Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 18 februarie în lume-Au început evacuările în regiunea separatistă Donețk, guvernul din Belarus a anunțat posibilitatea găzduirii armelor nucleare rusești, iar Summitul UE-UA s-a încheiat

A fost 18 februarie în lume-Au început evacuările în regiunea separatistă Donețk, guvernul din Belarus a anunțat posibilitatea găzduirii armelor nucleare rusești, iar Summitul UE-UA s-a încheiat

Material realizat de Yvonne Andreiaș și Meda Dragomir

Liderului mișcării separatiste din Ucraina a organizat o evacuare în masa, declară Euronews. Denis Pushilin, liderul Republicii Populare Donetk, o grupare separatistă susținută de autoritățile de la Kremlin, a îndemnat cetățenii din estul Ucrainei să evacueze zona și să se deplaseze către Rusia. Acesta susține că autoritățile ucrainene au pus în pericol viețile cetățenilor atunci când au mobilizat trupele și armamentele de-a lungul zonei de contact. Conform spuselor lui Pushilin, operațiunea de evacuare a fost organizată în coordonare cu guvernul rus și include ,,facilități de acomodare în regiunea Rostov”. Organizațiile separatiste din Ucraina și autoritățile naționale s-au acuzat reciproc de bombardamente în ultimele zile, iar specialiștii sunt de părere ca aceasta situație ar putea fi folosită drept pretext de către guvernul rus pentru a porni atacul asupra țării.  

Guvernul din Belarus a declarat că va găzdui arme nucleare rusești în cazul escaladării conflictului din Ucraina, precizează Euronews. Președintele Alexander Lukashenko a declarat că este dispus să găzduiască arme nucleare rusești pe teritoriul țării, în cazul unei amenințări iminente din partea Vestului. “Dacă va fi necesar … vom lansa nu numai arme nucleare, ci și arme nucleare de mare anvergura, pentru a ne apăra teritoriul”, a afirmat acesta. Ca urmare a dizolvării Uniunii Sovietice în 1991, constituția țării a declarat Belarusul o ,,zona denuclearizată”. Cu toate acestea, la finalul lunii, guvernul va organiza un referendum asupra unui amendament constituțional propus de președintele Lukașenko care, dacă acceptat, va putea permite mobilizarea armelor nucleare rusești în Belarus. ,,Dacă nu vor exista amenințări la adresa Belarusului din partea unor națiuni ostile, nu va fi nevoie de arme nucleare pe teritoriul țării pentru următorii 100 de ani”, a adăugat liderul de stat. 

Președintele SUA a afirmat că atacul rusesc ar putea avea loc “în următoarele zile”, însă a precizat că rămâne deschisă calea diplomației pentru reducerea tensiunilor, relateză Al Jazeera. În discursul susținut vineri după-amiază de la Casa Albă, Biden a declarat că trupele ruse ,,au în prezent Ucraina încercuită” și că Washingtonul crede că Moscova va viza capitala Ucrainei, Kiev. În contextul în care administrația Biden a respins cererile Rusiei, Moscova a amenințat că va lua ,,măsuri tehnico-militare” nespecificate dacă Occidentul va continua să se împotrivească.

În conferința de presă de după summitul UE – Africa, cancelarul german Olaf Scholz a subliniat importanța unei colaborări strânse cu statele africane, relatează Euractiv.  ,,Fie că este vorba de protecția mediului, de sănătatea globală, de viitorul ordinii multilaterale, bazate pe reguli, de pace și securitate sau de migrație, Europa și Africa pot răspunde la marile întrebări ale timpului nostru doar împreună. Relațiile noastre sunt de o relevanță strategică pentru ambele părți”, a subliniat Scholz. Germania este unul dintre cei mai mari donatori și investitori din Africa, însă moștenirea sa colonială în regiune este relativ redusă în comparație cu Franța și cu alte câteva state UE.

Prețurile la gaze și electricitate ,,vor rămâne ridicate și volatile cel puțin până în 2023″, potrivit previziunilor pe termen lung citate într-un proiect de comunicat al Comisiei Europene, conform Euractiv. Proiectul conține 12 acțiuni pe care UE le poate întreprinde pentru a atenua criza energetică continuă. Printre acestea se numără consolidarea capacității de energie regenerabilă, punerea în aplicare a măsurilor de economisire a energiei și continuarea sprijinului pentru gospodăriile și întreprinderile afectate. Acțiunile includ, de asemenea, măsuri de îmbunătățire a rezilienței aprovizionării cu gaze naturale a Europei.

Uniunea Europeană ia în considerare noi măsuri restrictive pentru a elimina lacunele din sancțiunile existente împotriva Belarusului, au declarat oficiali și diplomați ai UE, conform Reuters. Aceștia au mai declarat și faptul că UE lucrează la sancțiuni în cazul în care Minskul ar participa la o invazie în Ucraina. Sancțiunile împotriva Belarusului au fost impuse inițial după ce președintele Alexander Lukașenko a înăbușit protestele în urma alegerilor desfășurate în luna august 2020, iar de atunci au fost înăsprite de mai multe ori.

Fortuna Eunice a lovit Irlanda și Marea Britanie, raportează Euronews. Milioane de oameni din Marea Britanie au fost sfătuiți să nu își părăsească domiciliul vineri seara din cauza evenimentelor meteo ce le-ar putea pune în pericol viața. Agenția meteorologică britanică a emis un cod roșu pentru rafale de vânt extrem de puternice, depășind 196 de km pe oră. Meteorologii precizează că aceasta ar putea fi cea mai gravă furtună care a lovit Regatul Unit în ultimele trei decenii. Autoritățile avertizează că acest uragan va afecta transportul și va cauza întreruperi în furnizarea de curent. Cabinetul prim-ministrului Boris Johnson a convocat o întâlnire de urgență vineri pentru a stabili ce măsuri de siguranță suplimentare se vor adopta. 

Autoritățile din Hong Kong au introdus obligativitatea testării Covid pentru cei 7.4 milioane de cetățeni, informează Bloomberg. Carrie Lam, șefa executivului din Hong Kong, a declarat că autoritățile plănuiesc să introducă obligativitatea testării Covid pentru toți rezidenții orașului, în încercarea de a ține sub control noul val de infectii. ,,Testarea obligatorie și carantinarea întregului oraș nu sunt două decizii care merg mână-n mână, totul depinde de cum evoluează situația”, a precizat aceasta. ,,În cazul de față, după ce am analizat circumstanțele, am stabilit că testarea universală este cea mai bună măsură”. Hotărârile oficialilor vin ca urmare a situației critice ce pune în pericol sistemul de sănătate al capitalei. Președintele Chinei, Xi Jinping, a transmis liderilor orașelor că este timpul să considere lupta împotriva virusului Covid-19 o prioritate, și să ,,adopte toate măsurile necesare” pentru a ține situația sub control.

Malawi a raportat primul caz de poliomielita din Africa din ultimii 5 ani, conform CNN. Autoritățile sanitare din Malawi au declarat un nou focar de poliomielita dupa ce, pentru prima dată în ultimii 5 ani, un caz a fost detectat în capitala țării, Lilongwe. Inițiativa globală de eradicare a poliomielitei a precizat că este vorba de o fetița în vărstă de trei ani, care a prezentat un început de paralizie în noiembrie anul trecut. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, analizele de laborator au arătat că este vorba despre o tulpină provenită din Pakistan, țara în care poliomielita este încă o problemă endemica. ,,Orice caz de poliovirus este un eveniment important, iar noi vom mobiliza toate resursele disponibile pentru a susține acțiunile țării în eradicarea virusului”, a declarat coordonatorul pentru poliomielita din cadrul sediului OMS din Africa.  

Administrația Băncii Mondiale a aprobat un plan de utilizare a aproximativ 1 miliard de dolari dintr-un fond  înghețat al Afganistanului pentru programe de educație, agricultură, sănătate și familie, în ceea ce ar reprezenta un impuls major pentru eforturile de atenuare a crizelor umanitare și economice din ce în ce mai grave din țară, conform Reuters. Măsura ar fi luată în urma unei plăți reușite de 280 de milioane de dolari din același fond fiduciar către Programul Alimentar Mondial (PAM) și agenția ONU pentru copii UNICEF pentru a sprijini nutriția și sănătatea în Afganistan în ultimele câteva luni. Planul este de a ocoli autoritățile talibane sancționate, plătind banii din Fondul fiduciar pentru reconstrucția Afganistanului (ARTF), administrat de Banca Mondială, prin intermediul agențiilor ONU. Măsura urmează să fie discutată de consiliul de administrație al Băncii Mondiale la 1 martie

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …