Home / Criza din Ucraina / 18.03 – Ziua 23 a Războiului din Ucraina

18.03 – Ziua 23 a Războiului din Ucraina

Președintele american, Joe Biden, discută în cursul zilei de astăzi cu președintele chinez, Xi Jinping, în încercarea de a izola Moscova de singura mare putere care încă nu a condamnat public ofensiva rusească. Dialogul dintre cei doi lideri politici este programat pentru ora 15:00, ora României.

Sistemul Ucrainei de aprovizionare alimentară este grav afectat de perpetuarea războiului. Infrastructura care contribuie la fluiditatea procesului de aprovizionare este grav avariată ca efect al bombardamentelor, iar magazinele și depozitele se golesc într-un ritm alarmant, conform ultimelor declarații ale ONU.

Distrugerile de pe teritoriul Ucrainei continuă:

  • Kiev – un cartier rezidențial a fost afectat de bombardamentele din această dimineață; o rachetă s-a prăbușit peste un bloc de locuințe.
  • Liov – mai multe rachete rusești au fost îndreptate către o bază de reparare a aeronavelor, producând pagube în orașul situat în apropierea graniței cu Polonia.
  • Harkov – o clădire aparținând unei instituții universitare a fost grav avariată.

Vladimir Putin a discutat cu consiliul său de securitate despre conflictul Moscovei cu Ucraina și despre repercusiunile internaționale ale acestui conflict, a anunțat Kremlinul pe site-ul său oficial. Mai mult, președintele rus i-a comunicat cancelarului german, Olaf Scholz, că guvernul de la Kiev încearcă să stopeze negocierile de pace, în timp ce Moscova dorește să le continue.

Volodymyr Zelenski a declarat că a discutat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre evoluția cererii de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Sunt estimate progrese importante în lunile următoare.

Numărul refugiaților care trec granițele din vecinătatea Ucrainei pentru a fugi de război a scăzut în ultimele zile, dar ar putea crește din nou dacă luptele se extind spre vest, a declarat vineri un oficial al Agenției pentru Refugiați a ONU.

Oficialii europeni au convenit în mod oficial asupra unui al patrulea pachet de sancțiuni. „Pe măsură ce războiul președintelui Putin împotriva poporului ucrainean continuă, la fel continuă și hotărârea noastră de a sprijini Ucraina și de a paraliza finanțarea mașinilor de război ale Kremlinului”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borell.

Viceprim-ministrul ucrainean, Iryna Vereșciuk, a declarat că țara se confruntă cu noi probleme în încercarea de a furniza ajutor umanitar orașului asediat Mariupol. Vereșciuk a adăugat că un convoi cu provizii pentru Mariupol a fost blocat la Berdyansk și a acuzat Rusia că a mințit în legătură cu îndeplinirea acordurilor pentru a ajuta civilii.

Cât de mult au înaintat trupele Rusiei până în prezent?

Sursa: BBC

 

Despre Ana Miruna Toma

Vezi și

15.03- Evolutia conflictului din Ucraina- LIVE Update

Material realizat de Maria Pițigoi 6:18 Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că Occidentul …