Home / GeopoliticALL / Opinie CNN: De ce nu va arunca Trump lumea în aer

Opinie CNN: De ce nu va arunca Trump lumea în aer

Material realizat de Andra Velișcu

Candidatul Republican pentru Casa Albă, Donald Trump, a câștigat alegerile prezidențiale, însă acest lucru este un motiv de îngrijorare pentru mulți Democrați, Independenți și chiar și pentru unii Republicani, aceștia temându-se că temperamentul și politicile acestuia se vor dovedi periculoase pentru evoluția Americii, scrie Tom Rogan pentru CNN.

Această preocupare este îndreptată mai ales către politica externă, și deci către starea fragilă dintre pace și război. Însă, pe lângă americani, oamenii din toată lumea își exprimă uimirea, îngrijorarea referitoare la ce va aduce conducerea lui Trump. Există motive pentru a crede că politica externă a lui Donald Trump va fi mult mai stabilă decât se preconizează.

Candidatul Trump versus președintele Trump

În primul rând, prioritățile sale s-au schimbat, întrucât acum este conștient că dacă va da greș în misiunea sa de a conduce America și de a influența restul lumii, numele său va fi mereu asociat cu acest eșec, notează sursa citată. Astfel, acesta va căuta cel mai probabil stabilitatea. De asemenea, mai important este că președintele ales în luna noiembrie este pe cale de a afla adevărata natură a adversarilor SUA, cum ar fi Iran, ISIS, China și Rusia. Cu privire la Rusia, în special, Trump este probabil să privească cu un ochi mai sceptic amabilitățile lui Putin, fiind de așteptat cuvinte mai dure din partea lui Trump la adresa Rusiei și a Siriei.

Dar asta nu e tot. Trump va învăța despre ofițerii și agenții care își asumă riscuri mari pentru a aduna informații pentru Statele Unite. El va afla că acțiunile sale dețin consecințe imense, iar cei pe care i-a luat în râs anterior – comunitatea militară și de informații SUA – servesc națiunea așa cum trebuie.

Mecanisme de control constituționale

În cele din urmă, există sistemul de guvernare din SUA. Trump nu poate deveni un dictator și nu poate arunca lumea în aer. În conformitate cu codul justiției militare și cu Constituția Statelor Unite, personalul militar american trebuie să urmeze numai ordinele legale.

Mulți se tem că Trump ar putea declanșa un război nuclear. Dar, cu excepția cazului în care va exista o amenințare pentru națiune, el nu poate face acest lucru, deoarece autoritatea națională de comandă din SUA este definită prin controale pe mai multe straturi și regula celor două persoane. În cel mai rău caz, dacă Trump își pierde simțurile raționale mințile, Cabinetul va pune în aplicare Amendamentul 25 și îl va elimina din funcție.

Controlabil pe plan intern, imprevizibil pe cel extern

Sigur, politica externă a lui Trump va fi, cel mai probabil, extrem de imprevizibilă. Cu toate acestea, vorbim de ceea ce a fost candidatul Trump, dar Președintele ales Trump are obiective foarte diferite. Și există semne de optimism. Informațiile care circulă în sfera conducerii viitoarei administrații sugerează că Reince Priebus este luat în considerare pentru a deveni șeful personalului viitorului președinte american. Priebus este un om rațional, respectat în întregul partid și la Washington, iar decizia lui Trump de a-l alege este considerat un semn de bun augur.

Este adevărat, în timp ce publicul internațional vede inaugurarea unui președinte american ca un spectacol incitant, pentru mulți data de 20 ianuarie 2017 apare mai mult ca o zi de temut. Dar, conchide Rogan, când va veni acea zi, odată cu discursul președintelui Trump, este posibil ca mulți să fie plăcut surprinși, sau cel puțin să respire ușurați.

Despre PoliticALL

Vezi și

Italia a recurs la blocarea exportului unui transport masiv de doze de vaccin AstraZeneca împotriva Covid-19 către Australia

Guvernul italian a adoptat o decizie care permite blocarea exportului unui transport important al dozelor …