Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 17 mai în lume – SUA anunță donarea 20 de milioane de doze de vaccin, China anunță măsuri pentru controlarea curriculei educaționale în școlile private, iar un cunoscut lider jihadist a fost ucis în conflictul din Gaza

A fost 17 mai în lume – SUA anunță donarea 20 de milioane de doze de vaccin, China anunță măsuri pentru controlarea curriculei educaționale în școlile private, iar un cunoscut lider jihadist a fost ucis în conflictul din Gaza

Material realizat de Dora Timar și Andrei Popa

Președintele Federației Internaționale de Atletism, Seb Coe, a declarat că este încrezător în privința susținerii Jocurilor Olimpice de la Tokyo anul acesta, informează CNN. În prezent, japonezii se confruntă cu cel de-al 4-lea val de infecții cu virusul COVID-19, starea de urgență prelungindu-se până la finalul lunii mai. Din cauza acestui val de infecții, o petiție pentru anularea Jocurilor Olimpice de la Tokyo a fost trimisă către organizatori, strângând sute de mii de semnături, iar directorul executiv de la compania japoneză Rakuten a declarat că planurile de a găzdui Jocurile sunt o “misiune suicidală”. Cu toate acestea Seb Coe, președinte al Atletismului Mondial din 2015 și de 4 ori medaliat la Jocurile Olimpice, rămâne încrezător că Jocurile, care deja sunt amânate de un an din cauza pandemiei, vor avea loc.  Organizatorii au schițat un plan strict în speranța că vor putea găzdui Jocurile anul acesta în siguranță, incluzând teste riguroase și măsuri stricte pentru atleți. Aceștia au adăugat că vaccinurile sunt o parte importantă din a continua Jocurile Olimpice, dar nu vor fi obligatorii pentru atleți ca să participe.

Secretarul executiv al Ministerului Sănătății din Brazilia a anunțat că țara va primi ingrediente pentru a produce aproximativ 25 milioane de doze de vaccin AstraZeneca și Sinovac, conform Al Jazeera. Rodrigo Cruz, secretar executiv la Ministerul Sănătății din Brazilia, a declarat că institutul pentru cercetare medical Fiocruz va primi două loturi de ingrediente pentru dezvoltarea vaccinului AstraZeneca în țară, îndeajuns pentru a produce aproximativ 18 milioane de doze. Guvernatorul de stat Joao Doria a anunțat de asemenea că institutul biomedical Butantan va primi ingrediente pentru încă 7 milioane de doze până la sfârșitul lunii mai. Brazilia continuă să fie puternic afectată de pandemie, înregistrând aproximativ 435.000 de decese din cauza infecției cu coronavirus, fiind a doua cea mai afectată țară după Statele Unite ale Americii.

Politicienii din Germania au cerut înăsprirea măsurilor asupra protestatarilor antisemiți care s-au revoltat împotriva acțiunilor comise de către conducătorii din Israel, conform The Guardian. Mii de persoane au participat la proteste agresive antisemite în Germania, organizate în conexiune cu violențele din Israel. Protestatariii s-au adunat pentru a arăta solidaritate față de palestinieni prin acțiuni violente precum arderea steagurilor Israelului și scandarea de lozinci antisemite. Secretarul general al Democraților Creștini a declarat “Ne confruntăm cu proteste antisemite și ură condamnabilă față de evrei în aceste zile, ceea ce face vital să confruntăm antisemitismul într-un mod mai decisiv”. Protestele au atras aproximativ 6.500 de persoane, poliția intervenind pentru a-i opri și pentru a avertiza organizatorii în privința restricțiilor din pandemie. Un grup restrâns dintre protestatari au aruncat sticle, pietre și petarde către cei 600 de jandarmi care erau de față pentru a opri protestele. Un număr necunoscut de protestatari au fost răniți și alții au fost arestați. Wolfgang Schauble, președinte al Parlamentului Federal Unicameral din Germania, a declarat că este legitim să critici aspru politicile din Israel și să protestezi împotriva lor, dar a adăugat că nu există justificare pentru antisemitism, ură și violență.  De asemenea, acesta a solicitat protecție pentru comunitățile și zonele în care evreii locuiesc. Securitatea a crescut astfel în școli, sinagogi și spitale în ultimele zile.

Coaliția de la putere din Chile a pierdut oportunitatea de a rescrie Constituția țării, aleșii fiind din partea independenților, conform Al Jazeera. Votul pentru a alege 155 de cetățeni care să rescrie Constituția a venit în urma unor proteste puternice din octombrie 2019 care au erupt din cauza inegalității și elitismului. Constituția în vigoare creată între anii 1973-1990 sub conducerea dictatorului Augusto Pinochet este percepută ca favorizând companiile mari asupra drepturilor cetățenilor de rând, și nu menționează persoanele aparținând comunității indigene. Popularitatea coaliției centru-dreapta de la guvernare a scăzut din cauza deficitului adus de virusul COVID-19 în instaurarea sărăciei și șomajului.

Consiliul de Stat al Chinei a anunțat că va impune măsuri mai aspre asupra curriculei din școlile private, aceasta fiind ultima decizie luată dintr-o serie de măsuri care aveau ca intenție controlul asupra sectorului de educație din țară, conform Reuters. Conform noilor decizii, directorii, membrii din departamentul de conducere sau oricare alți membrii din corpul de decizie a învățământului privat din China vor fi obligați să aibă naționalitate chineză și să includă politicile aplicate în sistemul public de stat, măsuri ce vor fi luate cu scopul de a controla într-un mod mai eficient sectorul privat în creștere din China. Școlile nu vor mai putea organiza teste de admitere în avans și vor fi opriți din a crea noi școli private sau a converti o instituție într-o școală privată. 

Statele Unite ale Americii au anunțat că vor trimite pentru prima dată 20 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 pentru țările slab dezvoltate până la finalul lui iunie, informează Reuters. Joe Biden a anunțat într-o conferință de presă că SUA va dona pentru prima dată 20 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 pentru țările slab dezvoltate, pentru uz domestic, până la finalul lui iunie. Biden a mai anunțat că cele 20 de milioane de doze vor fi din gama Pfizer/BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson. Președintele SUA a declarat că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial America a fost arsenalul democrației, dar pe timpul pandemiei Covid-19, America va fi arsenalul vaccinurilor. El a asigurat că SUA va fi cel mai mare donator de doze de vaccin împotriva Covid-19 de la nivel mondial.

Departamentului Trezoreriei din SUA a publicat un nou set de sancțiuni contra administrației militare din Myanmar, relatează Reuters. Statele Unite ale Americii au impus un nou set de sancțiuni Myanmarului, țintind Consiliul Administrativ de Stat împreună cu încă 16 oficiali. Myanmar se află într-o criză politică încă din Februarie din cauza unei junte militare care a acaparat aparatul administrativ al statului, continuând cu proteste îndelungate ale cetățenilor împotriva armatei.

Un ciclon puternic a lovit coasta de Vest a Indiei distrugând clădiri și provocând alunecări de teren în regiunea Gujarat, conform Al Jazeera. Departamentul Indian de Meteorologie a anunțat lovirea coastei de Vest de către un ciclon extrem de sever, numit Tauktae, distrugând clădiri, stâlpi de electricitate și provocând alunecări de teren și inundații severe. Armata și marina indiană au intervenit în operațiuni de evacuare și salvare a cetățenilor prinși în catastrofa produsă de ciclon. Sute de mii de cetățeni au fost evacuați din zonele Gujarat, Maharashtra precum și din teritoriile vecine Daman și Diu. Circulația maritimă și aeriană a fost complet suspendată până la trecerea ciclonului și îmblânzirea condițiilor meteorologice. 

Liderul jihadist Hassam Abu Harbeed a fost ucis în urma unui atac aerian asupra Fâșiei Gaza de către forțele Israelului, raportează Al Jazeera.  Un lider islamic jihadist cunoscut,  Hassam Abu Harbeed, a fost ucis în urma unui raid aerian asupra Fâșiei Gaza de către trupele din Israel. Armata israeliană a declarat că Harbeed a stat în spatele mai multor atacuri asupra cetățenilor Israelului. La scurt timp după anunțarea uciderii liderului Jihadului Islamic, gruparea pe care o conducea a anunțat un atac cu rachete asupra orașului israelian coastal Ashdod.  În atacul asupra Fâșiei Gaza au fost uciși și trei civili palestinieni, armata israeliană declarând că gruparea Hamas a lansat 60 de rachete înspre orașele din Israel din zona Gazei. Gruparea Hamas denunță Israelul pentru crime împotriva civililor dar și pentru crimă premeditată. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 9 august în lume – Guvernul Rusiei a lansat un satelit iranian în spațiu, Guvernul Turciei a reluat explorarea gazelor în estul Mediteranei, iar Prim-ministrul Greciei a declarat că “nu știa nimic” despre interceptarea telefonică a liderului aflat în opoziție

Material realizat de Dora Timar și Doina Bulearcă  Pompierii din Cuba au reușit să stingă …