Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 8 și 9 aprilie în lume – Forțele armate ale statului Israel au coordonat un atac asupra Siriei, rubla s-a devalorizat la cea mai mare cotă din ultimul an iar Autoritățile chineze au continuat exercițiile militare din zona Taiwanului

Au fost 8 și 9 aprilie în lume – Forțele armate ale statului Israel au coordonat un atac asupra Siriei, rubla s-a devalorizat la cea mai mare cotă din ultimul an iar Autoritățile chineze au continuat exercițiile militare din zona Taiwanului

Material realizat de  Radu Ioan Mocanu.

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii a întreprins o călătorie în Nashville, Tennessee, cu scopul de a-și arăta sprijinul în favoarea reprezentanților excluși din congresul statului, conform Reuters. Republicanii care dețin majoritatea din Camera reprezentanților a statului Tennessee au exclus doi membrii pe fondul unor proteste organizate pentru reforma armelor, cerută în urma unui atac armat la o școală, soldat cu șase victime. Expulzarea congresmenilor a fost folosită de membrii Partidului Democrat pentru a câștiga sprijin în favoarea unei reforme ce are scopul de a restricționa accesul la armele automate. Membrii Partidului Republicani și-au exprimat dezacordul în privința acestei reforme, invocând al doilea amendament din Constituția Statelor Unite. Președintele Joe Biden i-a invitat pe membrii excluși la Casa Albă, felicitându-le susținerea reformei și a valorilor democratice. De asemenea, vicepreședintele Harris a încurajat într-un discurs comunitățile de tineret să activeze pentru punerea în aplicare a reformei. 

 

Forțele armate ale statului Israel au coordonat un atac asupra Siriei, notează Al Jazeera. Acest fapt este văzut drept un act de retaliere, ca urmare a atacurile lansate de armata Siriei asupra Israelului. Acțiunea militarilor israelieni a fost ultima dintr-un șir de evenimente ce au dus la creșterea tensiunilor regionale, evenimente petrecute în Gaza, Cisiordania, Ierusalimul de Est și Liban. Oficialii Israelului au confirmat că atacurile au vizat infrastructura militară a Siriei, după ce forțele din Damasc au lansat mai multe rachete. Atacurile asupra Israelului au venit ca urmare a acțiunilor întreprinse de autoritățile israeliene, precum descinderea de la moscheea Al-Aqsa. Jurnaliștii israelieni au descris evenimentele ca fiind ieșite din comun iar situația este considerată critică, tensiunile fiind ridicate la un nivel nemaivazut în ultimii ani. 

 

Moneda rusească, rubla, s-a devalorizat la cea mai mare cotă din ultimul an, pe fondul sancțiunilor impuse de statele occidentale, relatează BBC. Sancțiunile ce au afectat mai multe ramuri ale economiei rusești au fost impuse ca urmare a invaziei Ucrainei. Consecințele se văd în devalorizarea rublei, conform Bursei de Schimb de la Moscova, care a anunțat că dolarul american valorează optzeci și două de ruble. În contradicție cu devalorizarea rublei, oficialii de la Moscova au afirmat că economia Federației Ruse a suferit o scădere de doar 2.1%, în ciuda previziunilor de 15%. Deși președintele Vladimir Putin a anunțat că economia nu a fost afectată de sancțiunile occidentale, în ultima săptămână a afirmat consecințele sancțiunilor. Ministrul de finanțe rus a comentat că această devalorizare vine ca urmare a interdicțiilor din aripa comerțului, însă rubla își va reveni de pe urma exportului de energie pe piețele globale. 

 

Autoritățile chineze au continuat exercițiile militare din zona Taiwanului pentru a doua zi consecutivă, anunță Deutsche Welle. Ministrul apărării taiwanez a anunțat că nouă ambarcațiuni militare au fost detectate, plus cincizeci și opt de aparate de zbor, afirmând că sistemele de apărare ale insulei rămân în stare de alertă. Comandantul acestor exerciții militare a afirmat că acestea se vor desfășura până luni, iar presa de stat a afirmat că forțele chinezești vor efectua manevre de încercuire a insulei. Exercițiile au fost demarate după ce președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, s-a întors dintr-o vizită făcută la Washington unde s-a întâlnit cu Speakerul Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy. Oficialul taiwanez a afirmat că va continua colaborarea cu statele lumii libere pentru combaterea expansiuni regimurilor autoritare. Un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării din Statele Unite a afirmat că deține resurse pentru a fi îndeplinite angajamentele de securitate din Asia. 

 

Membrii ai guvernului britanic au anunțat că vor renunța la abrogarea de legi europene în vederea unor probleme în interiorul partidelor, informează The Guardian. Renunțarea la acest demers legislativ are scopul de a nu stârni agitație internă în rândul Partidului Conservator, în vederea alegerilor ce vor avea loc în luna mai. Procesul legislativ prevede abrogarea a mai mult de patru mii de legi ale Uniunii Europene ce se regăsesc în statutele britanice, pentru a asigura continuitatea post Brexit. Mai mulți membri conservatori, liberali sau laburiști au susținut întrevederi secrete pentru a stabili termenii renunțări la proces. De asemenea, acest demers ar putea aduce complicații pentru măsurile luate de actualul premier, Rishi Sunak, în relația cu instituțiile Uniunii Europene. Un purtător de cuvânt al guvernului a afirmat în mod oficial că se lucrează la finalizarea procedurilor pentru stoparea reformelor realizate în relația cu Uniunea Europeană. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …