Home / Politica si... / Drepturi / Girl Summit: 700 de milioane de persoane de sex feminin la nivel global, forțate să se mărite în timp ce erau minore, o treime din ele înainte de 15 ani

Girl Summit: 700 de milioane de persoane de sex feminin la nivel global, forțate să se mărite în timp ce erau minore, o treime din ele înainte de 15 ani

child-marriage-2Peste 700 de milioane de persoane de sex feminin din întreaga lume au fost forțate să se căsătorească în timp ce erau minore, iar o treime dintre acestea au devenit soții înainte de a împlini 15 ani, se arată într-un studiu al UNICEF, citat de The Guardian, cu ocazia Girl Summit, primul de acest gen dedicat drepturilor tinerelor din întreaga lume.

În urma datelor oferite de studiul realizat de UNICEF, organismul care se ocupă cu drepturile minorilor din cadrul ONU, se mai arată că 130 de milioane de femei au fost supuse mutilării genitale (MGF) și se impune o reacție urgentă a organizaților specializate pentru reducerea numărului acestei proceduri.

Eforturile de până acum au situat MGF pe un tren descendent și dacă se va continua în acest ritm, se preconizează că numărul va scădea la 63 de milioane până în 2050. Și căsătoriile timpuri au scăzut ușor în ultimii 30 de ani, dar în țările în care aceste practici sunt comune s-a înregistrat o explozie a populației, ceea ce înseamnă că la fel de multe fete minore sunt împinse de familii în căsătorii nedorite. Dacă nu se face nimic pentru a schimba mentalitățile, numărul fetelor măritate prematur ar putea atinge 950 de milioane până în 2030 și 1,2 miliarde până în 2050. Alte 280 de milioane de femei sunt măritate imediat după ce împlinesc 18 ani. Cele mai multe dintre acestea trăiesc în India.

Activiști, politicieni și militanți pentru egalitatea de gen s-au reunit în premieră într-un summit pentru a căuta soluțiile posibile ale situației a milioane de femei. Summitul organizat de UNICEF și găzduit de Marea Britanie își propune să facă eforturile necesare pentru a antrena întreaga comunitate internațională în rezolvarea problemelor tinerelor.

David Cameron, premierul britanic, a dat asigurări că anonimatul victimelor va fi păstrat pe tot parcursul vieții și a amenințat părinții cu urmărirea penală dacă nu își vor proteja copiii. “Toate fetele au dreptul de a trăi fără violență și constrângere, fără să fie forțate să se căsătorească, sau să sufere traume fizice și psihice după mutilarea genitală”, a declarat Cameron. “Aceste practici odioase, indiferent cât de adânc înrădăcinate sunt în societăți, încalcă drepturile fetelor și femeilor în întreaga lume, inclusiv aici, în Marea Britanie.”

Jaha Dukureh, o mamă a trei copiii, care conduce campania din Statele Unite, a fost supusă la cea mai severă formă de MGF în copilărie, înainte de a fi forțată să se căsătorească la 15 ani. “Atunci când l-am întâlnit pe soțul meu nu eram gata să mă căsătoresc. Am fost foarte speriată, am fost supărată și tristă”, a spus ea. “Când vorbesc de MGF, nu este vorba despre mine ci despre toate acele fetițe. Am o fiică și știu că ceea ce mi s-a făcut mie nu vreau să i se întâmple și ei.”

În ultimii 30 de ani, numărul fetelor care experimentează MGF s-a diminuat cu o treime, în țări precum Kenya și Tanzania. În Republica Centraficană, Irak, Liberia și Nigeria, numărul a scăzut cu jumătate datorită activiștilor și a noii legislații. Multilarea genitală, o practică ce se desfășoară în 29 de țări din Africa și Orientul Mijlociu, implică eliminarea organelor genitale externe. Unora dintre victimele FGM li se înlătură clitorisul și labiile, lăsând din organul reproducător doar o zonă suficientă pentru menstruație și urinare. Această practică tradițională, pe care cei care o realizează o consideră ca făcând parte din cultura zonelor aferente, are rolul de a ”asigura” virginitatea fetelor, putând să provoace sângerări abundente, infecții, infertilitate și deces. De asemenea, fetele care se mărită înainte de 18 ani este puțin probabil să continue studiile, iar cel mai probabil acestea sunt supuse violenței domestice și mor din cauza complicațiilor din timpul sarcinii și nașterii.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *