Home / Documentar / Cum să adopți o atitudine mai eco-friendly în viața ta de zi cu zi?

Cum să adopți o atitudine mai eco-friendly în viața ta de zi cu zi?

În mod cert, statisticile și cercetările efectuate în ultimii ani ne indică faptul că schimbările climatice sunt parte din prezentul și viitorul nostru, iar lucrurile nu par să fie foarte optimiste când vine vorba de impactul pe care aceste modificări de temperatură îl vor aduce, din păcate, mai curând decât ne-am aștepta. În timp ce pandemia de coronavirus a acaparat atenția întregului mapamond și a generat numeroase crize ale sistemelor medicale în țări din toate colțurile lumii, problemele cauzate de continua încălzire globală nu au dispărut nicăieri, ci, din contră, amenințările climatice devin din ce în ce mai apăsătoare, iar cei mai mulți oameni consideră schimbările climatice o urgență globală care trebuie adresată cât mai rapid și eficient cu putință.

Activitățile de zi cu zi ale oamenilor de pretutindeni contribuie la creșterea exponențială a emisiilor de dioxid de carbon (CO2), cauzând creșteri importante de temperatură la nivelul atmosferei terestre și, totodată, atât un număr din ce în ce mai mare de fenomene meteorologice extreme, cât și augmentarea volumului planetar de apă, ca efect al topirii ghețarilor arctici. Dioxidul de carbon persistă în atmosferă pentru un timp îndelungat, ceea ce grăbește procesul de încălzire generat de emisiile de gaze cu efect de seră. De altfel, cea mai mare parte din volumul de CO2 eliberat în atmosferă provine din arderea combustibililor fosili esențiali în prezent pentru funcționarea în masă a multora dintre industriile de producție și servcii. 

Sursa foto: sloanreview.mit.edu

Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), spațiul terestru este cu aproximativ un grad Celsius (1C) mai cald decât în timpurile anterioare industrializării masive, iar anii cuprinși între 2015 și 2019 au reprezentat, pe rând, noi recorduri în ceea ce privește temperatura medie a Pământului (WMO Statement on the State of the Global Climate in 2019). Dovezile arată că, din cauza activității umane, temperaturile globale cresc și vor continua să crească la un nivel la care ecosistemul terestru nu va putea supraviețui pe termen lung. Un sondaj inițiat de ONU care a inclus circa jumătate de milion de respondenți cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, a raportat faptul ca majoritatea tinerilor sunt deschiși propunerilor de politici publice prin care este introdusă și impusă utilizarea energiei verzi, regenerabile și sustenabile.

Cu toate acestea, ce putem face într-adevăr pentru a putea întoarce soarta planetei în favoarea noastră și a mediului înconjurător? Cum putem face zilnic diferența atunci când pare că toate acțiunile noastre au un impact negativ asupra climei? Pentru că schimbarea pornește de la fiecare dintre noi, un prim pas către o mentalitate mai eco-friendly este reprezentat de transformarea bunelor intenții în obiceiuri bune. Deși la început toate aceste inițiative îți vor putea părea în zadar sau greu de integrat într-o rutină zilnică, după un timp, aceste intenții vor deveni obiceiuri.

Totuși… ce măsuri concrete putem lua pentru a promova un stil de viață mai verde și pentru a contribui la stoparea schimbărilor climatice? Ei bine, pentru a răspunde acestei întrebări, am pregătit o serie de inițiative eco-friendly pe care oricine le poate adapta ritmului său de viață!

MODA ECO-FRIENDLY, MEREU ÎN TENDINȚE

  • ,,GO Vintage!”: Întotdeauna puteți alege să cumpărați articole vestimentare din magazine second-hand sau cu tematică vintage, mergând la magazinele locale. Acest lucru este avantajos atât pentru mediul înconjurător pentru că, prin această inițiativă, atât excesul de deșeuri, cât și materialele textile fabricate în exces vor fi reduse cu ajutorul promovării unei vieți mai lungi a hainelor pe care le purtăm.
  • Cumpărați mai puțin: Diminuarea fluxului de cumpărături este o modalitate cu adevărat excelentă de a proteja mediul înconjurător, reutilizând ceea ce dețineți deja și ceea ce este deja în garderoba dumneavoastră: hainele durează în timp dacă avem grijă de ele.
  • Cumprați materiale ecologice: Căutați mai multe fibre naturale și alegeți întotdeauna bumbacul în locul poliesterului și a altor materiale textile care cuprind în componența lor fibre sintetice, obținute cu ajutorul procesărilor chimice. Nu numai că se simt mult mai plăcut atunci când le purtați, dar nu conțin lucruri precum microfibrele care intră în apă și sfârșesc poluând mediile marine.
  • Folosește tehnica DIY (Do it yourself): Nu este nevoie de prea mult timp pentru a învăța cum să coaseți manual și cum să confecționați singuri articole vestimentare. Avantajele acestei tehnici constau în faptul că vă puteți crea haine exact pe placul dumneavoastră. De exemplu, dacă aveți o pereche de blugi mai vechi și rupți, aceștia pot deveni o pereche foarte chic de pantaloni scurți.

CONSUMUL DE ALIMENTE

  • Luați în considerare o dietă bazată pe plante (plant-based diet): Nu trebuie ca toată lumea să devină vegană pentru a fi resimțită o schimbare uriașă. Aspectul mai realist în această situație este legat de faptul că majoritatea oamenilor ar trebui să reducă consumul de carne la câteva zile pe săptămână, ceea ce este benefic și pentru menținerea unei diete echilibrate și a unui stil de viață mai sănătos, fără exces de carne.
  • Încurajează consumul alimentelor de proveniență autohtonă: Dacă mănânci boabe de soia care sunt expediate din China sau banane care au fost expediate din Columbia, nu este la fel de sustenabil precum dacă ai alege să consumi alimente produse în România. Dacă îți sprijini fermierii locali pe piață, susțineți și o agricultură alimentară la scară mai mică, ce tinde să fie mai amabilă cu Pământul.
  • Alege să te bucuri de alimentele sezoniere: Dacă vei consuma alimente care nu sunt caracteristice sezonului în care te afli, atunci cu siguranță acestea au fost cultivate într-o seră imensă ce folosește o cantitate masivă de resurse pentru a ,,falsifica” practic condițiile meteorologice propice dezvoltării acestor alimente. Pentru a produce fructe și legume în afara sezonului lor natural de coacere este folosită o cantitate masivă de energie termică.
  • Nu uita de amenințarea ambalajelor: Există magazine care promovează cumpărăturile ce nu genereaza niciun deșeu, din care puteți cumpăra alimente neambalate. De asemenea, puteți merge și la supermarket și alege să achiziționați fructe și legume neambalate sau să optați pentru cutii și carton sau alte materiale reciclabile. 

ECO-FRIENDLY BEAUTY PENTRU FRUMUSEȚEA ȘI SIGURANȚA PLANETEI

  • Renunțați la șervețelele și dischetele demachiante de unică folosință: Folosiți materiale reutilizabile pentru a îndepărta machiajul la sfârșitul zilei. În acest fel veți diminua cantitatea de deșeuri ce riscă să polueze mediul înconjurător ulterior.
  • Cumpărați produse care nu necesită ambalare: Puteți obține șampon, balsam și săpun în formă solidă, care nu necesită depozitarea în diverse recipiente sau ambalaje poluante. Deși s-ar putea să coste puțin mai mult, produsele solide durează mai mult în timp. Prin urmare, costul pe utilizare este de fapt semnificativ mai mic.
  • Gândiți-vă la produsele menstruale: Tampoanele absorbante sunt articole de unică folosință și nu toată lumea le îndepărtează în mod corespunzător. O alternativă mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător este optarea pentru o cupă menstruală, reutilizabilă.
  • Marile branduri pot fi, de asemenea, ecologice sau ,,cruelty-free”: Multe dintre companiile care produc produse cosmetice și de igienă se inspiră cu adevărat din mișcarea eco-friendly. Aceste tipuri de produse sunt din ce în ce mai căutate și multe branduri au început să adopte politici de producție care să diminueze gradul de poluare generat.

CĂLĂTORUL ECOLOGIST

  • Împachetați sustenabil: Este de preferat ca bagajul să conțină întotdeauna doar lucrurile strict necesare. În cazul produselor cosmetice, încercați să limitați numărul de recipiente și ambalaje pe care le veți lua cu dumneavoastră pentru a nu lăsa deșeuri de plastic în urmă.
  • Planificați locul în care veți servi masa: Puteți căuta întotdeauna restaurante care susțin inițiative pentru protejarea mediului pentru a le încuraja activitatea eco-friendly și pentru a le recomanda și altor eventual turiști. Astfel, afacerile care promovează inițiativele verzi vor putea conduce la o schimbare semnificativă în zona respectivă.
  • Călătoriți cu mijloace de transport care poluează cât mai puțin: Pentru distanțele mai mari pe care le aveți de parcurs, încercați să călătoriți cât mai mult cu trenul. În ceea ce privește vizitarea unor destinații și obiective apropiate de locul în care sunteți cazați, cel mai bun mijloc pentru a vă deplasa este bicicleta. În acest mod puteți avea control asupra traseului și a opririlor pe care planificați să le faceți, utilizați un mijloc de transport eco-friendly prin definiție și faceți și sport în același timp. 

Acum depinde doar de tine să începi să fii parte din schimbare! Cu toate aceste trucuri prezentate anterior, o întrebare rămâne: cât de eco-friendly ești dispus să devii?

__________________________________________________________________________________________________________________

Material realizat de echipa redacțională PoliticALL cu ocazia celebrării Zilei Pământului, în parteneriat cu proiectul Umanism în România.

SURSE:

https://www.bbc.com/news/newsbeat-47990742

https://www.bbc.com/news/science-environment-24021772

https://library.wmo.int/doc_num.php?explnum_id=10211

Despre Ana Miruna Toma

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …