Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 17 februarie în lume-Anthony Fauci a afirmat că SUA trebuie să se întoarcă la normalitate, compania lui Elon Musk, Neuralink, criticată pe fondul testării pe animale, iar fostul șef de stat din Honduras a fost arestat

A fost 17 februarie în lume-Anthony Fauci a afirmat că SUA trebuie să se întoarcă la normalitate, compania lui Elon Musk, Neuralink, criticată pe fondul testării pe animale, iar fostul șef de stat din Honduras a fost arestat

Material realizat de Ilinca Bîrcă și Meda Dragomir

Anthony Fauci a declarat că este timpul ca Statele Unite să înceapă revenirea la normalitate, conform Reuters. Expertul de top în boli infecțioase, dr. Anthony Fauci, a precizat că este timpul ca America sa inceapa sa se apropie de normalitate, în ciuda riscurilor răspândirii virusului COVID-19. Într-un interviu cu Reuters, Fauci a afirmat ca statul american este pus în fața unor decizii dificile în încercarea autorităților de a găsi un echilibru între a oferi protectie cetățenilor și a reveni la normalitate. La începutul săptămânii acesteia, funcționari din domeniul sănătății au anunțat pregatirea unor noi recomandări COVID-19 pe fondul scăderii cazurilor de infectare. „Nu vrem sa fim impulsivi și sa stricam tot ce am realizat pana acum, dar trebuie sa începem sa ne apropiem de revenirea la normalitate” a adaugat dr. Fauci. La momentul actual, America înregistrează aproximativ 147,000 de cazuri zilnice de infectare cu SARS-COV-2, o scadere de 40% fata de saptamanile trecute. 

Compania Neuralink deținută de Elon Musk a confirmat că mai multe maimuțe au murit în cadrul proiectului și a neagat afirmațiile privind cruzimea împotriva animalelor, relatează CNN. Compania de implanturi a lui Elon Musk, Neuralink, care își propune să permită creierului să se conecteze și să comunice cu computerele, a recunoscut că maimuțele au murit în cadrul procedurilor sale de testare, dar neagă acuzațiile de cruzime împotriva animalelor. Declarația celor de la Neuralink vine după ce Physicians Committee for Responsible Medicine, o organizație non-profit din SUA care pledează pentru alternative la testarea pe animale, a trimis o scrisoare către Departamentul Agriculturii din SUA în care face referire la încălcări și a solicitat o investigație asupra a ceea ce a numit „încălcări aparente flagrante ale legii privind bunăstarea animalelor legate de tratamentul maimuțelor utilizate în experimente invazive pe creier”. Reprezentanții Neuralink au afirmat că „nu sunt niciodată mulțumiti de standardele actuale pentru bunăstarea animalelor și se vor strădui mereu să facă mai mult pentru animalele care contribuie atât de mult la umanitate”.

Fostul șef de stat hondurian, Juan Orlando Hernández, a fost arestat sub acuzația de implicare într-un scandal cu droguri, anunță BBC. Poliția a fost trimisă la casa lui din capitala Tegucigalpa la câteva ore după ce SUA au cerut extrădarea acestuia pentru a-l împiedica să plece. Hernández s-a predat și a fost escortat de acasă cu cătușe. El este acuzat că a fost implicat într-o rețea de trafic de droguri care îl includea pe fratele său mai mic, Tony Hernández, care a fost condamnat anul trecut în SUA la închisoare pe viață. În timpul procesului lui Tony Hernández, procurorii au susținut că infamul baron mexican al drogurilor Joaquín „El Chapo” Guzmán i-a înmânat personal lui Tony Hernández 1 milion de dolari. Potrivit procurorilor, „El Chapo” Guzmán i-a spus lui Tony Hernández să-i transfere banii fratelui său, Juan Orlando, ca mită. Hernández a guvernat Honduras din 2014 până în ianuarie anul acesta. El neagă acuzațiile ce îi sunt aduse.

Premierul olandez Mark Rutte și-a cerut iertare public pentru rolul statului în abuzurile din războiul din Indonezia din anii 1940, relatează The Guardian. O anchetă a dezvăluit că statul olandez a tolerat utilizarea sistematică a execuțiilor extrajudiciare și a torturii în timpul războiului de independență al Indoneziei dintre 1945-1949. „Violența extremă” a serviciilor militare și de informații din Țările de Jos, se relatează în raport, a fost sancționată la cele mai înalte niveluri de guvernare, cu toate considerentele subordonate scopului de a menține colonia. Rutte a spus că vina nu aparținea soldaților individuali, ci sistemului din acel moment. „Cultura predominantă a fost una a privirii în altă parte, a eschivării și a unui sentiment colonial de superioritate, deplasat”, a spus el. „Este o realizare dureroasă, chiar și după atâția ani.”

Un om de stiinta rus a fost acuzat de spionaj în Germania, raporteaza Deutsche Welle. Parcul pentru inovații Augsburg găzduiește numeroase centre de cercetare, precum Institutul pentru Cercetarea Materialelor. Aceasta unitate se ocupă cu dezvoltarea unor noi tehnologii și materiale, folosite ulterior și în fabricarea rachetelor sau a echipamentelor spațiale. În acest context, biroul procurorului federal german a adus acuzații la adresa unui fost angajat al acestui institut, pentru activități ilegale de spionaj. Autoritățile sunt de părere ca serviciile de inteligență din Rusia au luat contact cu respectivul angajat în anul 2019 și-au păstrat legăturile pana la arestarea acestuia în iunie 2021. Procesul omului de știință de origine rusă, a cărui identitate nu a fost divulgată, a început joia aceasta la München.

Autoritățile australiene au declarat că vor clasifica Hamas drept o grupare terorista, conform Al Jazeera. Guvernul australian a declarat ca planuieste sa adauge întreaga mișcare palestiniana Hamas pe lista sa de organizații teroriste. Drept răspuns la aceasta afirmatie, purtătorul de cuvânt al organizației, Hazem Qassem a declarat pentru Al Jazeera ca Hamas condamnă decizia Australiei, considerand ca aceasta este o prejudecată clară în favoarea Israelului.  „Ceea care ar trebui sa fie clasificată drept organizație teroristă este ocupația israeliană, care în mod deliberat ataca palestinienii și încalcă legile internaționale și umanitare” a adaugat acesta. La momentul actual, atât Uniunea Europeană, cât și mai multe state precum SUA, Canada și Japonia considera Hamas drept o grupare terorista.

Firma de asigurari franceza CNP a declarat ca nu va mai finanța proiectele din domeniul de petrol și gaze, informeaza Reuters. Alaturandu-se mai multor firme de asigurari care si-au propus sa adopte o abordare proactiva pentru a combate incalzirea globala, CNP Assurances nu va ma finanța proiectele sau companiile din industria petrolului și a gazelor. „Pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris este necesara reducerea graduala a utilizarii combustibililor fosili”, a declarat Olivier Guignet, directorul companiei. Cu toate acestea, conform noului plan, CNP va continua să finanțeze filialele agentiilor dedicate exclusiv proiectelor de energie regenerabila. În cadrul conferinței ONU privind schimbările climatice din noiembrie anul trecut, băncile, companiile de asigurare și investitorii s-au angajat sa puna combaterea schimbărilor climatice în centrul activităților lor. 

Israelul a lansat un atac cu rachete către o bază militară din Siria, raporteaza Al Jazeera. Conform agenției SANA, deținută de statul sirian, orașul Zakia, la sud de capitala țării, Damasc, a fost lovit de numeroase rachete de sol israeliene. Atacul a fost lansat din cadrul unei baze localizate în Înălțimile Golan, un teritoriu anexat de către autoritățile israeliene. La momentul actual nu a fost raportată nicio victimă, ci doar daune minore aduse proprietăților. Acesta este al doilea atac asupra Siriei de luna aceasta. Saptamana trecuta, forțele israeliene de apărare au efectuat atacuri aeriene tintind sistemele de rachete si radar din sudul Siriei. Cu toate acestea, guvernul israelian refuză să recunoască sau să discute aceste operațiuni militare. 

Franța și aliații europeni au anunțat retragerea militară din Mali, informează Al Jazeera. O declarație semnată de Franța și aliații săi africani și europeni și publicată joi prevedea că „obstacolele multiple” ale guvernului militar au însemnat că nu mai sunt condițiile pentru a opera în Mali. Aliații, așadar, „au decis să înceapă retragerea coordonată a resurselor lor militare respective dedicate acestor operațiuni de pe teritoriul malian”. La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a respins „complet” ideea că Franța a eșuat în a oferi asistență fostei colonii, adăugând: „Nu putem rămâne implicați militar alături de autoritățile de facto ale căror strategie și scopuri ascunse nu le împărtășim”.

Treisprezece femei au murit miercuri seara după ce au căzut accidental într-o fântână într-un stat din nordul Indiei, relatează Deutsche Welle. Femeile stăteau pe o lespede de fier care acoperea fântâna când aceasta a cedat. Magistratul districtului, Kushinagar S. Rajalingam, a spus că fântâna era veche și nu putea suporta greutatea atâtor oameni care se odihneau peste placa de fier. „Victimele au căzut și au fost zdrobite sub moloz”, a spus Rajalingam. ,,Exprim cele mai profunde condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața. Prin aceasta, le urez răniților însănătoșire grabnică. Administrația locală este implicată în tot ajutorul posibil”, a declarat prim-ministrul indian Narendra Modi.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …