află în neconcordanță cu ,,politica externă australiană’’, în timp ce oficialii din Ambasada Chinei la Canberra au declarat că aceasta este ,,o nouă acțiune de provocare a Chinei din partea Australiei’’, avertizând cu privire la ,,deteriorarea relațiilor bilaterale’’. Tensiunea dintre cele două state vine în contextul mai multor conflicte în domeniul comerțului, care variază de la importul de vinuri la telecomunicații, la care se adaugă inițiativa Australiei de a reduce influența Chinei în insulele Pacificului.

Mai mulți protestatari s-au mobilizat în Berlin după ce a fost aprobată cererea cancelarului Angela Merkel de a intenta o înăsprire a restricțiilor cu privire la răspândirea coronavirusului, relatează Euronews.  Peste 150 de protestatari berlinezi au fost arestați după confruntările cu forțele de ordine. Aprobarea cererii cancelarului de către parlament în următoarele zile va însemna atât  o impunere imediată a unor restricții de circulație între orele 10 seara și 5 dimineața, cât și închiderea magazinelor și a spațiilor destinate activităților sportive în regiunile unde rata de infectare a populației va fi de peste 1 la mia de locuitori. Școlile vor fi nevoite, de asemenea, să își desfășoare activitatea la distanță dacă în  zonele în care sunt amplasate se va înregistra o rată de infectare de peste 1.65 la mia de locuitori. Cele 80 de mii de victime ale pandemiei nu au contat pentru cei aproximativ 8000 de oameni ce s-au adunat în apropiere de Poarta Brandenburg fără a mai ține cont de restricții. Ministrul sănătății , Jens Spahn, a declarat că reducerea contactului va ajuta semnificativ, oricât de saturată ar fi populația de restricții.

Un submarin al Indoneziei a dispărut cu 53 de persoane la bord, în nordul insulei Bali,conform declarațiilor unor oficiali militari, informează BBC. Submarinul efectua miercuri un exercițiu la nord de insula Bali, însă după ce acesta nu a mai putut raporta activitatea, contactul a fost complet pierdut. Șeful militar al Indoneziei a declarat că au fost expediate nave de război pentru a găsi nava KRI Nanggala-402, numitul submarin dispărut. Cercetările efectuate până în acest moment sugerează că submarinul fabricat din Germania a dispărut în apele din apropierea coastei Bali, devreme, miercuri dimineață. Unele rapoarte indică faptul că pierderea contactului a survenit după ce submarinului i s-a permis să se scufunde în ape mai adânci. Acesta a fost construit la sfârșitul anilor 1970 și a fost supus unei renovări de doi ani în Coreea de Sud, care a fost finalizată în 2012, potrivit agenției de știri Reuters. Este pentru prima dată când Indonezia își pierde unul dintre submarine, a declarat un purtător de cuvânt al Marinei. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 19 martie în lume – Donald Trump a reiterat angajamentul SUA față de NATO, Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat ca președinte al Rusiei, iar Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO) a confirmat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat

Material realizat de Mihai Turcu Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a început o …