Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 17 martie în lume – Președintele Zelensky a făcut apel către conducerea Germaniei pentru a nu permite crearea unui nou “zid rusesc”, Organizația Națiunilor Unite și-a asigurat prezența oficială în Afghanistan, Statul francez este dispus să negocieze independeța insulei Corsica
Photo by Sergei SUPINSKY / AFP

A fost 17 martie în lume – Președintele Zelensky a făcut apel către conducerea Germaniei pentru a nu permite crearea unui nou “zid rusesc”, Organizația Națiunilor Unite și-a asigurat prezența oficială în Afghanistan, Statul francez este dispus să negocieze independeța insulei Corsica

Material realizat de Ilinca Bîrcă și Meda Dragomir

 

India și Australia au convenit asupra semnării unui acord de liber schimb, relatează Al Jazeera. Mișcarea vine într-un moment în care ambele națiuni sunt caută opțiuni prin care să își reducă dependența față de China. Pe măsură ce Rusia a demarat luna trecută invazia asupra Ucrainei, prim-ministrul australian Scott Morrison s-a confruntat cu întrebări dificile la o conferință de presă despre, ținută pe tema reticenței Indiei de a condamna războiul. Morrison și-a redirecționat rapid discursul către sprijinul Chinei și Beijingului pentru Moscova: „toate țările au niveluri diferite de angajament cu Rusia, […] așadar respect aceste abordări”. Se așteaptă ca India și Australia să semneze luna aceasta un acord interimar de liber schimb, marcând un pas major către desăvârșirea relației lor economice într-un moment în care ambele națiuni încearcă să își reducă dependența de China. Cele două state și-au declarat intenția de a semna pactul complet la sfârșitul acestui an.

Cutremurul din nord-estul Japoniei a ucis patru persoane și a rănit alte câteva sute, informează Deutsche Welle.  Cutremurul puternic a lovit în apropierea prefecturii Fukushima, dar nu au existat pagube majore la centrala nucleară dezactivată. Cutremurul neobișnuit de lung a distrus clădiri și drumuri, a rupt liniile de apă și a lăsat 2,2 milioane de oameni fără curent pentru ore întregi, inclusiv 700.000 în Tokyo. Mai mulți producători de componente cheie pentru electronice, inclusiv Sony Corp., au anunțat că vor trebui să închidă anumite fabrici pentru a evalua daunele. De asemenea, un tren de mare viteză Shinkansen a deraiat, deși niciunul dintre cei 100 de pasageri ai săi nu a fost grav rănit. Cutremurul, care a fost raportat inițial cu o magnitudine de 7,3, înainte de a fi crescut la 7,4, a provocat și o avertizare de tsunami la care s-a renunțat ulterior.

Liderii statului Mali au decis suspendarea posturile franceze France 24 și RFI, anunță Reuters. Mali va suspenda emisiunile de către instituțiile de știri internaționale finanțate de statul francez într-o reprimare fără precedent asupra mass-media străine. Restricțiile sunt strâns legate de ceea ce junta militară de la conducerea statului a declarat că sunt acuzații false de abuz aduse armatei. Comentariile Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, din cadrul Organizației Națiunilor Unite, Michelle Bachelet, și ale grupului Human Rights Watch, acuzând armata de încălcări care au fost raportate de RFI și France 24 în ultimele zile. La începutul acestei săptămâni, Human Rights Watch a declarat că soldații malieni au fost responsabili pentru uciderea a cel puțin 71 de civili din decembrie până în momentul de față.

Rusia a încercat să confiște sute de avioane de la proprietarii străini, relatează CNN. Rusia confiscă sute de avioane comerciale deținute de companii de leasing americane și europene, un alt semn al provocărilor cu care se confruntă industria aeriană a țării din cauza sancțiunilor venite în urma invaziei Ucrainei. Președintele Vladimir Putin a semnat luni o lege, ca parte a măsurilor “anti-sancțiuni” ale guvernului, care va permite companiilor aeriene rusești să înregistreze avioane închiriate de la companii străine în Rusia, unde li se vor elibera certificate locale de navigabilitate. Proiectul de lege va face posibil companiilor aeriene ruse să-și păstreze aeronavele închiriate străine și să opereze avioanele pe rute interne, îngreunând în același timp companiilor străine să-și recupereze avioanele fără aprobarea guvernului rus. Sancțiunile americane și europene adresate Rusiei impun companiilor de leasing să recupereze toate avioanele pe care le-au închiriat companiilor aeriene ruse până la sfârșitul lunii.

Peste 100 de persoane care au participat la proteste antiguvernamentale din Cuba în iulie 2021 au fost condamnate la pedepse de închisoare între șase și 30 de ani, raportează BBC. Din cei 129 de inculpați, doar unul a fost achitat, restul fiind găsiți vinovați de răzvrătire și furt. Câteva mii de cubanezi au participat la demonstrații, scandând pentru „libertate”. Adunările publice neautorizate sunt ilegale în Cuba și peste 1.000 de persoane au fost arestate. Protestele, cele mai mari din ultimele decenii, au avut loc pe fondul unei crize economice severe, manifestanții exprimându-și furia pentru creșterea prețurilor și penuria de alimente și medicamente.

Președintele Zelensky a făcut apel către conducerea Germaniei pentru a nu permite crearea unui nou “zid rusesc”, relatează BBC. Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski a declarat în fața Bundestagului ca un nou zid al Berlinului este în formare în Europa de Vest, zid ce va delimita libertatea de persecuție. În discursul său emoționant, liderul de stat a folosit numeroase paralele istorice pentru a face apel la experiențele membrilor din audiență, majoritatea care au crescut în Germania de Est comunistă, în umbra Zidului din Berlin. Deși a mulțumit Germaniei pentru tot ajutorul acordat de la începutul invaziei rusești, acesta a criticat, de asemenea, numeroasele afaceri nemțești care au continuat să colaboreze și să lucreze pe teritoriul Rusiei. Conform spuselor liderului de stat ucrainean, planul pentru conducta de gaze Nord Stream 2 a reprezentat “baza pentru noul zid” ce va despărți Europa. Reticența continuă a Germaniei de a permite accesul Ucrainei în Uniunea Europeană reprezinta, de asemenea, “o altă cărămidă” în acest perete. 

Autoritățile din Franța au acceptat sa discute despre o posibilă autonomie a insulei Corsica, informeaza Euronews. Ministrul de interne francez, Gerald Darmanin, a declarat că guvernul este pregătit să înceapă discuțiile în legătură cu autonomia insulei Corsica, ca urmare a confruntărilor violente din ultima săptămână. Protestatarii au intrat în conflict cu ofițerii de poliție după ce Yvan Colonna, un criminal condamnat ce înfățișează o figură reprezentativă a mișcării pro independentă, a fost atacat într-o închisoare franceză. Darmanin, care a promis “o runda de discuții fără precedent”, urmează să se întâlnească cu reprezentanții aleși în Corsica. “Suntem dispuși inclusiv să oferim și autonomie regiunii (…)”, a declarat acesta în cadrul unui interviu cu Corse Matin.

Agenția Spațială Europeană (ASE) a suspendat misiunea pe Marte planificată alături de compania rusească Roscosmos, declară Al Jazeera. Agenția Spațială Europeană a confirmat suspendarea pe o perioadă nedefinită a misiunii ExoMars, ce urma sa fie realizată alături de compania de stat rusească, Roscosmos. Decizia de a suspenda cooperarea a fost adoptată de către consiliul de conducere al Agenției, în cadrul întâlnirii de saptamana aceasta de la Paris. “Deplângem profund victimele și consecințele tragice ale agresiunii față de Ucraina”, a declarat ASE în comunicatul de presă. “Deși suntem pe deplin conștienți de impactul asupra exploatării științifice a spațiului, ASE este în linie cu sancțiunile impuse asupra Rusiei de către statele membre”, au adăugat aceștia. 

Organizația Națiunilor Unite și-a asigurat prezența oficială în Afghanistan, conform Al Jazeera. Consiliul de securitate din cadrul ONU a adoptat o rezoluție pentru a își asigura o prezență oficială în Afghanistan, țara al cărui guvern taliban nu este recunoscut de comunitatea internațională. Hotărârea, care nu menționează direct termenul de “taliban”, are în vedere un mandat de un an al unei misiuni politice din partea ONU. “Acest nou mandat pentru UNAMA (misiunea UN în Afghanistan) este crucial, nu numai ca răspuns la situația umanitară și criza economică, cât și pentru a ne atinge rezoluția de a obține pace și stabilitate în Afghanistan”, a declarat ambasadorul norvegian Mona Juul. Rezultatele votului au fost de 14 “în favoare”, cu o singură “abținere”, din partea Rusiei. 

Trupele din Mariupol au început căutarea de supraviețuitori după atacul rusesc asupra unui teatru, relatează Deutsche Welle. Conform oficialilor din orașul port Mariupol, clădirea teatrului care servea drept adăpost nu a cedat în urma atacurilor aeriene, dar intrarea a fost blocată de rămășițele exploziei. Forțele armate din zona au început misiunea de salvare a supraviețuitorilor. În urma estimarilor, mai mult de 350.000 de persoane se afla încă în adăposturile din regiunea orașului asediat.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …