Home / A fost azi în lume / Mai / A fost 2 Mai în lume – Oficialii Germaniei sunt pregătiți să susțină un embargo imediat asupra petrolului rusesc, reprezentanții Israelului l-au criticat pe Serghei Lavrov, deoarece a afirmat că Adolf Hitler avea origini evreiești, iar Japonia și Thailanda au încheieat unui nou acord de apărare

A fost 2 Mai în lume – Oficialii Germaniei sunt pregătiți să susțină un embargo imediat asupra petrolului rusesc, reprezentanții Israelului l-au criticat pe Serghei Lavrov, deoarece a afirmat că Adolf Hitler avea origini evreiești, iar Japonia și Thailanda au încheieat unui nou acord de apărare

Material realizat de Lara Popescu.

Oficialii Germaniei au declarat că sunt pregătiți să susțină un embargo imediat al Uniunii Europene asupra petrolului rusesc, informează Reuters. Decizia Berlinului reprezintă o schimbare majoră din partea celui mai mare client de energie al Moscovei, care ar putea permite statelor europene să impună o astfel de interdicție în următoarele zile. Exporturile de energie ale Rusiei, care sunt de departe cea mai mare sursă de venit a țării, au fost în mare parte scutite până acum de sancțiunile internaționale impuse drept consecință a războiului din Ucraina. Într-o întâlnire cu colegii săi din Uniunea Europeană, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că „am reușit să ajungem la o situație în care Germania este capabilă să suporte un embargo petrolier.”

 

Reprezentanții Israelului l-au criticat pe ministrul rus de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, deoarece a afirmat că Adolf Hitler avea origini evreiești, conform Reuters. Oficialii Israelului au declarat că a afirmația lui Lavrov este o minciună „de neiertat” care minimizează ororile Holocaustului. Într-un semnal de deteriorare bruscă a relațiilor cu Moscova, ministerul israelian de externe l-a convocat pe ambasadorul rus și a solicitat ca acesta din urmă să își ceară scuze. Premierul Israelului, Naftali Bennett, a declarat că „astfel de minciuni sunt menite să-i acuze pe evrei înșiși de cele mai oribile crime din istorie care au fost comise împotriva lor.” Bennett a adăugat că „folosirea Holocaustului în scopuri politice trebuie să înceteze imediat.”

 

Liderii Japoniei și ai Thailandei au anunțat încheierea unui nou acord de apărare, precum și planuri de a își îmbunătăți relațiile economice, relatează Reuters. Acordul ar facilita transferul de tehnologie hardware și de apărare din Japonia în Thailanda, țară care dispune de una dintre cele mai mari și mai echipate armate din regiune și care are o lungă istorie de colaborare cu armata Statelor Unite. Alte detalii ale acordului nu au fost încă dezvăluite. Prim-ministrul thailandez Prayuth Chan-Ocha a afirmat, într-o declarație comună citită alături de premierul japonez Fumio Kishida, că „acest acord va contribui la îmbunătățirea apărării naționale și va sprijini investițiile din partea Japoniei în această activitate, fapt care reprezintă un obiectiv important pentru Thailanda.”

 

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a trebuit să părăsească un miting de 1 mai, după ce muncitorii au luat cu asalt scena pe care acesta se afla, relatează BBC. Scandând „Cyril trebuie să plece,” aceștia fluturau pancarte prin care cereau o creștere a salariilor în timpul unei ceremonii care a avut loc pe un stadion din apropierea orașului Rustenburg din nord-vestul țării. Muncitorii, care lucrau la o mină locală, protestează de săptămâni întregi deja. Președintele Ramaphosa a încercat să abordeze preocupările minerilor, dar a fost întâmpinat de huiduieli. Protestatarii doresc o creștere anuală a salariilor cu 1.000 de ranzi sud-africani (echivalentul a 50 de lire sterline), o cerere pe care președintele Ramaphosa a adresat-o direct, angajându-se să discute cu autoritățile relevante pentru a îndeplini cererile minerilor.

 

Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) a interzis Rusiei să participe la mai multe competiții europene, drept urmare a invaziei sale în Ucraina, informează Al Jazeera. Reprezentanții UEFA au anunțat că au interzis participarea Rusiei în Campionatul European de Fotbal feminin care se va desfășura în luna iulie. În plus, organismul de conducere al fotbalului european a interzis participarea echipei naționale a Moscovei și în cadrul calificărilor pentru Cupa Mondială de anul viitor. De asemenea, oficialii UEFA au decis că solicitarea Rusiei de a găzdui competițiile masculine UEFA Euro în 2028 și 2032 este neeligibilă, ceea ce înseamnă că oferta comună a Marii Britanii și a Irlandei de a le găzdui în 2028 este rivalizată doar de Turcia.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 7 iunie în lume – Oficialii ONU au decis adăugarea Israelului pe lista statelor care au comis acte de violență împotriva copiilor, Autoritățile ruse au arestat un cercetător francez suspectat de colectare de informații, Autoritățile cubaneze au anunțat staționarea unui submarin nuclear al armatei ruse în Havana

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru și Andrei Rus Guvernul Braziliei a solicitat extrădarea mai multor …