Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 15 martie în lume – Țările de Jos organizează primele alegeri din vestul Europei de la începutul pandemiei, sora liderului nord-coreean avertizează SUA ”să nu pornească haosul”, iar Vaticanul anunță că nu va binecuvânta căsătoriile între persoane de același sex
Sursa Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw

A fost 15 martie în lume – Țările de Jos organizează primele alegeri din vestul Europei de la începutul pandemiei, sora liderului nord-coreean avertizează SUA ”să nu pornească haosul”, iar Vaticanul anunță că nu va binecuvânta căsătoriile între persoane de același sex

Material realizat de Dora Timar și Andrei Popa

Reprezentanții Departamentului de Stat ai Statelor Unite ale Americii au anunțat că un emisar special pentru reconciliere va participa la summitul din Moscova pentru stabilirea procesului de pace din Afganistan, retragerea trupelor americane din teritoriul conflictual având loc pe data de 1 mai, conform Al Jazeera.  Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a anunțat că Zalmay Khalilzad va participa la conferința de joi din Moscova, scopul summitului fiind de a începe negocierile necesare pentru stabilirea păcii între talibani și conducătorii din Afganistan. Talibanii, guvernul și președintele din Afganistan, Ashraf Ghani, au acceptat invitația de participare la conferința din Rusia, ceilalți invitați fiind reprezentanți din China și Pakistan. Administrația președintelui Joe Biden a propus înlocuirea actualului guvern din Afganistan cu o administrație interimară până la hotărârea și aprobarea unei noi constituții și susținerea viitoarelor alegeri. Purtătorul de cuvânt al talibanilor a anunțat că este sceptic cu privire la propunerea președintelui SUA, explicând că a fost dovedit faptul că guvernele interimare sunt ineficiente și că acestea nu ar putea face față la provocările cu care țara se confruntă. Armata din SUA își va retrage cei 2.500 de soldați din Afganistan până pe data de 1 mai, conform unei înțelegeri dintre administrația fostului președinte Donald Trump și talibani.

China și țările vestice au hotărât să participe în procesul de modernizare a Egiptului, în condițiile în care președintele țării, Abdel Fattah el-Sisi, dorește să transforme cea mai populată țară din Orientul Mijlociu, informează Al Jazeera. China a hotărât să participe în cursa pentru proiectele uriașe de modernizare și dezvoltare a infrastructurii în Egipt, alături de alți competitori internaționali. Președintele el-Sisi a declarat că guvernul se află în procesul de încheiere a unor înțelegeri economice cu diverse țări pentru modernizarea Egiptului. Unele proiecte au fost deja semnate, cum ar fi planul de construcție a unor trenuri de mare viteză electrice, contract de 23 miliarde de dolari semnat cu o firmă din Germania. Țara a decis să construiască prima centrală nucleară pe coasta mediteraneana a orașului El Dabaa, printr-un acord cu firma nucleară de stat din Rusia. O firmă de construcție internațională din Belgia a semnat un contract pentru construirea Muzeului Grandios din Egipt în Giza, fiind cel mai mare muzeu din lume odată cu deschiderea sa anul acesta. Reprezentanții guvernului au propus construirea unui oraș uriaș lângă Cairo care va găzdui cele 29 de ministere, cabinetele și mai mult de 5 milioane de rezidenți, noua capitală administrativă fiind susținută în principal de China, care va sprijini construcția cu 3 miliarde de dolari.

Oficialii din Uniunea Europeană au lansat o procedură legală împotriva Marii Britanii pentru încercările unilaterale de la Londra de a extinde perioada de grație a Brexitului față de importul de produse alimentare în Irlanda de Nord, relatează CNN. Decizia a fost stabilită după ce secretarul de stat din Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a anunțat că Marea Britanie plănuiește să extindă ocolirea cerințelor birocratice pentru importul de hrană până la data de 1 octombrie, deși perioada de grație față de import era propusă spre expirare la sfârșitul lunii martie. Extensia de 3 luni a perioadei de tranziție a Brexitului a fost o măsură aprobată de către guvern pentru a permite industriilor de hrană adaptarea la noile bariere de comerț din Marea Irlandeză. O parte specifică din înțelegere a constat în eliminarea controalelor dintre Irlanda de Nord, care este parte a Marii Britanii, și Republica Irlandeză, care este membru UE. Acordul pentru comerț dintre UE și Marea Britanie, care a intrat în vigoare la începutul anului 2021, solicită verificarea unor produse care ajung în Irlanda de Nord din Marea Britanie, inclusiv a produselor alimentare. Vice-președintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a trimis o scrisoare politică către reprezentanții Marii Britanii pentru a cere guvernului britanic respectarea protocolului semnat, orice altă decizie având potențialul de a rezulta în sancționarea financiară a țării.

Guvernul din India are în vedere o propunere de interzicere prin lege a criptomonedelor, fiind vizate persoanele care dețin, fac schimburi și susțin aceste materiale digitale, informează Reuters. Conform relatărilor unui oficial din guvern, proiectul de lege ar conține una din cele mai stricte politici împotriva criptomonedelor din lume, fiind prima țară care va interzice total și va incrimina posesia, emisia, minatul, tranzacționarea și transferul monedelor digitale. Decizia este în linie cu agenda guvernului care a propus în ianuarie interzicerea monedelor virtuale, cum ar fi bitcoin, prin crearea unui plan de reglementare a sistemului digital. Unele comentarii recente ale guvernului au oferit speranță investitorilor în ceea ce privește controlul autorităților asupra pieței virtuale, dar planul de lege ar propune până la 6 luni de lichidare a monedelor virtuale, după care se vor percepe penalități conform cu legea propusă. Reprezentanții guvernului au încredere în adoptarea legii, majoritatea din parlament fiind din partidul prim-ministrului Indiei, Narendra Modi. Reprezentanți ai Reserve Bank of India au exprimat îngrijorare cu privire la riscurile stabilității financiare după această decizie, banca centrală lucrând la lansarea propriei monede digitale.

Sora liderului Coreei de Nord, Kim Yo-jong a amenințat Statele Unite ale Americii să nu provoace haos odată cu pregătirea politicilor coreene ale președintelui Joe Biden, conform BBC. Kim Yo-jong a criticat SUA și Coreea de Sud pentru demararea unor exerciții militare comune, chiar înainte de vizita oficialilor diplomatici din SUA în Seoul, Coreea de Sud. Reprezentanții guvernului american au declarat că au încercat săptămâni întregi să stabilească un contact diplomatic cu reprezentanții Coreei de Nord, dar oficialii de la Pyongyang încă nu au recunoscut alegerea președintelui Joe Biden. Cele două țări nu au stabilit o înțelegere cu privire la armele nucleare și programul privind rachetele balistice ale Coreei de Nord. Kim Yo-jong a fost citată în ziarul de presă oficial Rodong Sinmun declarând “Un sfat pentru noua administrație din SUA care încearcă să împrăștie mirosul de praf de pușcă asupra teritoriului nostru, dincolo de ocean. Dacă își doresc să doarmă în pace pentru următorii patru ani, vor face bine să se abțină de la a provoca haos din prima lor mișcare.”, făcând referire la exercițiile militare din Coreea de Sud și la planurile administrației Biden. Președintele Joe Biden a anunțat noi politici față de Coreea de Nord, urmând să fie prezentate luna viitoare. Ambițiile nucleare ale Coreei de Nord sunt așteptate a fi discutate în vizita secretarului de stat din SUA, Anthony Blinken și Secretarului Apărării, Llloyd Austin în Coreea de Sud și Japonia.  

Opozantul rus Alexei Navalnîi a reclamat că este deținut într-un penitenciar din regiunea Vladimir, recunoscut pentru controlul strict asupra deținuților, relatează Reuters. Într-o postare de pe contul personal de Instagram, Alexei Navalnîi a confirmat că este deținutul penitenciarului IK-2 din localitatea Pokrov, aflat în regiunea Vladimir, poziționat la nord-est de Moscova. Echipa de avocați a opozantului politic a declarat că după transferul de săptămâna trecută din penitenciarul Kolchugino, aceștia nu au știut actuala locație întrucât autoritățile nu au precizat locația de transfer. În postarea sa de pe Instagram, Navalnîi și-a asigurat susținătorii că este într-o stare bună și că se declară surprins de sistemul de penitenciare rus, care a reușit să construiască un lagăr de corecție la aproximativ 100 de kilometri de Moscova. Opozantul politic este condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, iar singura modalitate de comunicare cu exteriorul este prin echipa personală de avocați. 

Vaticanul a declarat că Biserica Catolică nu va binecuvânta căsătoriile între persoane de același sex întrucât ”Dumnezeu nu poate să binecuvânteze un păcat”, informează Associated Press. Congregația pentru doctrină și credință a răspuns într-un document de două pagini, care a fost tradus în șapte limbi, faptul că Biserica Catolică nu va binecuvânta căsătoriile între persoane de același sex, documentul fiind semnat apoi de Papa Francisc. Vaticanul a mai declarat faptul că Biserica Catolică primește și binecuvântează persoanele LGBT, însă nu poate să binecuvânteze uniunea dintre ele, întrucât orice tip de uniune dintre două persoane de același sex se poate considera ca fiind un proces de căsătorie, lucru care ”nu face parte din planul lui Dumnezeu”. Biserica Catolică a mai declarat că persoanele LGBT trebuie tratate cu demnitate și respect, dar căsătoriile reprezintă o ”dezordine intrinsecă” pe care divinitatea nu o poate accepta.

Trei profesori au fost răpiți în urma unui atac armat la o școală primară din nord vestul Nigeriei, conform Reuters. Un grup de motocicliști înarmați au luat cu asalt o școală primară din regiunea Kaduna, situată în nord vestul Nigeriei, în urma căruia au răpit trei profesori. Comisarul de stat al regiunii Kaduna, Samuel Aruwan, a declarat că niciun copil nu a fost răpit în urma atacului, însă atacatorii au ales să răpească trei profesori. Aruwan a mai declarat că înainte de atacul asupra școlii primare, motocicliștii au încercat să răpească și alte persoane din regiune, 39 de persoane încă rămânând dispărute. Purtătorul de cuvânt al președintelui a declarat că nu deține informații detaliate în legătură cu atacul din nord vestul Nigeriei. În seria de răpiri din nord vestul regiunii, 700 de persoane au fost răpite din decembrie și până acum, iar 100 dintre acestea încă nu au fost recuperate.

Germania, Franța, Italia și Spania au suspendat administrarea vaccinului anti-Covid-19 AstraZeneca, conform Al Jazeera. După ce în mai multe zone ale Europei s-au raportat formări de cheaguri de sânge ca simptom secundar al vaccinului AstraZeneca, Germania, Franța, Italia și Spania au suspendat administrarea serului. Organizația Mondială a Sănătății a susținut într-un comunicat că lipsa  existenței unor dovezi care să demonstreze că vaccinul AstraZeneca este cauza principală a formării cheagurilor de sânge este argumentul principal care ar trebui să convingă statele să reia procesul de vaccinare și să anuleze suspendarea. Agenția Europeană a Medicamentelor a informat printr-un comunicat că nu există dovezi prin care să demonstreze o corelație între cheagurile de sânge și administrarea dozei AstraZeneca, însă se vor mai derula testări până la următorul comunicat de joi. 

Țările de Jos au început organizarea primelor alegeri parlamentare din vestul Europei de la începutul pandemiei Covid-19. Guvernul a decis ca alegerile să se desfășoare pe parcursul a trei zile, informează Al Jazeera. Pentru prima dată, de la 1894, alegerile parlamentare din Țările de Jos se derulează pe parcursul a trei zile, astfel încât să permită grupurilor vulnerabile să voteze înaintea datei oficiale care va fi în 17 martie. Guvernul a mai decis ca persoanele de peste 70 de ani vor avea dreptul de a vota și prin corespondență, decizie care până în prezent nu a mai fost adoptată. În urma sondajelor realizate înaintea scrutinului, Partidul pentru Libertatea și Democrația Poporului (VVD), partidul actualului premier Mark Rutte, de ideologie conservativ liberală, este favorit în opinia cetățenilor. Sjoerd van Heck, cercetător al Ipsos, a susținut că susținerea publică a crescut pentru VVD în timpul pandemiei, cetățenii fiind mulțumiți de progresul Țărilor de Jos în lupta cu pandemia Covid-19. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu. Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări …