Home / Politica si... / Criza / FOTO / VIDEO ”EU, we love you” – Mesajul României pentru Europa în lupta anticorupție, transmis din zeci de orașe din țară și de peste hotare
Foto: Dan Mihai Bălănescu

FOTO / VIDEO ”EU, we love you” – Mesajul României pentru Europa în lupta anticorupție, transmis din zeci de orașe din țară și de peste hotare

Sute de mii de români din țară și din diaspora au protestat la sfârșitul săptămânii împotriva ordonanței pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală adoptate de guvernul Grindeanu în ședința de guvern din 31 ianuarie. Imaginile cu protestele din București au ținut capul de afiș în multe dintre publicațiile de actualitate de pe mapamond, care au acordat spații generoase situației din România. În Republica Moldova și în Bulgaria au fost organizate manifestații de susținere în semn de solidaritate cu poziția fermă a protestatarilor români față de tentativele de dezincriminare a abuzului în serviciu și de grațiere a unor pedepse de către guvernul PSD-ALDE.

La București au fost înregistrate cifre record pentru numărul de manifestanți în cursul zilelor de sâmbătă și duminică, iar imaginea cu luminile aprinse în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului, s-a viralizat pe rețelele de socializare și a fost fotografia zilei din 5 februarie în presa internațională. Sâmbătă seara, pe unul dintre blocurile din Piata Victoriei, pe care sunt proiectate mesajele manifestanților, a apărut în aplauzele mulțimii și sloganul ”EU, we love you”, cu o inimă roșie în locul verbului care a exprimat atașamentul față de valorile europene.

Românilor din țară li s-au alăturat și cei dintr-un mare număr de orașe de peste hotare, printre cele mai animate proteste numărându-se cele din Paris, Londra, sau Bruxelles. Românii au mai protestat și la Oslo, Budapesta, în Spania – la Madrid, Barcelona și Zaragoza, dar și în Austria, Cehia, Irlanda, Statele Unite ale Americii, Canada sau Australia.

 

Imaginile filmate cu momentul aprinderii luminilor din Piața Victoriei au fost surprinse de mai multe televiziuni și preluate de presa internațională:

Galerie foto cu imagini de la protestele din București:

PARIS – Alla Tofan

Peste o mie cinci sute de români au ieșit duminică seara în Piața Trocadero din Paris, unde a fost semnată Declarația Universală a Drepturilor Omului în 1948, pentru a susține protestele din România.

Diaspora a cerut demisia Guvernului și curățarea clasei politice de politicieni corupți, care își urmăresc doar interesele personale. Diaspora nu mai are încredere că Guvernul Grindeanu își va îndeplini cerințele și va apăra drepturile oamenilor de rând. Aceștia au cerut în unanimitate demiterea Guvernului Grindeanu și au scandat “JOS GUVERNUL”, “ABROGAȚI, APOI PLECAȚI”.

Protestatarii români de la Paris au fost susținuti și de către francezi, aceștia improvizând pancarte cu mesaje scrise în franceza. Totodată, zeci de grupuri de turiști s-au oprit în Piața de la Trocadero pentru a-i felicita pe români pentru curajul și solidaritatea de care dau dovadă în fața lumii întregi, în special în fata instituțiilor ce sunt mereu preocupate de combaterea corupției și independența justiției din România. În multime am observat o doamnă care plângea, spunea că e pentru prima dată în viața ei când vede o legătura atât de strânsă între românii plecați peste hotare.

La protestul de la Paris au fost văzute și auzite și mesaje unioniste “HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ, CEI CU INIMA ROMÂNĂ”, “BASARABIA – SORA NOASTRĂ”. Protestul de la Paris este considerat a fi cel mai mare din ultimii 27 de ani al comunității de români din Franța.

Galerie foto cu imagini de la protestele de la Paris

BRUXELLES – Marilena Veronica Ene

Dacă săptămâna trecută, aproape 200 de protestari români au demonstrat în fața Ambasadei României din Bruxelles, duminica aceasta, surse neoficiale susțin că au fost undeva între 1000-1500 de persoane. Românii au ocupat trei străzi din jurul ambasadei, și și-au exprimat cu tărie gândurile fața de situația din țară.

Cele mai strigate sloganuri au fost: “Ne pasă, ne pasă, ne pasă de acasă!” , “PSD-ciuma Roșie!“, “Mai am un singur dor, Dragnea scriitor!“, “Dragnea ia-ți șofer, de elicopter!“, “DNA să vină să vă ia!“, “Ceaușescu n-a murit, Dragnea este travestit!” și având în vedere vremea neprielnică din Bruxelles, “Cine nu sare, nu vrea schimbare“.

Românii s-au adunat cu mic cu mare, care cu copii, cu căței, tineri, bătrâni, cu familia sau cu prietenii și au protestat timp de două ore. La un moment dat, o mașină de salubrizare care trecea pe una dintre străzile unde avea loc protestul a încetinit și a început să claxoneze în același ritm cu scandările, după câteva secunde a apărut un steag românesc la fereastra mașinii. În toată mulțimea s-a auzit un murmur: “Sunt gunoieri, români săraci de-ai noștri“.

Galerie foto cu imagini de la protestele de la Bruxelles

Despre PoliticALL

Vezi și

ANALIZĂ: Primele semnale din timpul administrației Biden ale poziționării SUA în politica externă

Material realizat de Anca-Maria Barbu Începutul mandatului noului președinte al Statelor Unite ale Americii a …