Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 13 aprilie în lume – Macron refuză să numească genocid crimele de război comise de armata rusă în Ucraina, Oficialii din Marea Britanie au anunțat că o parte dintre solicitanții de azil vor fi transportați în Rwanda, Reprezentanții SUA au făcut presiuni asupra Consiliului de Securitate al ONU pentru a sancționa dur și Coreea de Nord
Sursă Foto: Profimedia Images

A fost 13 aprilie în lume – Macron refuză să numească genocid crimele de război comise de armata rusă în Ucraina, Oficialii din Marea Britanie au anunțat că o parte dintre solicitanții de azil vor fi transportați în Rwanda, Reprezentanții SUA au făcut presiuni asupra Consiliului de Securitate al ONU pentru a sancționa dur și Coreea de Nord

Material realizat de Doina Bulearcă și Lara Popescu

Președintele francez, Emmanuel Macron, refuză să numească genocid crimele de război comise de armata rusă în Ucraina, raportează The Guardian. Macron a mai adăugat că „o escalare a cuvintelor” nu va aduce pace și că „genocidul nu se aplică deoarece ucrainenii și rușii sunt popoare înfrățite”. Declarațiile președintelui francez survin după acuzațiile președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, conform cărora guvernul de la Kremlin a comis genocid și „Putin încearcă doar să distrugă ideea că cineva ar putea fi ucrainean”.  Declarația lui Macron a fost caracterizată de către purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe, Oleh Nikolenko, ca fiind dezamăgitoare, adăugând că „Popoarele „înfrățite” nu ucid copii, nu omoară civili, nu violează femei, nu mutilează bătrânii și nu distrug casele altor oameni „înfrățiți”. Chiar și cei mai aprigi inamici nu comit atrocități asupra oamenilor fără apărare.”

Ministrul informațiilor și al propagandei din Nigeria, Lai Mohammed, a declarat că responsabilii pentru atacurile din statul Plateu sunt luptători ai grupării Boko Haram, relatează Al Jazeera. Atacurile s-au soldat cu 154 de victime și aproximativ 4.800 de persoane au fugit din cauza fricii de viitoare atacuri. Sătenii au fost atacați de oameni înarmați care au tras în case și sedii ale afacerilor; au fost de asemenea incendiate imobile iar oamenii care au încercat să fugă sau să se ascundă au fost urmăriți și împușcați. Au fost trimiși soldați în urmărirea atacatorilor. 

Președintele Sudanului de Sud, Salva Kiir, a ordonat ca personalul militar loial vicepreședintelui său, Riek Machar, să fie integrat oficial în structura de comandă unificată a armatei, relatează Reuters. Forțele armate ale lui Kiir și Machar au semnat un tratat de pace în 2018, care a încetat războiul civil ce a ținut cinci ani. În ciuda acestui tratat, forțele armate ale celor doi lideri nu s-au înțeles cum anume să împartă puterea, iar după presiuni ale partenerilor și donatorilor internaționali , Kiir și Machar au depus o listă a ofițerilor care să facă parte din serviciile de securitate. Forțele vicepreședintelui și-au suspendat luna trecută participarea în supravegherea mecanismelor tratatului de pace, acuzând atacuri din partea forțelor guvernamentale. Integrarea ofițerilor are ca scop oprirea încălcării armistițiului.

Armatele americane și indoneziene își extind exercițiile militare bilaterale „Garuda Shield 2022” către alte 14 state participante, raportează CNN. Soldații care li se vor alătura fac parte din armatele Regatului Unit, Australiei, Japoniei, Malaeziei, Canadei și din Singapore. Exercițiile vor avea loc în perioada 1-14 august și vor avea în componență tragerea cu muniție de război, operațiuni speciale și elemente de aviație. Extinderea exercițiilor militare a fost făcută în ciuda tensiunilor în creștere din zona Mării Chinei de Sud, semnalând de asemenea și că statul indonezian a întărit relațiile cu Statele Unite ale Americii în detrimentul celor cu China.

Președintele american Joe Biden a anunțat în scris autorizarea unui buget de 800 de milioane de dolari pentru arme și muniții în ajutorul administrației de la Kiev, raportează ABC News. Fondurile au fost alocate pentru apărarea Ucrainei pe fondul unei ofensive așteptate din partea armatei ruse, iar acestea includ achiziționarea de artilerie, transportoare blindate și transferul de elicoptere. Secretarul de presă al Pentagonului John Kirby a declarat că fondurile alocate „includ noi capabilități pe care nu le-am oferit Ucrainei. Ne-am angajat chiar și înaintea atacului să ajutăm Ucraina să se apere. Fondurile acestea sunt reprezentative ale tipurilor de capabilități pe care ucrainenii însuși le-au cerut și au spus că au nevoie, în măsura în care lupta se concentrează în partea estică a țării.”

Poliția din New York a arestat un bărbat suspectat că ar fi împușcat zece persoane într-un atac la o stație de metrou din Brooklyn, conform BBC. Frank James, în vârstă de 62 de ani, se presupune că s-ar fi echipat cu o cască, o vestă și o mască de gaze înainte de a arunca grenade cu fum și de a deschide focul. În urma atacului, poliția a lansat o căutare a atacatorului de 30 de ore. În cele din urmă, James a fost arestat miercuri după-amiază în Manhattan, după ce poliția a primit un pont, au declarat aceștia. Oficialii au declarat că James a fost singurul suspect în atacul armat de marți dimineață din stația de pe strada 36 din Brooklyn, în care 23 de persoane au fost rănite, zece dintre ele din focuri de armă.

Oficialii din Marea Britanie au anunțat că o parte dintre solicitanții de azil vor fi transportați în Rwanda pentru a li se procesa cererile de azil, informează BBC. Premierul britanic Boris Johnson urmează să dezvăluie planurile mai târziu, înainte ca secretarul de interne, Priti Patel, să semneze un acord de migrație cu națiunea africană. Mark Easton, editor pentru BBC, a declarat că această schemă ar presupune ca bărbații neînsoțiți care sosesc în Marea Britanie prin traversarea Canalului Mânecii ar putea fi îndepărtați cu forța din țară. Organizațiile de refugiați au criticat planurile guvernului ca fiind crude și au solicitat o regândire a acestora. Acordul este de așteptat să transfere către Rwanda, stat care face parte din Commonwealth, o sumă inițială de 120 de milioane de lire sterline, dar oponenții acestor planuri susțin că un cost anual al schemei complete ar fi mult mai mare.

Oficialii din Rusia au declarat că mai mult de 1.000 de pușcași marini ucraineni s-au predat în Mariupol, dar reprezentanții Ucrainei neagă acest lucru, conform BBC. Viceprimarul orașului, Serhiy Orlov, a declarat pentru BBC că trupele ucrainene încă mai luptă pentru recuperarea orașului asediat. Oficialii ucraineni susțin că zeci de mii de oameni au murit în Mariupol până acum. Luptele par să continue în jurul “gigantului” Azovstal, combinatul siderurgic din port, care se află în una dintre cele două zone care nu se află sub controlul Rusiei în acest moment. Televiziunea rusă a difuzat imagini care le-ar arată oamenilor cum pușcașii marini se predau. Dar un consilier al președintelui Ucrainei a insistat că pușcașii marini au reușit, de fapt, să treacă până la cealaltă zonă controlată de Ucraina, creând un culoar de legătură cu forțele batalionului Azov.

Oficialii ruși au impus sancțiuni pentru 398 de membri ai Camerei Reprezentanților Statelor Unite și 87 senatori canadieni, relatează Reuters. Sancțiunile impuse de Rusia reprezintă un răspuns la cele impuse de Washington pe 24 martie împotriva a 328 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei. Mișcarea a blocat toate proprietățile deținute de cei 328 de parlamentari în Statele Unite și le-a interzis acestora orice fel de relații cu cetățenii americani. Duma de Stat are un total de 450 de legislatori. Reprezentanții ministerului rus de externe au declarat că sancțiunile anunțate miercuri vor oglindi măsurile punitive ale SUA, oferind puține detalii, dar o specificând interdicție de călătorie către Rusia a tuturor oficialilor aflați pe listă.

Reprezentanții Statelor Unite ale Americii au făcut presiuni asupra Consiliului de Securitate al ONU pentru a sancționa dur și Coreea de Nord, în legătură cu noile lansări de rachete balistice, conform Reuters. Sancțiunile propuse de reprezentanții americani, listate într-un proiect de rezoluție, prevăd interzicerea tutunului, reducerea la jumătate a importurilor de petrol în țară și includerea pe lista neagră a grupului de hackeri Lazarus. Statele Unite au transmis proiectul celor 15 de membri ai consiliului în această săptămână. Nu a fost clar imediat “dacă” și “când” ar putea fi proiectul supus la vot. Pentru a trece, o rezoluție are nevoie de nouă voturi de „da” și niciun “veto” din partea Rusiei, Chinei, Franței, Marii Britanii sau Statelor Unite ale Americii.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 10 aprilie în lume – CEDO a decis că guvernul elvețian violează drepturile omului prin lipsa de combatere a schimbărilor climatice, Joe Biden a declarat că se opune atacului din Rafah al armatei israeliene, iar 38 de migranți au murit într-un naufragiu pe coasta din Djibouti

Material realizat de Robert Olteanu  Un tribunal european a decis că guvernul elvețian violează drepturile …