Home / GeopoliticALL / America Latina / În timp ce țările din întreaga lume se află într-o perpetuă competiție pentru a obține suficiente doze de vaccin, Cuba își inventează propriul ser de vaccinare
Sursa foto: AP

În timp ce țările din întreaga lume se află într-o perpetuă competiție pentru a obține suficiente doze de vaccin, Cuba își inventează propriul ser de vaccinare

Cuba este pe punctul de a descoperi un nou vaccin împotriva coronavirusului, în timp ce decesele și cazurile de infectare cunosc o creștere importantă pe insula aflată sub conducere comunistă. Începând din martie, doi dintre cei patru candidați de pe piața farmaceutică din Cuba vor începe a treia și ultima fază de testare a propriului vaccin, conform declarațiilor făcute de către guvernul cubanez. Chiar dacă alte țări care se află în plin proces de dezvoltare concurează cu națiunile mai bogate pentru a obține o cantitate suficientă de doze de vaccin, Cuba a decis să opteze pentru variant producerii propriilor vaccinuri împotriva Covid-19, reprezentând atât un prilej de mândrie națională, cât și un răspuns pentru situația de criză cu care lumea încă se confruntă în sistemul de sănătate public, conform relatărilor CNN.

Două dintre vaccinurile cubaneze candidate sunt numite ,,Soberana”, fiind termenul spaniol pentru suveranitate, în timp ce celelalte doua vaccinuri au fost numite Abdala, după titlul unei poezii scrise de personalitatea revoluționară cubaneză Jose Marti, și Mambisa, nume ce reprezintă o trimitere puternică la războiul sângeros pentru obținerea libertății, pe care gherilele cubaneze l-au purtat împotriva spaniolilor.  Oamenii de știință cubanezi vor începe testele finale pentru vaccinurile Soberana-02 și Abdala luna aceasta, întrucât insula se confruntă cu o creștere masivă a noilor cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19. Pe parcursul anului 2020 Cuba a reușit să țină sub control răspândirea coronavirusului, dar o redeschidere a granițelor, precum și un nou val de călători internaționali au contribuit la creșterea numărului de cazuri. 

Oamenii de știință cubanezi au afirmat că se așteaptă ca vaccinurile produse de Cuba să schimbe radical atât piața vaccinurilor, cât și procesul de imunizare al populației, având în vedere numărul semnificativ de infecții cu Covid-19 și impactul dezastruos al pandemiei asupra economiei cubaneze. În cea de-a treia fază de testare a vaccinului Soberana-02 vor fi vaccinați, pe parcursul acestei luni, aproximativ 44.000 de participanți, conform declarațiilor făcute de medicii specialiști. Cercetătorii au declarat că au produs deja mai mult de 300.000 de doze din acest vaccin și vor crește producția în momentul în care o evidență a studiilor va confirma faptul că vaccinul Soberana-02 este sigur și eficient. Cereri din partea unor țări precum Surinam și Ghana au fost deja exprimate în vederea achiziționării vaccinurilor cubaneze, atunci când acestea vor ieși din faza de testare și vor putea fi autorizate pentru utilizare.

Soberana-02, cel mai avansat vaccin cubanez în fazele de testare, este un vaccin conjugat care acționează prin a transportă o parte din proteina spike de la virus, legandu-se de celulele umane. Cercetătorii nu vor ști cât de eficient este vaccinul până nu vor finaliza studiile din faza a treia de testare. În plus, aceștia studiază în prezent dacă vaccinarea cu Soberana-02 va necesita administrarea a trei doze de vaccin fiecărui pacient. 

Despre Ana Miruna Toma

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …