Home / Politica si... / Conflict / Doborârea aeronavei rusești la granița turco-siriană – un plus de tensiune la situația mondială actuală

Doborârea aeronavei rusești la granița turco-siriană – un plus de tensiune la situația mondială actuală

Scena mondială actuală, aflată deja în pragul unei crize, a fost martoră marți unui nou eveniment cu posibile ramificații majore: o aeronavă rusească de tip Suhoi SU-24 a fost doborâtă de către avionele militare ale Ankarei la granița turco-siriană.

Situația este, însă, incertă: ambele părți se apără, Rusia insistând că avionul său nu ar fi încălcat granița Turciei, în timp ce oficialii de la Ankara susțin că piloții ruși ar fi fost somați de cel puțin zece ori să se retragă. Cei doi piloți aflați la bordul avionului s-au catapultat, unul dintre ei fiind ucis în aer de către rebeli aparținând unei grupări turkmene. Conform informațiilor publicate ulterior, cel de-al doilea pilot ar fi în viață, salvat în urma unei operațiuni speciale, precizează The Guardian.

Reacția Rusiei nu a întârziat să apară. Președintele Vladimir Putin a declarat că acest act nu a fost altceva decât “o lovitură de cuțit în spate din partea complicilor teroriștilor”, anunțând “serioase consecințe asupra relațiilor turco-rusești”. Cele mai importante ramificații ale acestei situații ar putea apărea în contextul relațiilor economice între cele două țări, Rusia și Turcia bucurându-se de o legătură economică strânsă de-a lungul anilor, bazată pe comerț și turism. Prim-ministrul Dimtri Medvedev a anunțat miercuri că anumite proiecte comune ar putea fi anulate, iar companiile turcești ar putea pierde cota de piață a Rusiei.

În ciuda acestui fapt, din punct de vedere geopolitic, Rusia și Turcia se află pe fronturi opuse privind situația din Siria: pe de-o parte Rusia susține activitatea președintelui Bashar al-Assad, în timp ce Turcia depunde eforturi pentru înlăturarea lui. Cu toate acestea, doborârea avionului rusesc de către turci prezintă un element de unicitate: “este prima ciocnire recunoscută public între un membru NATO și Rusia în ultima jumătate de secol”.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, susține, însă, că nu dorește o escaladare a situației cu Moscova, declarând că forțele aeriene turce au făcut tot posibilul pentru a evita doborârea avionului rusesc. El numește această acțiune “o simplă apărare a securității nationale” și a “drepturilor fraților” din Siria, menționează Reuters.

În urma unei conferințe de presă de marți de la Casa Albă, președinții american și francez, Barack Obama și Francois Hollande au insistat asupra unei moderări a situației. Obama a remarcat că “o parte dintre aceste conflicte sau posibile escaladări ar fi mult mai puțin posibil să se întâmple” dacă Rusia și-ar îndrepta atenția spre războiul împotriva ISIS. Acesta a pus accentul pe găsirea unui teren comun între Rusia și Vest, teren comun menit să rezolve situația terorismului pe plan mondial, o problemă majoră ce captează din ce în ce mai mult ochiul publicului în urma atentatelor din Paris din 13 noimebrie.

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …