Home / CulturALL / Cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, în blockstart-uri

Cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, în blockstart-uri


Cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, cel mai important festival de scurtmetraje din România, va oferi publicului o varietate de realizări ambițioase și inovatoare ale unor cineaști aflați majoritatea la început de drum în carieră, provenite din zeci de țări de pe întreg mapamondul, între 15 și 19 aprilie 2015, la Cinema Studio, Elvira Popescu, Cinema PRO și alte locații neconvenționale. Festivalul Internațional de Film NexT a fost inițiat, în 2007, în memoria regizorului Cristian Nemescu și a sound designer-ului Andrei Toncu, doi dintre cei mai talentați cineaști ai generației din care au făcut parte.

Selecția din acest an propune atât filmele care vor concura pentru trofeele NexT în cele două programe de competiție internațională și națională, dar și pe cele din programele speciale, tematice, care acoperă gusturi și subiecte foarte diverse, de la filme-șoc, kung fu și muzică, la problematica minorităților sexuale. NexT va arunca un ochi în culisele filmelor, într-o secțiune nouă care merge behind the scenes, va încuraja polemicile pe tema feminismului și va aduce cele mai provocatoare experimente noi în cinema. Toate se înscriu în misiunea NexT de a scoate în față vocile originale, îndrăznețe, care își vor impune semnătura în cinema-ul contemporan. În total, aproape 150 de scurtmetraje vor face parte din programul integral al festivalului, dintre care 36 vor concura pentru premiile din cadrul celor două secțiuni ale competiției – cea națională, respectiv internațională.

Boogaloo and Graham
Boogaloo and Graham

Unul dintre cele mai populare evenimente NexT revine la CinemaPRO vineri, 17 aprilie, 20.30, într-o seară cu dichis și covor roșu: Oscars Night. Cele cinci titluri (live action) nominalizate anul acesta la premiile Academiei Americane de Film, inclusiv câștigătorul statuetei pentru Cel mai bun scurtmetraj, The Phone Call, în regia lui Mat Kirkby, vor putea fi savurate în premieră în România, oferite de Shorts TV. Multi-premiat înainte de a ajunge la Oscar, The Phone Call o aduce pe actrița britanică Sally Hawkins într-un rol emoționant, cel al unei angajate la un call center care intră în discuție cu un bărbat misterios (Jim Broadbent) ce-i va schimba viața.

AYA
AYA

Aya, regizat de Mihal Brezis și Oded Binnun, a marcat o premieră, fiind primul scurtmetraj lansat cu succes în Israel în cinematografe, pe cont propriu. În Parvaneh, al iraniencei Talkhon Hamzavi, o tânără afgană merge la Zurich să le trimită bani părinților și întâlnește o punkeriță. În Boogaloo and Graham, de Michael Lennox, doi puști, cu doi pui de găină pe umăr, învață lucruri despre viață. Iar în fascinantul Butter Lamp, distins cu numeroase premii, regizorul Hu Wei conturează subtil un întreg tablou politic în Tibet.

 

În cele 9 ediții, NexT a adus în atenția cinefililor filmele de început ale unor cineaști talentați. Înainte de a fi recunoscuți pentru lungmetrajele lor, NexT le-a proiectat scurtmetrajele lui Jamie Travis, Basil da Cunha, selecționat anul trecut în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes cu Ate ver a luz, Arnaud des Pallières, inclus în cursa pentru Palme d’Or cu Michael Kohlhaas (2014), Sophie Barthes, care și-a prezentat la Sundance și Karlovy Vary Cold Souls (2009), Spencer Susser, recunoscut pentru Hesher, un film cu Joseph Gordon-Levitt și Natalie Portman, Marian Crișan, Tudor Cristian Jurgiu, multi-premiat de curând pentru Câinele japonez, Eva Pervolovici.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român și al Programului Europa Creativă – Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Informații despre bilete și abonamente: http://www.nextfilmfestival.ro/bilete/

Intrarea la seminarii și masterclass-uri este liberă.

Despre PoliticALL

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *