Home / Statele Lumii / Gibraltar

Gibraltar

GIBRALTAR

GibraltarDrapelul tarii: este format din doua benzi orizontale(banda superioara fiind mai lata), de culori diferite: alb si rosu; pe banda alba este pozitionat central un castel rosu cu trei turnuri, cu o cheie aurie care atarna de acesta, centrata pe banda rosie. Modelul reprezinta stema Gibraltarului aprobata de Regele Ferdinand si Regina Isabella a Spaniei la data de 10 iulie 1502; prin intermediul castelului, Gibraltar este asemuit unei cetati, iar cheia ilustreaza importanta strategica a tarii – cheia care deschide drumul spre Mediterana.

ISTORIC: Fiind o zona importanta  din punct de vedere strategic, Gibraltar a fost cedata de Spania in urma Tratatului de la Utrecht, Marii Britanii; garnizoana britanica a fost declarata colonie, in 1830. In urma unui referendum, din 1967, populatia a respins anexarea la Spania. Autonomia ulterior obtinuta din partea Marii Britanii, in 1969, a determinat Spania sa inchida granitele si sa le taie orice mijloc de comunicare. Intre 1997 si 2002 au avut loc o serie de tratative intre Marea Britanie si Spania de instituire a unei suveranitati comune asupra Gibraltarului. Drept raspuns la aceste tratative, guvernul din Gibraltar a solicitat un referendum la sfarsitul anului 2002, in urma caruia, poporul a votat impotriva impartasirii suveranitatii cu Spania. Inca din 2004 mai au loc tratative intre Spania, Marea Britanie si Gibraltar cu scopul de a rezolva problemele legate de populatia locala si s-au emis acorduri de cooperare in domenii precum serviciile fiscale si serviciile financiare, mijloace de comunicare si securitate maritima, politica, servicii legale, protectia mediului inconjurator, sistemul educativ si servicii de viza. In perioada anului 2009, a izbucnit un conflict intre non-violent intre navele maritime ale Spaniei si ale Marii Britanii, din dorinta revendicarii unor ape teritoriale. In 2007, a intrat in vigoare o noua Constitutie, non-coloniala, intrucat Curtea Europeana a Primei Instante a recunoscut drepturile tarii de a-si reglementa propriul regim de taxe, in decembrie 2008, insa Marea Britanie, isi pastreaza responsabilitatile asupra sistemului de aparare, relatiilor internationale, securitatii interne si asupra stabilitatii financiare.

GEOGRAFIE

Localizare: Europa de Sud-Vest, marginita de Stramtoarea Gibraltar, care se conecteaza cu Marea Mediterana si Oceanul Atlanticului de Nord, prin intermediul coastei de sud a Spaniei.

Coordonate geografice: 36 08 N, 5 21 W

Suprafata totala: 6.5 km patrati, suprafata uscatului: 6.5 km patrati, suprafata acoperita cu apa: 0 km patrati

Granite: 1.2 km

Tari invecinate: Spania 1.2 km

Tarmuri: 12 km

Ape teritoriala: mare teritoriala: 3 mile marine

Climatul: mediteranean cu ierni blande si veri calde

Relieful: coaste inguste care marginesc Stanca Gibraltarului

Altitudini extreme: cele mai joase: Marea Mediterana: 0 m, cele mai inalte: Stanca Gibraltarului: 426 m

Resurse naturale: nici una

POPULATIE

Populatie: 28.956 locuitori (estimare iulie 2011)

Rata natalitatii: 14.23 nasteri/1.000 locuitori (estimare 2011)

Rata mortalitatii: 8.18 decese/1.000 locuitori (estimare iulie 2011)

Populatia urbana: 100%

Rata mortalitatii infantile: 6.69 decese/1.000 nasteri

Speranta de viata la nastere: total: 78.68, barbati: 75.84, femei: 81.72 ani (estimare 2011)

Grupuri etnice: spanioli, italieni, englezi, maltezi, portughezi, germani, nord-africani

Religii: romano catolici 78.1%, Biserica Angliei 7%, alti crestini 3.2%, musulmani 4%, evrei 2.1%, hindu 1.8%, altii sau neprecizat 0/9%, nici una 2.9%

POLITICA

Numele tarii:

Forma conventionala scurta: Gibraltar

Capitala: Gibraltar, coordonate geografice: 36 08 N, 5 21 W

Ziua Nationala: 10 septembrie (1967)

Nota: ziua initierii referendumului pentru a hotari daca sa ramana de partea Marii Britanii sau a Spaniei

Constitutia: 5 iunie 2006, a intrat in vigoare in 2 ianuarie 2007

Sistemul juridic: sistemul de legi al Marii Britanii

Drept de vot: universal, 18 ani; inclusiv cetatenii englezi care s-au stabilit de sase luni sau o perioada mai lunga de timp

Puterea executiva:

Seful statului: Regina Elizabeta a II – a (din 6 februarie 1952); reprezentata de Guvernatorul Vice-Amiral Sir Adrian Johns (dn 26 octombrie 2009)

Alegeri: monarhia este ereditara; guvernatorul este desemnat de monarhie; dupa alegerile legislative, conducatorul partidului majoritar sau conducatorul coalitiei majoritare este de obicei desemnat Ministru-Sef de guvernator.

Puterea legislativa: Parlament Unicameral (18 membrii: 17 sunt alesi prin vot popular, 1 loc atribuit interlocutorului desemnat de Parlament, membrii servesc unui mandat de patru ani)

Puterea juridica: Curtea Suprema, Curtea de Apel

Codul de internet al tarii: .gi

Dispute transnationale:

Internationale: in 2002, in urma unui referendum, populatia a votat imptriva acordului de a-si impartii suveranitatea; guvernul tarii insista in egala participare la discutii a Spaniei si a Marii Britanii; Spania nu este de acord cu planurile Marii Britanii de a oferi statului o autonomie deplina.

gi_large_locator gi-map

Despre PoliticALL

Vezi și

Republica Dominicana

Republica Dominicana Drapelul tarii: O cruce alba pe centrul drapelului si care imparte steagul in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *