Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 16 noiembrie în lume – Liderii Uniunii Europene au ajuns la un comun acord pe tema creării unei forțe speciale de 5.000 de militari, Germania a suspendat procesul de aprobare pentru gazoductul Nord Stream 2, Rusia mediază un nou armistițiu între Armenia și Azerbaidjan

A fost 16 noiembrie în lume – Liderii Uniunii Europene au ajuns la un comun acord pe tema creării unei forțe speciale de 5.000 de militari, Germania a suspendat procesul de aprobare pentru gazoductul Nord Stream 2, Rusia mediază un nou armistițiu între Armenia și Azerbaidjan

Material realizat de Daniel Rădoi și Yvonne Andreiaș

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un comun acord pe tema creării unei forțe speciale de 5.000 de militari până în anul 2025, la două decenii după ce liderii organizației internaționale au convenit crearea unei armate europene, potrivit Reuters. Scopul armatei este de a interveni într-o serie de crize fără a se baza pe sprijinul Statelor Unite ale Americii. Aceasta va fi alcătuită din forțe terestre, maritime și aeriene. Miniștrii de externe și ai apărării din statele Uniunii Europene au început dezbaterea luni seară și au continuat-o marți dimineață, 16 noiembrie 2021. Doctrina acestui proiect va fi asemănător cu Conceptul strategic NATO, condus de Statele Unite ale Americii.

Germania a suspendat procesul de aprobare pentru gazoductul Nord Stream 2 marți, 16 noiembrie 2016, relatează The Guardian. Astfel, presiunea geopolitică la care este supusă Germania își spune cuvântul, suspendarea proiectului ar preveni o dependență tot mai mare de gaz rusesc. Consecința neîntârziată a acestui fapt a dus la creșterea piețelor energetice din Europa. Prețul gazului din Marea Britanie a crescut astăzi cu 9,3%, fiind un maximum în aproape trei săptămâni, în timp ce Țările de Jos au suferit o creștere de 7,9%, fiind una dintre cele mai mari piețe de gaz din Europa. O reluare a procesului de aprobare a gazoductului Nord Stream 2 va avea loc după ce compania, care este înregistrată în Elveția, își transferă principalele active și bugetul de personal către filiala sa din Germania. Europa se confruntă cu o criză a gazelor care se profilează, ducând la alimentarea temerile privind o încetinire industrială pe scară largă din cauza închiderii fabricilor și a potențialelor întreruperi de curent. 

Armenia a solicitat Rusiei ajutorul cu scopul protejării suveranității teritoriale în contextul celor mai severe confruntări din ultimul an de la granița cu Azerbaidjanului, relatează Reuters. După războiul de 44 de zile dintre Erevan și Baku, sfârșit atât cu moartea a peste 6.500 de oameni, cât și cu înfrângerea Armeniei de către Azerbaidjan, relațiile dintre cele două state rămân în continuare tensionate. În acest context, Secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigoryan, a invocat ajutorul Rusiei pe baza unui acord bilateral din 1987, care are la bază conceptul de apărare reciprocă. Forțele ruse au intervenit pentru negocierea unui acord de pace, mobilizând, de asemenea, aproximativ 2.000 de “apărători ai păcii”. 

Sursă: Atlantic Council

Președintele american, Joe Biden, a ținut o teleconferință alături de liderul chinez, Xi Jinping, marți dimineața, 16 noiembrie 2021, conform Reuters. Întâlnirea dintre cei doi lideri a durat peste 3 ore, mai mult decât era planificată. Subiectele abordate în cadrul teleconferinței au fost legate de comerț și situația din Taiwan, Coreea de Nord, Iran și Afganistan. Liderul chinex, Xi Jinping, a declarat în legătură cu situația din Taiwan că statul chinez va lua măsuri decisive în cazul în care forțele pro-independență trec “o linie roșie”.

Biroul de pașapoarte din Kabul și-a oprit activitatea, marți dimineață 16 noiembrie 2021, în urma defecțiunilor tehnice al echipamentelor folosite pentru eliberarea de documente biometrice, relatează Reuters. În urma instalării la puterea Afganistanului a regimului condus de talibani și a crizei economice și umanitare care amenință milioane de oameni cu foamete și șomaj, tot mai mulți afgani părăsesc țara în fiecare zi. Biroul de pașapoarte este asaltat zilnic de circa 15.000-20.000 de persoane, de cinci ori mai mult decât poate face față acesta, mulți au fost forțați să revină următoarea zi după ce nu au reușit să-și depună cererea. În urma acestor probleme, Biroul a hotărât să-și oprească activitatea pentru câteva zile pentru a evita tulburările în rândul oamenilor.

Două explozii au avut loc, marți dimineață 16 noiembrie 2021, în capitala Ugandei, Kampala, potrivit CNN. Cele două explozii au avut loc la un interval de 30 de minute una de cealaltă. O explozie a avut loc lângă sediul poliției, iar a două în apropierea Parlamentului Ugandei, neștiindu-se cauzele. Poliția și personalul armatei au izolat zonele devastate de explozii, iar numărul de decese și răniți nu se știe deocamdată. Luna trecută a avut loc o altă explozie în Kampala, rezultând cu mai mulți răniți și o persoană decedată, Statul Islamic revendicând-o.

Sursă: The New York Times

Ministrului finanțelor din Suedia, Magdalena Andersson, i s-a acordat mai mult timp în scopul formării unui nou guvern, afirmă Reuters. În contextul desemnării acesteia de către Partidul Social Democrat în funcția de prim-ministru, înlocuindu-l, astfel, pe Stefan Lofven, Magdalena Andersson urmărește să câștige suportul necesar din partea partidului de stânga pentru a obține un vot de confirmare în parlament.  Astfel, deși Andersson a câștigat suportul Partidului Central, este imperativ ca aceasta să fie susținută nu doar de prezenta coaliție, dar și de partidul de stânga. Datorită acestei necesități, doamna ministru a cerut extinderea termenului limită pentru alcătuirea unui nou guvern până la data de 22 Noiembrie 2021, declarându-se optimistă în privința viitoarelor rezultate politice.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJEU) s-a pronunțat împotriva Poloniei în ceea ce privește desemnările judecătorilor, afirmând că legislația UE este încălcată, informează CNN. Hotărârea a survenit în urma cerinței unei instanțe poloneze, adresate CJEU, de a stabili dacă atribuțiile guvernului, conform cărora este permisă desemnarea judecătorilor din instanțe inferioare în instanțe superioare și, ulterior, revocarea acestora fără motivare, încalcă conceptul de independență judiciară. La momentul actual, Polonia se poziționează diametral opus de principiile UE privind statul de drept și reformele judiciare, fapt ce îi determină pe critici să afirme că independența sistemului judiciar polonez este subminată.

Norvegia a insistat asupra contribuției statelor la un fond al Organizației Națiunilor Unite prin intermediul căruia să fie furnizați bani direct către statul afgan, cu scopul îmbunătățirii economiei naționale, relatează Reuters. Statul norvegian a garantat alocarea unei sume de 23 de milioane de dolari pentru acest fond, acesta fiind gestionat de către Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD). Astfel, Ministrul Afacerilor Externe, Anniken Huitfeldt, urgentează strângerea de fonduri, afirmând că scopul acestui demers este de a clădi o punte între un efortul umanitar și un efect pe termenul lung, acela de a asigura depășirea acestei perioade dificile pentru cetățenii afgani.  

Sursă: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix/via REUTERS

Joe Biden a interzis accesul membrilor guvernamentali din Nicaragua în Statele Unite, conform Reuters. După ce Daniel Ortega a fost reales președinte pentru al patrulea mandat consecutiv, folosind, de-a lungul timpului, măsuri drastice împotriva presei care îl critică, dar și împotriva dizidenților politici, Organizația Statelor Americane (OSA) a adoptat vineri o rezoluție în care se afirmă că alegerile din Nicaragua nu au avut “legitimitate democratică”. De asemenea, accesul membrilor guvernului nicaraguan de a intra în Statele Unite ale Americii a fost interzis. În favoarea acesteia rezoluții, au votat 25 de state, în vreme ce șapte națiuni s-au abținut, printre care Mexic și Bolivia.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …