Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 16 august

Azi, dar candva – 16 august

16 aug 1977 – A decedat Elvis Aaron Presley, actor si cantaret american, celebru in lumea intreaga ca “regele rock and roll-ului”, unul dintre artistii dominanti ai muzicii rock de la mijlocul anilor ’50 pana la moartea sa. Personalitate exploziva, a devenit idolul adolescentilor acelei perioade, fascinand milioane de oameni din intreaga lume. Cei care nu il venerau, il considerau vrednic de dispret, insa nimeni nu-l putea ignora. Rasistii l-au acuzat ca amesteca muzica albilor cu cea a negrilor. Preotii si criticii l-au descris ca pe o anatema, iar stilul lui de dans derivat din religia penticostala a fost considerat obscen. A fost declarat responsabil de toate faptele de huliganism din randul tinerilor si de delincventa juvenila. Majoritatea filmelor sale impreuna cu albumele, l-au transformat intr-un om bogat. In timp, Presley a incetat sa mai fie privit ca un personaj controversat, devenind un alt artist al maselor, previzibil, nu mai prezenta niciun interes real pentru publicul rock care se diversificase foarte mult odata cu aparitia noilor artisti precum The Beatles, Rolling Stones si Bob Dylan. La sfarsitul anilor ‘60 schimbarile din lumea muzicii il depasisera, castigurile din filme si vanzarile de albume scazusera, la fel ca si popularitatea sa. La inceputul anilor ’70 revine spectaculos in cateva turnee, dar sfarsitul carierei era aproape. Avea un stil de viata complet nesanatos, cu mancaruri grase, medicamente si nopti pierdute. In ultimii ani, traia ca un dependent de droguri singuratic. Decesul a survenit in urma unui stop cardiac, dar se vehiculase ideea unei supradoze fatale.

16 aug 1973 – A decedat Selman Abraham Waksman, microbiolog american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1952.

16 aug 1957 – A decedat Irving Langmuir, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1932.

16 aug 1913 – S-a nascut Menahem Begin, politician israelian, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1978.

16 aug 1904 – S-a nascut Wendell Meredith Stanley, biochimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1946 impreuna cu John Northrop si James Sumner.

16 aug 1888 – A decedat John Stith Pemberton, farmacist american, inventatorul celebrei bauturi carbogazoase Coca-Cola (1885).

16 aug 1845 – S-a nascut Gabriel Jonas Lippmann, fizician francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1908.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 26 octombrie

26 oct 1957 – A decedat Nikos Kazantzakis, romancier, dramaturg, poet, traducator si eseist grec, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *