Home / A fost azi în lume / 2022 / 14.03- Evoluția conflictului din Ucraina- Live Updates

14.03- Evoluția conflictului din Ucraina- Live Updates

Ziua a început cu un mesaj video transmis la scurt timp după miezul nopții de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin care anunță intrarea în a 18-a zi a unui război ,,pentru viață, pentru Ucraina, pentru independență”. În cadrul intervenției sale, Zelenski a deplâns atacurile recurente ale armatei ruse asupra statului ucrainean, ce au avut loc ,,de la est la vest”, 30 de atacuri cu rachete înregistrându-se doar în regiunea Liov. 

Volodimir Zelenski a continuat adresa, amintind că anul trecut a avertizat liderii NATO că, în absența unor sancțiuni preventive adresate Rusiei, aceasta va începe un război, lucru demonstrat prin evenimentele actuale. Mai mult, Zelenski a argumentat că proiectul Nord Stream 2 a fost folosit drept o armă îndreptată împotriva Europei. 

De asemnea, șeful statului ucrainean a solicitat încă o data liderilor NATO să ,,închidă cerurile” Ucrainei, apreciind că, în caz contrar, va fi doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor lovi teritoriul NATO.

În finalul mesajului video, Zelenski a afirmat că se află în cursul negocierii cu state europene precum Bulgaria, Slovacia, Republica Cehă, România, Polonia și Marea Britanie, a căror susținere pentru statul și armata ucraineană este resimțită. Acesta a anunțat și că a discutat cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, despre perspectiva de aderare la UE a Ucrainei. 

În ceea ce privește negocierile cu Federația Rusă, Zelenski a afirmat că zilnic au loc videoconferințe între reprezentanții celor două delegații, iar scopul delegației ucrainene este de a obține o întâlnire directă între președintele ucrainean și omologul său rus, Vladimir Putin.

Astăzi are loc și cea de-a patra rundă de negocieri între delegațiile de la Moscova și Kiev, conform mai multor surse din presa internațională și declarației unuia dintre consilierii președintelui Zelenski, Mykhailo Podoliyak. 

https://twitter.com/Podolyak_M/status/1503287133964054530

 

https://twitter.com/Podolyak_M/status/1503312641896370178

Conform ABC News, consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, Jake Sullivan, va avea o întrevedere la Roma cu Yang Jiechi, un înalt diplomat chinez, după ce au apărut informații conform cărora Rusia a solicitat echipament militar din partea Chinei pentru războiul din Ucraina. 

Despre Anca-Maria Barbu

Vezi și

A fost 9 octombrie în lume – Kemi Badenoch și Robert Jenrick au rămas ultimii doi candidați în cursa pentru conducerea Partidului Conservator din Marea Britanie, Bolivia s-a alăturat cazului de genocid inițiat împotriva Israelului de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție iar. Uniunea Europeană a aprobat un plan istoric de a acorda Ucrainei un împrumut de 35 miliarde de euro

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a susținut un discurs în Parlamentul …