Home / GeopoliticALL / Europa / Lewis Hamilton a fost numit cea mai influentă persoană de culoare din Marea Britanie

Lewis Hamilton a fost numit cea mai influentă persoană de culoare din Marea Britanie

Material realizat de Miruna Toma

Septuplul campion mondial, pilotul de Formula 1 Lewis Hamilton, a fost numit cea mai influentă persoană de culoare din Marea Britanie după un an în care a obținut numeroase recorduri pe pista de curse și a inițiat, totodată, acțiuni pentru sporirea gradului de conștientizare în rândul fenomenului de discriminare rasială, relatează The Guardian. 

Acesta se află în fruntea topului ,,Powerlist 2021”, fiind clasat înaintea lui profesorului Kevin Fenton, directorul regional din Londra al Administrației Publice de Sănătate din Anglia, precum și în fața lui Stormzy, cântăreț de grime și filantrop.

Lista ”Powerlist” din acest an s-a concentrat pe onorarea celor care au susținut puterea adevărului în vremuri în care controversele referitoare la injustițiile rasiale sunt din ce în ce mai complexe, a declarat editorul topului.

Trăsătura comună a acestui top 10, care de asemenea îi include și pe directorul Royal College of Nursing, Donna Kinnair, și istoricul David Olusoga, este aceea că aceștia și-au folosit statutul influent pentru propagarea unui impact pozitiv, a afirmat Michael Eboda, șeful executiv al Powerful Media. 

„Juriul a dorit de la bun început ca topul de anul acesta să fie destul de diferit față de cele din anii precedenți”. ,,În trecut, această listă a fost mult mai orientată pe corporații și afaceri, în timp ce anul acesta a fost despre cele două mari probleme ce au afectat comunitățile de culoare la nivel global, atât pandemia Covid-19, cât și mișcarea Black Lives Matters”, a adăugat Eboda despre lista creată în parteneriat cu JP Morgan și publicată marți. 

Hamilton, singurul pilot de culoare din F1, s-a folosit de statutul său de superstar pentru a ajuta mișcarea BLM și pentru a-și încuraja competitorii să facă același lucru. El spune că a fost „o absolută onoare” să fie primul clasat: ,,fiecare dintre cei prezenți pe această listă este un model de urmat și un adevărat exemplu în industria din care face parte”, ,,sunt de-a dreptul măgulit să fiu menționat alături de ei”, a declarat, de asemenea, Hamilton. 

Pe locul al doilea a fost clasat Fenton, a cărui muncă în combaterea pandemiei de coronavirus a inclus întrajutorarea persoanelor de culoare, asiaticilor și a comunităților etnice minoritare care au fost disproporționat afectate de venirea pandemiei. 

Kinnair, care este pe locul 6, a dus o campanie pentru protejarea corespunzătoare a asistentelor în timpul pandemiei și, de asemenea, a vorbit despre cum NHS îți dezamgăgește angajațiii și pacienții care provin din medii minoritare.

Michael Eboda a declarat că o altă schimbare față de trecut a fost faptul că Powerlist, aflat acum în al cincisprezecelea an, a încercat în trecut să excludă vedete din sport și celebrități pentru că aceștia se bucură deja de o expunere semnificativă și doreau să arate succesul oamenilor de culoare în alte domenii, percepute drept cariere mai realiste. Astăzi, însă, multe astfel de celebrități își folosesc această sferă de influență pentru a încerca să aducă o schimbare.

,,Aici noi recompensăm curajul!” a afirmat Eboda. ,,Aceștia sunt oameni cărora nu le-a fost frică să se facă auzițil. Stormzy, de exemplu, oferă burse de sprijin pentru a ajuta copiii să meargă la Cambridge. Lewis Hamilton poate vorbi cu ușurință despre diversitatea umană în sportul pe care îl practică.”

Stormzy s-a clasat cu 2 locuri mai sus decât anul trecut, ocupând poziția a 3-a după ce a anunțat că va dona 10 milioane de lire sterline pentru susținerea populației britanice de culoare, în următorii 10 ani. În august, el a făcut prima sa mare donație ca parte a acestui demers – 500 de mii de lire au fost donate de acesta pentru ,,Black Hearth Foundation” în scopul susținerii burselor educaționale pentru studenții din medii dezavantajate.

Michaela Coel este clasată pe locul 4, recunoscută pentru impactul uriaș al comediei și dramei ,,I May Destroy You” de pe BBC. Coel a creat, a scris, a regizat și a jucat în acest show care joacă personaje de culoare și abordează cu pricepere teme precum consumul de droguri, sexul, traumele emoționale și rasismul. 

Alte personalități întâlnite în topul Powerlist sunt  Afua Hirsch, editorul Hugh Muir, Annette Thomas, șefa executivă a Guardian Media Group (GMG), și Olusoga, membru al conducerii Scott Trust și shareholder al GMG.

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …