Home / A fost azi în lume / 2022 / A FOST 18 MARTIE IN LUME – MAI MULTI LIDERI EUROPENI AU CERUT O STRATEGIE COMUNA A UNIUNII EUROPENE PENTRU A ASIGURA SECURITATEA ENERGETICA A BLOCULUI, REPREZENTANȚII MAROCULUI ȘI SPANIEI S-AU APROPIAT DE SOLUȚIONAREA UNEI DISPUTE DIPLOMATICE CU PRIVIRE LA SAHARA OCCIDENTALA

A FOST 18 MARTIE IN LUME – MAI MULTI LIDERI EUROPENI AU CERUT O STRATEGIE COMUNA A UNIUNII EUROPENE PENTRU A ASIGURA SECURITATEA ENERGETICA A BLOCULUI, REPREZENTANȚII MAROCULUI ȘI SPANIEI S-AU APROPIAT DE SOLUȚIONAREA UNEI DISPUTE DIPLOMATICE CU PRIVIRE LA SAHARA OCCIDENTALA

Material realizat de Maria Pițigoi 

Judecătorul de la Curtea Supremă braziliană, Alexandre de Moraes, a ordonat suspendarea aplicației de mesagerie Telegram pentru nerespectarea legislației naționale, relatează Reuters. Decizia lui Moraes, care ar putea stârni dezbaterea despre libertatea de exprimare în Brazilia deja polarizată politic, reprezintă cel mai recent capitol din lupta cruciată a justiției cu președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro și aliații săi. Președintele se bazează din ce în ce mai mult pe Telegram ca o formă de a comunica cu susținătorii săi. Într-un mod similar, alte companii mari de tehnologie precum Meta, care deține aplicația de mesagerie Whatsapp, au fost forțate de Curtea Supremă să renunțe la conturile ofensatoare pe fondul unei presupuse raspandiri a dezinformării. Moraes a condus o serie de investigații asupra președintelui și a susținătorilor săi pentru diseminarea de știri false care i-au înfuriat pe mulți de dreapta și au stârnit întrebări cu privire la depășirea competenței judiciare. Potrivit hotărârii lui Moraes, Telegram a eșuat în mod repetat să blocheze conturile ofensive, ignorând deciziile instanței. Telegram, care s-a dovedit popular în rândul grupurilor de extremă dreapta din întreaga lume, nu a răspuns imediat unei solicitări pentru a oferi comentarii. 

Liderii Italiei, Spaniei, Portugaliei și Greciei au cerut o strategie comună a Uniunii Europene pentru a asigura securitatea energetică a blocului, după ce conflictul din Ucraina a provocat creșterea prețurilor, informează Euronews. „Doar cu un răspuns european poate fi rezolvată urgent și decisiv o problemă europeană”, a declarat premierul spaniol Pedro Sánchez, la o conferință de presă la Roma. Premierul italian Mario Draghi a declarat că se dorește ca la summitul celor 27 de lideri ai Uniunii Europene de la Bruxelles de săptămâna viitoare să fie luate „măsuri concrete pentru a proteja toate statele membre”. Statele europene au luat deja măsuri individuale pentru a reduce efectele creșterii prețurilor la energie, care erau deja mai mari înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, însă există dorința unei acțiuni colective a UE în această problemă. Draghi a subliniat anterior importanța diversificării aprovizionării cu energie a Europei și a impulsionării surselor regenerabile de energie. Tot el a menționat „decuplarea” piețelor de energie și gaze și fixarea unui preț pentru gaz, adăugând: „Un management comun al pieței de energie ar fi benefic pentru toată lumea”. Comisia Europeană a declarat săptămâna trecută că intenționează să reducă considerabil importurile de gaze rusești prin accesarea de noi livrări de gaze, creșterea rezervelor pentru iarna viitoare și accelerarea eforturilor de a fi mai eficiente din punct de vedere energetic.

Reprezentanții Marocului și ai Spaniei s-au apropiat de soluționarea unei dispute diplomatice care durează de decenii cu privire la Sahara Occidentală, declară Euronews. Prim-ministrul Spaniei a declarat că o regiune autonomă propusă sub controlul Rabatului este „cea mai serioasă, realistă și credibilă” soluție pentru rezolvarea disputei. Într-o scrisoare adresată regelui marocan Mohammed VI, Pedro Sánchez a recunoscut importanța pe care o are Sahara pentru Maroc. Sahara de Vest, un teritoriu vast din nord-vestul Africii, este o fostă colonie spaniolă, revendicată deopotrivă de Maroc şi de Frontul Polisario, o mişcare naționalistă ce luptă pentru independenţa acestui teritoriu, sprijinită de Algeria. Oficialii de la Madrid au susținut în repetate rânduri că un referendum susținut de Națiunile Unite ar trebui să rezolve decolonizarea teritoriului. Între timp, mișcarea pentru independență susținută de Algeria a cerut un referendum pentru a deveni un stat suveran. Mișcarea către autonomie este o abatere de la poziția anterioară a Spaniei, potrivit căreia stăpânirea Marocului asupra Saharei de Vest a reprezentat o ocupație. Premierul Sánchez și ministrul spaniol de externe José Manuel Albares urmează să viziteze Marocul pe fondul îmbunătățirii relațiilor. 

Talibanii au eliberat trei angajați ai celui mai mare post de televiziune din Afganistan, după ce i-au reținut pentru că au raportat că noile legi ale țării reprimă libertatea presei, conform Al Jazeera. Potrivit directorului canalului de televiziune TOLOnews, talibanii au interzis toate serialele dramatice străine. Cele trei persoane arestate au fost Khpalwak Sapai, șeful de știri al canalului, Nafay Khaleeq, consilierul juridic al postului și prezentatorul Bahram Aman. „După aproape 24 de ore am fost eliberat din închisoare. Voi fi mereu vocea oamenilor”, a scris Aman pe pagina sa de Facebook. „Slujba noastră este să furnizăm informații oamenilor”, a afirmat ulterior Sapai. Reprezentanți ai Moby Group, compania media care deține TOLOnews, au declarat că reținerile au fost făcute după ce postul a raportat „interzicerea serialelor de drame străine”, o decizie luată de Ministrul pentru Propagarea Virtuții și Prevenirea Viciului desemnat de talibani. În urma arestărilor, serviciile secrete ale talibanilor au avertizat într-o declarație că nu vor permite nimănui să încalce „principiile islamice” și nici să amenințe „securitatea mentală și psihologică” a poporului afgan.

Oficiali ai Națiunilor Unite au declarat că abuzurile din partea guvernului Sudanului de Sud echivalează cu cele ale  „crimelor de război”, raportează Al Jazeera Comisia ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) din Sudanul de Sud a publicat un raport anunțând că are motive rezonabile să creadă că membri ai Guvernului Sudanului de Sud au întreprins o serie de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv abuzuri împotriva copiilor, și că urmează să fie demarată o anchetă pentru investigarea acestora. Națiunea a suferit de instabilitate cronică de la obținerea independenței în 2011, reprezentanții ONU avertizând luna trecută că un război este pe cale să izbucnească, deoarece violența interetnică și luptele politice interne amenință un proces de pace deja fragil. Raportul descrie abuzuri grave ale drepturilor, de la violuri în masă și sclavie sexuală a femeilor până la uciderea deliberată a zeci de copii, inclusiv cel puțin un copil care a fost bătut până la moarte de soldați în fața mamei sale. „Aproape toți cei 14 factori de risc ai ONU pentru atrocități sunt acum prezenți în Sudanul de Sud”, a declarat președintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Sudanul de Sud, Yasmin Sooka. Raportul a învinuit forțele loiale președintelui Salva Kiir și trupele rivale conduse de vicepreședintele Riek Machar, precum și „milițiile lor afiliate”, pentru existența violenței.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu. Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări …